Ergernissen 2023

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad december 2023

Met enige regelmaat mocht voormalig topvoetballer Jan Mulder in het tv-programma De Wereld Draait Door zijn ’Top 5 ergernissen’ spuien, hetgeen naast een gevoel van (h)erkenning voor velen ook vermakelijke televisie opleverde. Nu we bijna aan het eind van het jaar zijn treed ik graag in zijn voetsporen en lijkt het me een mooi moment om vijf ergernissen van het afgelopen jaar eens op een rij te zetten. Daarbij mijn best doend om het vooral klein te houden, zodat ik met een grote boog om oorlogen en verkiezingen heen kan.

1. De regen. 
Er lijkt de afgelopen maanden geen dag voorbij te kunnen gaan zonder dat er weer een lading water over ons uitgestort moet worden. Het zorgt niet alleen voor een naargeestige sfeer, het betekent ook veel ongemak. Wandelen bijvoorbeeld betekent die vervelende regenkleding aantrekken en het desondanks niet droog houden. En door de wind die er ook altijd bij schijnt te moeten horen moet je ook nog eens alert zijn op rondslingerende takken. De trein halen wordt een uitdaging, de treinen zelf hebben vertraging, de weg op gaan met de auto is een verzoeking en het ergste is nog dat er geen eind aan lijkt te komen. Ik bepleit een massale zonnedans.

2. Pepernoten
Het abrupte einde van de aanwezigheid van pepernoten in de schappen van de supermarkten is voor de liefhebber ervan afkicken geblazen. Ook al ben ik me ervan bewust dat de pepernoten al ruim voor Sinterklaas te verkrijgen zijn, ervaar ik het toch altijd weer als een dreun dat samen met het vertrek van de Goedheiligman ook de pepernoten vertrokken zijn. Het hele jaar pepernoten is mijn wens.

3. Steps en fatbikes
De elektrische fiets kent een enorme opmars, maar de afgelopen tijd hebben we naast vliegensvlugge steps ook kennis kunnen maken met het fenomeen fatbike. Fietsachtige vervoermiddelen met kleine, brede banden en een buddyseat. Verlichting gebruiken schijnt niet te horen bij zo’n ding. Het is me inmiddels meermaals in het donker overkomen dat ik met de auto wilde afslaan en in een flits zo’n opgevoerd geval aan me voorbij zag gaan. Minstens zo erg zijn de steps met jochies van net 10 jaar die over straten en stoepen scheuren. Met kennelijke goedkeuring van de onbezorgde ouders.

4. Explosies
Al ver voor de jaarwisseling worden we dagelijks opgeschrikt door vuurwerk dat geen vuurwerk is. Explosies zijn her en der te horen, zodat mens en dier op heftige wijze worden opgeschrikt en dat lijkt nou net de bedoeling te zijn van dat tuig. Een algeheel vuurwerkverbod lijkt me op z’n plaats. Al zal de handhaving wel weer een probleem zijn.

5. Aanbellers
We zijn gewend geraakt aan het fenomeen Jehova’s Getuigen. Als het zou blijven bij deze groep valt ermee te leven. Maar we worden nu ook bestookt met aanbellers van energiemaatschappijen met geweldige aanbiedingen die je niet kunt afslaan, van glasvezelfiguren die in je meterkast willen gluren en onderzoekers van onduidelijke bedrijven of instellingen die jouw mening willen weten over bepaalde zaken. Weg met die gasten.

6. Ruimtegebrek bij het schrijven van een column.

Vrouw fietst door de regen Vrouw fietst door de regen

Reacties
Reactie: (Sonja van Elmpt)
11-1-2024, 10:21
Je kunt je overal aan ergeren………… Maar het hoeft niet.