Zwijnenstal

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad november/december 2023

Voorafgaand aan de verkiezingen hebben we van vele ambitieuze politici mogen vernemen dat we binnen zeer afzienbare tijd klimaatneutraal dienen te zijn, om zo bij te dragen aan een leefbaar klimaat op aarde. Zij zijn van mening dat met de daarbij behorende maatregelen de planeet aarde qua temperatuur weer in balans komt. Dat kunnen we hier uiteraard niet alleen. Ons minilandje is verantwoordelijk voor slechts een uiterst miniem deel aan de wereldwijde vervuiling en er dienen dan ook mondiale maatregelen te worden getroffen. Zeker in landen als China, de Verenigde Staten, India, Rusland en Japan die tot de meest vervuilende landen ter wereld behoren. 

Waar we niet aan de thermostaat van de planeet aarde kunnen draaien, kunnen we wel wat doen aan verschillende aantoonbare vormen van ernstige vervuiling. Om te beginnen de megastallen, waar zich dagelijks afschuwelijke tonelen afspelen die we liever niet willen zien of weten. Dagelijks worden er miljoenen varkens, kippen en ook andere dieren op een verschrikkelijke manier mishandeld in zowel de stallen als in de slachterijen. Ondanks toezicht van allerlei instanties. In die megastallen wordt een gigantische hoeveelheid vervuilende troep geproduceerd met alle gevolgen van dien voor het milieu. En de enigen die ervan profiteren zijn de eigenaren. De lusten zijn voor hen, de lasten voor de rest van ons land.

In die stallen bevinden zich meer dan 100 miljoen kippen en vele miljoenen varkens en koeien. Inmiddels zijn we vertrouwd geraakt met termen als legbatterijen, vleeskuikens, vleesvarkens, fokvarkens en vleeskalveren. Die grote hoeveelheden dieren op elkaar leiden tot gezondheidsrisico’s voor mens en dier, stankoverlast, schadelijk fijnstof in de lucht en, naar men zegt, klimaatverandering. Over het ontbreken van enige vorm van leefbaarheid voor de dieren in megastallen wordt bij voorkeur gezwegen. Het gaat in de vleesverwerkende industrie om goedkope productie, zodat er geen geld wordt uitgetrokken voor het welzijn van de dieren. Het is in feite een grof schandaal dat dergelijke praktijken dagelijks plaatsvinden in ons land.

Naast het zo snel mogelijk opheffen van die afschuwelijke megastallen moeten we uiteraard meer doen. Bijvoorbeeld door voor een groot deel over te gaan op kernenergie. Tijdens de productie van elektriciteit in kerncentrales wordt geen CO2 uitgestoten. Dit in tegenstelling tot steenkool- of gascentrales, waar fossiele brandstof wordt verbrand. In Frankrijk wordt ongeveer 70% van de elektriciteit opgewekt door kernenergie. Verspreid over het land staan tientallen kerncentrales. In de jaren ’70, na de oliecrisis, besloot de Franse regering om massaal in te zetten op kernenergie om de afhankelijkheid van buitenlandse olie te verminderen. Er bestaan inmiddels plannen om nieuwe, geavanceerdere kernreactoren te bouwen. Deze zouden veiliger en efficiënter moeten zijn dan de huidige reactoren.
Megastallen opheffen, kerncentrales bouwen en andere maatregelen. Laten we hopen dat verkenner Plasterk een verantwoorde samenstelling zal weten te vinden om ook de echt zinvolle klimaatdoelen te halen.

Ode aan het Varken Ode aan het Varken

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
21-12-2023, 11:23
In mijn tijd als Statenlid waarschuwde ik al bij de overname van de PEN naar een Commerciële speler, dat het kabelnet te licht zou worden wanneer de zonnepanelen in opmars zouden komen. En wat gebeurt, het netwerk is te klein voor nieuwe aansluitingen. Bovengronds was het geen probleem, maar ondergronds is de diameterdikte van de kabels te dun. Verder zijn wij bij de grootste vervuiler China een spelde prikje in oppervlakte grote. En waarom niet het mest vermengen met koolstof en dan bovengronds uitrijden. Jan van der Kroon en Teun Blokker de heer hebben hun ziel, hebben dit onderzocht. Ook zoon Paul van Teun, niet meer onder ons, heeft hiervoor gestreden.