Thema begoniatapijt in Hoorn: 30 jaar Sesamstraat

ingevoerd op 25-7-2006

Sinds zes jaar wordt de Roode Steen in de binnenstad van Hoorn in de laatste week van augustus opgesierd door een enorm tapijt, gemaakt van begoniabloemen. Het begoniatapijt, een initiatief van een aantal begoniakwekers uit de regio, draagt dit jaar als thema 30 jaar Sesamstraat.

Het peuter- en kleuterprogramma Sesamstraat komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Al na de eerste uitzending in 1969 trok deze televisie serie internationaal de aandacht. De programmamakers hadden een gouden formule ontwikkeld om peuters en kleuters op een aantrekkelijke manier te leren tellen en spellen. De formule bleek universeel, want inmiddels is het programma in ruim 120 landen te zien of te zien geweest.

Ook de Nederlandse televisie nam de formule over. Op 4 januari 1976 begon de NOS (nu NPS) met het uitzenden van Sesamstraat. In de loop der jaren ontstond er een programma dat zich ontwikkelde tot het meest populaire peuter- en kleuterprogramma van Nederland. De verjaardag van Sesamstraat is voor de begoniakwekers reden geweest om de populaire serie te eren met een eigen begoniatapijt.

Grote loopbrug in het tapijt
Nu alle bouwwerkzaamheden op de Roode Steen zijn afgerond, zal de loopbrug, waarmee het Begoniatapijt van bovenaf te bezichtigen is, dit jaar niet langs maar ín het tapijt liggen. Dit jaar zal het tapijt daarom ook groter zijn dan ooit. Het is 150m2 groter dan voorgaande jaren en zal nu 650m2 meten. Maar liefst 140.000 bloemen zijn benodigd om de vrienden van Sesamstraat af te beelden.
Het leggen van het kleurrijke bloementapijt door vele vrijwilligers is een bezienswaardige gebeurtenis.

Op donderdag 24 augustus rond 9.00 uur zal met de eerste voorbereidingen voor het Begoniatapijt op het Hoornse plein worden gestart, waarna rond 13.00 uur wordt begonnen met het leggen van de bloemen. ‘s Avonds rond 18.00 uur vindt de officiële opening plaats.

Het Begoniatapijt is te bezichtigen van donderdag 24 t/m zondag 27 augustus. De speciale loopbrug biedt uitstekend zicht over het tapijt. De toegang is gratis.