De binnenstad wordt de huiskamer van de stad

Commissievergadering 26 maart

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Om de ambitie waar te maken om van de binnenstad van Hoorn de huiskamer van de stad te maken is een actie-agenda ontwikkeld. Het Programma Waterfront wordt hierin meegenomen. Het college wil een advies van de raad hierover.

Concrete acties gaan over het vergroenen van de binnenstad en het verminderen van leegstand. Ook is het de bedoeling om meer bezoekers aan deze gebieden te krijgen, ook buiten het zomerseizoen. De bedrijvigheid daar moet toenemen, ook met kenniseconomie. Er moet meer ruimte komen voor fiets- en loopverbindingen, o.a. van stationsgebied naar het kernwinkelgebied, de havens en het stadsstrand. Het college wil € 100.000,- uittrekken voor het werkbudget van het programmaplan Binnenstad & Waterfront.

In de reacties van de fracties blijkt dat er redelijke instemming leeft voor de actie-agenda. Diana Dekker (CDA) ziet graag een zero emissiezone in de binnenstad. Roger Tonnaer ( Fractie Tonnaer) beveelt sfeerverlichting en aanlichten van historische gebouwen aan, maar meent dat bomen in de binnenstad het zicht op winkels in de weg staan. Dat laatste doet een aantal andere fracties behoorlijk schrikken. Roy Drommel (GL) ziet juist een verhoging van de leefbaarheid met groen. Dat gaat verder dan de bloemmanden aan de lantaarnpalen. Debby Katers (Hart van Hoorn) vraagt zich af of het aantal riviercruiseschepen die Hoorn aandoen niet teveel is.

Wethouder Arthur Helling kan niet meteen toezeggen dat er een zero emissiegebied komt, maar het definitief afwijzen wil hij ook niet. Het belang van groen is belangrijk en samen met de winkeliers kan gekeken worden waar en hoe dat mogelijk is in een winkelstraat. Er zijn in de werkgroepen diverse groepen die belangen hebben in de stad vertegenwoordigd. Het aantal cruiseschepen dat kan worden toegelaten hangt af van het aantal plekken waar stroom afgenomen kan worden. Het programma geldt voor meer jaren, zodat het mogelijk is heel wat zaken in het actieplan daadwerkelijk aan te pakken.  

Wethouder René Assendelft is de tweede wethouder die zich met dit dossier bezig houdt en kan bevestigen dat de cruiseschepen altijd gebruikmaken van walstroom en niet van eigen dieselgeneratoren.

Foto: Archief HoornGids

Roode Steen in Hoorn Roode Steen in Hoorn