Drooglegging op Lappendag [+ interview Niek Heijne (D66) en burgemeester Nieuwenburg]

Commissievergadering 19 maart

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Drooglegging tijdens Lappendag is uit de tijd, vindt Niek Heijne (D66). De onrust van weleer was te wijten aan groepen onrustzoekers. Tegenwoordig moet het gewoon weer mogelijk zijn de kroegen open te houden.

Gesprek met raadslid D66 Niek Heijne over drooglegging:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (2.56 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Niek Heijne over drooglegging2024-03-19.mp3)

Het voorstel van het college om de drooglegging van 18.00 uur tot 00.00 uur vast te leggen in de APV gaat de meeste fracties te ver. Veel fracties zien deze maatregel niet zitten of willen wel eens horen waarom dit zo nodig is. Er wordt door het CDA en enkele andere fracties wel voorgesteld om aan het begin van de avond een drooglegging te hebben, zodat de stad even aangeharkt kan worden. Daarna kunnen de cafés weer open. Het opnemen van een drooglegging tijdens Koningsdag moet volgens veel fracties buiten het APV blijven.

Gesprek met burgemeester Nieuwenburg over voorstel drooglegging opnemen in de APV:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (5.52 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met burgemeester Nieuwenburg over drooglegging2024-03-19.mp3)

Burgemeester Jan Nieuwenburg is blij dat de meest fracties het wel zien zitten om een moment van drooglegging te hebben tijdens Lappendag. Hij wil niet betuttelen en er is goed overleg met de horeca. Hij ontmoette hun instemming met het voorstel. Ook de politie kan hiermee instemmen. Wanneer na 21.00 uur de horeca weer opengaat, bestaat er nog steeds kans op ongeregeldheden, waar de politie dan ook weer aanwezig moet zijn. Burgemeester Nieuwenburg zegt toe jaarlijks de situatie te evalueren. Het is mogelijk ontheffing te vragen na 21.00 uur en ook dat is afgesproken met de horecaondernemers. Hij verwacht geen grote toeloop van cafés die na 21.00 uur weer open willen gaan.

Het agendapunt kan nog niet worden afgesloten, omdat een paar fracties amendementen willen gaan indienen.

Burgemeester Nieuwenburg over drooglegging opnemen in de APV Burgemeester Nieuwenburg over drooglegging opnemen in de APV

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
28-3-2024, 14:01
Ik kan het niet laten te reageren richting @Code Rood. Weet u, het gaat @andré m.i. NIET om lappendag zelf, maar om de vele uitwassen die zich vertonen in de vorm van zuipen, pissen enz. Daartegen zou de gemeente moeten optreden.

Reactie: (Co de Rood)
25-3-2024, 17:46
U gaat werken omdat u geen deel wil nemen aan een eeuwenoud gezellig en mooie afsluiting van de Hoornse Kermis.. prima idee, azijnpissers als u lopen er al genoeg rond on de wereld. ohw en als u dan toch aan het werken gaat misschien kunt u uw werkgever vragen om een cursus Nederlands? zodat u lees- en begrijpbaar kunt schijven?

Reactie: (andre)
22-3-2024, 11:25
welken idioot gaat nou lappendag vieren zuipen 0700 tot je dood gaat 1300 uur zo lam als n hond doe normaal stop met dit kinderlijken gedoe per nu stop er mee gezuip pis op de straat schist aan de buurt lekker hoor feest weg er mee !!! ga werken 0700 1600 klaar