Resultaten voetbal 16 en 17 maart

Zwaar bevochten 3-1 overwinning Hollandia op de 10 van AVV Swift

HOORNGIDS HOORN | Hollandia wint in de laatste minuten van de wedstrijd van VVA Swift uit Amsterdam. Met spits Abelskamp en Delano Woud nu wel in de basis was Hollandia in de eerste minuten van de wedstrijd opportunistisch. Gelijk al in het begin van de wedstrijd was er een kans voor Niels Koster van Hollandia. Zijn schot was niet hard genoeg en werd naast getikt door zijn vaste bewaker. Uit die eerste hoekschop werd niet gescoord.

Koster had het vandaag moeilijk en werd in opdracht van trainer/coach Jimmy Simons van Swift door Daan Siegerits strak gedekt. Dit vooral ingegeven door het feit dat Niels Koster in het begin van de wedstrijd in Amsterdam het enige doelpunt maakte. Hollandia bleef de bovenliggende partij, maar kansen werden niet benut door het strak verdedigende AVV Swift.
Toch was het na 19 minuten wel raak. Abelskamp werd goed met een lange pass aangespeeld door Denzel Inyamah en hij ging recht op het doel af. Hij omspeelde Daan Siegerist en kon vrij voor het doel een hoek uitkiezen: 1-0. Daarna was het gedaan met de kansen voor Hollandia. AVV Swift wist zowaar de manschappen van Lars Keppel goed te verdedigen, met doelman Reno van der Meer aan het hoofd. Diezelfde van der Meer ging in de 33e minuut in de fout. Ver buiten de 16 meter torpedeerde hij Delano Woud, die geblesseerd bleef liggen. Het was een vrije kans en dus werd direct rood gegeven aan de doelman van AVV Swift door de goed leidende Jorig Ordelmans uit het Twentse Borne. Hij werd ook nog geassisteerd door twee assistenten uit Overijssel.
AVV Swift moest met 10 man verder. Veldspeler Cas Tang moest plaats maken voor reservedoelman Michael van Kerkwijk. Ondank het overwicht en een man meer situatie wist Hollandia niet te scoren. Dit deed AVV Swift wel, maar dan wel door een versierde strafschop. Fidel Yilmaz voltrok het vonnis zelf en zag Dirk Bakker de verkeerde hoek in duiken: 1-1. Dat gebeurde allemaal in de blessuretijd van de eerste helft. Ruststand 1-1.

Tweede helft
Na rust weer een ontketenend Hollandia, waar de bal maar steeds niet op de juiste plaats viel, of ook wel door het stug verdedigen van Swift. De Amsterdammers kenden een gemiddelde leeftijd van zo rond de 25 jaar, bij Hollandia een 2-tal jaren lager. Met Bart Spil als uitzondering, die echter als aanvoerder voorop ging in de strijd voor een overwinning. Met ruim 13 hoekschoppen in de tweede helft gaf dit wel de aanvalskracht van Hollandia weer. Eindelijk was het toch raak. Delano Woud, meegekomen uit de verdediging, werd goed aangespeeld en scoorde de 2-1. Hij werd besprongen door zijn medespelers. Het doelpunt deed ons herinneren aan het doelpunt in Leidschendam, waar hij de 2-2 scoorde tegen RKAVV in de 97e minuut. Na dit doelpunt waren er nog veel kansen, maar tot scoren kwam het niet. Echter de in het veld gekomen Stan Prins wist na de 90 minuut de 3-1 te scoren. zodat de overwinning van Hollandia in de pocket zat. Daardoor passeren de Hollandianen AVV Swift van de ranglijst met 1 punt meer dan de Amsterdammers. Hollandia klimt nu met 29 punten uit 20 wedstrijden, met 2 wedstrijden minder, naar de 10e plaats. Komende maandag wordt er geloot voor de beker. In de poule zit ook SV Huizen, de groen gelen staan op de 2e plaats van de 4e divisie A en is een geduchte tegenstander in de kwartfinale. Hollandia hoopt een van de andere zeven te loten.

Verslag en foto: Bert Putters
===========================================================================

Always Forward verslaat Grasshoppers met 4-2

Always Forward heeft zondag weer een lastige horde genomen. Tegen Grasshoppers, dat in de eerste seizoenshelft in eigen huis Forward op een 1–1 gelijkspel had gehouden (dat in Hoorn op zich als een tevredenstellend resultaat werd beschouwd), stonden bij het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter Steur de cijfers 4–2 op het scorebord.

Voor beide ploegen betekenden deze cijfers een evenaring van hun grootste aantal tegentreffers in één wedstrijd tot nu toe in de lopende competitie. In het vorige seizoen behaalde Always Forward in totaal slechts één punt in de wedstrijden tegen de Hoogwouders en ook toen wist Grasshoppers in de 180 minuten drie doelpunten te scoren tegen Forward, een aantal dat alleen werd overtroffen door Spartanen. Tot nu toe, en hopelijk blijvend, is Grasshoppers daarmee de topscorer tegen Forward.

Wegens de spierblessure die Clyde Limbach vorige week in de wedstrijd tegen VVS ’46 opliep en hem enkele weken aan de kant zal houden, was Forwards technische staf Egidio Oude Groen / Jeroen van Giersbergen genoodzaakt tot het doorvoeren van een verandering in de beginopstelling. De oplossing werd gevonden met een verschuiving van Cemil Zaal naar de linkervleugel van de defensie en een basisplaats voor Patrick Tap in het centrum naast Gilles Duiveman McEwan. Aan de rechterkant in de achterste lijn voor doelman Niels Post begon Terence Alberg. Nick Bot en Remco Loos vormden het controlerende duo op het middenveld en voor Jeffrey de Moel was daar een meer aanvallende rol weggelegd. In de voorhoede verscheen Joost Ruttenberg in het centrum met naast zich Tom Hoeve op rechts en Mick v.d. Gulik op links. Omdat Tristan Detmers en de van zijn blessure herstellende Hicham Uad niet beschikbaar waren, werd de dug-out, behalve door Daimy Mac Donald , Joeri Kerkhoven, Danilo v.d. Woude, Lucas Laan en de later aansluitende Jurgen Adamus, ook bezet door O23-speler Milan Bakker en Jayden van der Raad, de doelman van JO18.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg Always Forward de belangrijke ruggensteun van een voorsprong. In de vierde minuut werd Jeffrey de Moel in het strafschopgebied van de bezoekers links voor het doel bereikt. Op zijn schot richting de korte bovenhoek verrichtte de Grasshoppers-doelman, ten koste van een hoekschop, een knappe redding. De Hoogwouder verdediging werkte de bal in eerste instantie weg, maar de aanval werd in leven gehouden en na een combinatie met Cemil Zaal op links bracht Mick v.d. Gulik de bal voor het doel, waar Tom Hoeve hem bij de eerste paal tegen het net kon werken (1–0).
Het volgende gevaarlijke moment in de wedstrijd deed zich enkele minuten later eveneens voor bij het doel van de bezoekers. Jeffrey de Moel probeerde met een dieptepass Mick v.d. Gulik in stelling te brengen, maar de attent uitgelopen Grasshoppers-doelman pakte de bal net op tijd voor de neus van Mick v.d. Gulik op. Direct hierna volgde een Grasshoppers-aanval over rechts, die besloten werd met een voor het Forward-doel langs vliegende voorzet zonder dat iemand de bal kon raken. Uit een – gegeven het traditionele lengtevoordeel van de Hoogwouders altijd gevaarlijke – vrije trap voor de bezoekers kwam een kopbal voort die een prooi werd voor Niels Post. Even later brak Jeffrey de Moel door op een hoge, diepe pass, die hem alleen voor de Grasshoppers-doelman bracht. Die wist het iets te laag geplaatste boogballetje van de Forward-middenvelder te pakken.
Nadat Mick v.d. Gulik in het Hoogwouder strafschopgebied iets te gemakkelijk tegen de grond was gegaan, volgde in de 18e minuut een mooie Forward-aanval waarin Nick Bot, na een pass van Cemil Zaal, op zijn beurt Joost Ruttenberg bediende met een dieptepass. Joost Ruttenberg tikte de bal langs de uitlopende Grasshoppers-doelman, maar helaas ook langs de verkeerde kant van de paal. Bij zijn volgende doelpoging, in de 24e minuut op een breedtepassje van Tom Hoeve, zag Joost Ruttenberg zijn harde schot afstuiten op de rug van een verdediger.
In de volgende fase van de wedstrijd was er sprake van een offensief van de bezoekers, waarin zich wel enkele dreigende momenten in de buurt van het Forward-doel voordeden, maar het niet tot gevaarlijke afrondingen van aanvallen kwam, in een geval dankzij een prima blokkade van Tom Hoeve.
Enkele minuten voor de rust raakte Terence Alberg aangeslagen. De oplappoging leidde niet tot het gewenste resultaat, waardoor hij zich moest laten vervangen. O23-speler Milan Bakker kwam voor hem binnen de lijnen. Ook Mick v.d. Gulik raakte aangeslagen, bij een doelpoging, maar hij kon de wedstrijd wel voortzetten. De corner die hij geforceerd had, werd de inleiding tot een aanval waarin Patrick Tap door middel van een overtreding werd gestuit. Uit de toegekende vrije trap kopte Mick v.d. Gulik naast/over. In de blessuretijd van de eerste helft kregen de bezoekers twee vrije trappen te nemen. Uit de eerste werd de bal naast het doel van Niels Post gekopt en de tweede liep op niets uit wegens een overtreding tegen de Forward-doelman.

Forward begon het tweede bedrijf met een heftig offensief en opnieuw leverde dat een vroeg succes op. De ploeg forceerde een tweetal corners op rij. De tweede werd half afgeslagen, waarna de bal bij de zich op de rand het strafschopgebied bevindende Joost Ruttenberg belandde. Met een dreunend schot, dat via de onderkant van de lat het net trof, verdubbelde hij de voorsprong (2–0). Enkele minuten later bereikte Gilles Duiveman McEwan vanuit het achterveld Tom Hoeve, die de bal na een fraaie aanname doorschoof naar Joost Ruttenberg, die op zijn beurt een hoekschop forceerde. De bal werd voorbij de tweede paal voorgebracht, waar Gilles Duiveman McEwan hard inschoot, maar een Hoogwouder rug voorkwam een treffer. In de 57e minuut veroverde Joost Ruttenberg diep op de Grasshoppers-helft op rechts de bal. Op snelheid passeerde hij twee verdedigers, waarna hij met een hard en hoog schot in de korte hoek opnieuw het net vond (3–0).
Het laatste halfuur van de wedstrijd speelde zich grotendeels af op de Forward-speelhelft. Niels Post stopte een kopbal uit een vrije trap voor de bezoekers. Bij een met de nodige moeite afgeslagen Grasshoppers-aanval raakte ook Patrick Tap zodanig geblesseerd aan zijn hoofd, dat hij het veld moest verlaten. Lucas Laan kwam hem vervangen en gelijktijdig maakte Mick v.d. Gulik plaats voor Joeri Kerkhoven. In de 69e minuut deden de bezoekers iets terug, toen uit een aanval over rechts de bal uiteindelijk belandde bij een binnen het Forward-strafschopgebied op links vrijstaande spits, die met een hoog en hard schot in de bovenhoek de achterstand van zijn ploeg tot 3–1 terugbracht.
Even later werd in een mooie, door Nick Bot ingeleide Forward-aanval Joeri Kerkhoven op links in stelling gebracht. Zijn krullende inzet ging om het doel heen. Nadat een van 30 meter van het Forward-doel genomen vrije trap van de bezoekers royaal te hoog gericht bleek, kwamen een kwartier voor het einde van de wedstrijd Jurgen Adamus en Danilo v.d. Woude in het veld voor Remco Loos en Tom Hoeve.
Het offensief van de bezoekers nam in de slotfase toe in heftigheid en diverse malen ontstonden er gevaarlijke situaties. Uit een voorzet van links werd de bal over het Forward-doel gekopt, een krullend schot van rechts ging voorlangs en Niels Post verrichtte een knappe redding op een afstandsschot. In de 85e minuut verwerkte Niels Post opnieuw op fraaie wijze een schot. De hierop volgende corner werd weggewerkt, maar de aanval ging door en het afsluitende schot schampte de bovenkant van de lat. Even later belandde de bal na een uittrap van Niels Post bij Joost Ruttenberg, die aan een lange solo begon waarbij hij in het Hoogwouder strafschopgebied door middel van een overtreding werd gestuit. Uit de toegekende strafschop voltooide Joost Ruttenberg zijn hattrick (4–1).
Het offensief van Grasshoppers werd even later nogmaals onderbroken door Lucas Laan, die na een door hem geblokte schotpoging een uitbraak inleidde. Na een rush op links over de volle lengte van het veld probeerde hij een van zijn teamgenoten in het Hoogwouder strafschopgebied in schietpositie te brengen, maar de bal bleef net buiten bereik van Danilo v.d. Woude en Joost Ruttenberg.
Het slotakkoord was voor de bezoekers. In de blessuretijd belandde de bal pardoes voor de voeten van een spits, die van even buiten het Forward-strafschopgebied met een hard en laag schot de uiterste linkerhoek van het doel vond (4–2).

De resultaten van de wedstrijden die zondag zijn gespeeld waren, voor zover er ploegen uit de kopgroep van de rangschikking bij betrokken waren, voor Forward behoorlijk gunstig. Naast nummer vier Grasshoppers leed ook nummer drie VVW een nederlaag. Met nog acht wedstrijden voor de boeg heeft Forward nu 13 punten voorsprong op de ploeg uit Wervershoof en 14 punten op de Hoogwouders. Het lijkt erop dat de strijd om het algemene kampioenschap een two-horse race is geworden. De kloof van Forward ten opzichte van runner-up FC Den Helder bleef acht punten, omdat ook die ploeg een zege in de wacht sleepte, in eigen huis met 3–0 tegen Kleine Sluis.
VVW leed zijn nederlaag bij DWB, dat sterk in opmars is. Lange tijd bivakkeerde de ploeg uit De Weere in de degradatiezone, maar dankzij de goede resultaten na de winterstop is DWB met nog slechts vier resp. drie punten achterstand op VVW en Grasshoppers geëvolueerd tot een kandidaat voor een plaats die recht geeft op nacompetitievoetbal voor promotie naar de tweede klasse. In die degradatiezone deed Spirit ’30 zondag de beste zaken met een 0–1 overwinning bij s.v. Enkhuizen. De overige vier ploegen verloren alle hun wedstrijd en omdat de twee ploegen die direct boven die zone staan, VVS ’46 en Hollandia T, beide een zege boekten werd de marges met de onderste vijf plaatsen vergroot tot minimaal zes punten.

Always Forward – Grasshoppers 4–2 (1–0). 5, Hoeve 1–0; 48, Ruttenberg 2–0; 57, Ruttenberg 3–0; 69, 3–1; 88, Ruttenberg (strafschop) 4–1; 90+2, 4–2.
Always Forward: Niels Post, Terence Alberg (44, Milan Bakker), Gilles Duiveman McEwan, Patrick Tap (65, Lucas Laan), Cemil Zaal, Nick Bot, Remco Loos (74, Jurgen Adamus), Jeffrey de Moel, Tom Hoeve (74, Danilo v.d. Woude), Joost Ruttenberg en Mick v.d. Gulik (65, Joeri Kerkhoven).

Verslag: Hans Smit

Jong Holland – Always Forward (zat.) 3–2

Always Forward (zat.) heeft zaterdag de uitwedstrijd tegen koploper Jong Holland met 3–2 verloren. De mannen van trainer/coach Maikel van der Werff waren dicht bij een stunt, want tot kort voor het einde leidde Forward nog met 1–2. Bijna traditioneel viel er in de 90e minuut weer een treffer in een wedstrijd van de ploeg, deze keer helaas in het nadeel, en in de zevende minuut van de ruim bemeten toegevoegde speeltijd trok de thuisploeg de winst alsnog naar zich toe.

Op het binnen de Alkmaarse drafbaan in Nederland uniek gelegen veld van Jong Holland gebeurde in het eerste kwart van de wedstrijd betrekkelijk weinig noemenswaardigs. De thuisploeg had een overwicht en op sommige momenten was er sprake van dreiging. Met het blokkeren van enkele schotpogingen door Yannick Kuijpers en een paar goede ingrepen van Aron van Loon bij voorzetten werden de gevaarlijkste aanvallen echter onschadelijk gemaakt. Aan de andere kant van het het veld kon Always Forward in deze fase de Alkmaarse defensie, de minst gepasseerde in de poule, evenmin in grote problemen brengen.
In de 24e minuut kreeg Aron van Loon het eerste schot op zijn doel te verwerken, uit een vrije trap genomen van enkele meters buiten het Forward-strafschopgebied. Direct daarna volgde ook de eerste doelpoging op het doel van de thuisploeg, toen Boyd Stevens zijn kunststukje van de vorige week probeerde te herhalen met een poging de graag ver voor zijn doel staande Jong Holland-keeper met een van in de middencirkel afgevuurd schot te verrassen. De bal bleek deze keer net iets te hoog gericht.
In de 32e minuut werd een Jong Holland-aanval door het centrum afgerond met een schot, waarbij de bal via een Forward-arm in de handen van Aron van Loon belandde. De scheidsrechter kende een strafschop toe en de bezwaren die de Forward-spelers daartegen uitten leverden wel enkele gele kaarten, maar geen terugdraaiing van de beslissing op. Met het harde, laag in de benedenhoek van Aron van Loons doel verdwijnende schot verdiende de penalty het predicaat ‘onberispelijk benut’ (1–0).
Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want vijf minuten later leverde Boyd Stevens een voorzet af richting Dennis van Tricht. Die nam de bal aan met een wippertje, waarmee hij zich met de rug naar het Jong Holland-doel in schietpositie manoeuvreerde. Met een volley-uit-de-draai zorgde hij vervolgens voor een prachtige gelijkmaker (1–1).
In de resterende speeltijd van het eerste bedrijf werd de thuisploeg nog eenmaal gevaarlijk met een voorzet van links, waarbij de bal net buiten het bereik van het kopgrage hoofd van een inlopende spits bleef. Na een langdurige aanval met daarin enkele voorzetten van beide vleugels en een schot dat de Jong Holland-doelman knap pareerde, kopte Stefan Schipper de bal uit de afsluitende voorzet binnen, maar zijn treffer werd wegens het duwen van een tegenstander afgekeurd.

Het eerste wapenfeit van de tweede helft betrof een voorzet van O18-speler Edwin Boakye richting Milco Leijen, maar de Jong Holland-doelman wist de bal nog net op tijd te onderscheppen. Even later maakte Edwin Boakye plaats voor de eveneens voor de O18 uitkomende Jeroneci Janzen.
Na een klein uur spelen zette de thuisploeg aan voor een offensief, waarin twee goede ingrepen van Joep Rive voorkwamen dat Jong Holland-spitsen in schietpositie konden komen en Yannick Kuijpers andermaal een schot blokkeerde. Een van de niet al te talrijke tegenaanvallen leverde Always Forward een voorsprong op. Boyd Stevens liet de bal uit een vrije trap van links krullend voor het doel komen en de inlopende Nick de Wit schoot van dichtbij binnen (1–2).
Even later kwam een derde O18-speler, Ali Jalloh, in het veld voor Stefan Schipper. Boyd Stevens zag een vrije trap, genomen van zo’n 35 meter van het Jong Holland-doel, eindigen in de handen van de doelman en in de volgende minuten was hij in zijn eigen strafschopgebied tot tweemaal toe paraat om de uit een vrije trap voor het Forward-doel geplaatste bal weg te werken. Tussen deze momenten in was er een uitstekende ingreep van Jouke Huitema nodig om zijn ploeg voor een Jong Holland-doorbraak te behoeden. In het Alkmaarse slotoffensief was er ook een uitstekende actie van Joep Rive, die de bal uit een gevaarlijke voorzet bij de tweede paal tot corner wist te verwerken, voordat een Jong Holland-spits kon binnenkoppen. Even later kwamen Jelle Huitema, Leon Machielse en Joey Papamelodias binnen de lijnen voor Jouke Huitema, Dennis van Tricht en Milco Leijen. Bij een Forward-uitbraak over links kon Leon Machielse opstomen, maar zijn breedtepass op de mee opgekomen Ali Jalloh werd helaas nog net onderschept door een Jong Holland-verdediger. In de 90e minuut scoorde de thuisploeg de gelijkmaker. Uit een vrije trap van rechts, werd de bal van dichtbij tegen het net gewerkt (2–2).
In de toegevoegde speeltijd probeerden beide ploegen een winnende treffer te plaatsen. Uit een afgeslagen corner van Leon Machielse bracht Ali Jalloh de bal opnieuw in het strafschopgebied, maar het schot dat volgde werd een prooi voor de Jong Holland-doelman. Leon Machielse werd op links gelanceerd en kon doorbreken, maar bij een van zijn aanrakingen speelde hij de bal iets te hard voor zich uit, waardoor de kans verloren ging. Vanuit een heel scherpe hoek kon dezelfde Leon Machielse een boogbal richting doel loslaten, maar die werd betrekkelijk eenvoudig gestopt door de Jong Holland-keeper. Het slotakkoord was voor de Alkmaarders. Uit een voorzet van links kopte een spits van dichtbij de uiteraard luid bejubelde (want koppositie consoliderende) winnende treffer binnen (3–2).
Jong Holland – Always Forward (zat.)  3–2 (1–1). 33, 1–0; 37, Van Tricht 1–1; 64, De Wit 1–2; 90, 2–2; 90+7, 3–2.
Always Forward (zat.): Aron van Loon, Jimmy Bouwhuis, Nick de Wit, Joep Rive, Yannick Kuijpers, Jouke Huitema (84, Jelle Huitema), Boyd Stevens, Milco Leijen  (84, Joey Papamelodias), Edwin Boakye (56, Jeroneci Janzen), Stefan Schipper (67, Ali Jalloh) en Dennis van Tricht (84, Leon Machielse).

Hollandia - Swift 3-1
Always Forward - Grasshoppers 4-2
Oudesluis - HSV Sport 0-0
FC Uitgeest - Westfriezen 3-0
DWOW - Spartanen 1-3
Hollandia T. - SEW 2-0
Hauwert’65 - MOC 1-2