Plantjesmarkt bij Wijkcentrum De Cogge op 13 april

Volop betaalbare tuinplanten en gratis plant voor gewipte tegels

HOORNGIDS HOORN | Voor de vijfde keer organiseert Risdam-Noord Groen samen met Groei en Bloei Hoorn de plantjesmarkt. Dit jaar op zaterdag 13 april van 10.30 tot 13.00 uur op het pleintje voor Wijkcentrum De Cogge aan de Akkerwinde. 

De leden van Groei en Bloei brengen voor een zacht prijsje hun opgekweekte tuinplanten aan de man terwijl de vrijwilligers van ’Risdam-Noord Groen’ zorgen voor gratis tuinplanten en gratis zaden. Alhoewel het aanbod van al die tuin- en balkonplanten de kern is van de markt, zijn dit jaar andere activiteiten opvallend. 

Eco Tuin Challenge
Er worden dit jaar ook groenteplantjes aangeboden en de Klimaatburgemeester van Hoorn, Jan Olijve, houdt de Eco Tuin Challenge ten doop. Voor deze ‘challenge’ kan ieder die al een erg groene tuin heeft zich aanmelden. Ook liefhebbers die deze zomer stappen willen zetten om hun tuin eco-vriendelijker te maken, komen in aanmerking voor leuke prijzen. De organisatie kent genoeg goede potentiële deelnemers in Risdam-Noord.

Activiteiten voor kinderen
Naast de bekende activiteiten voor kinderen, zoals het maken van een eigen insectenhotel en maken van een zadenpotje dat mee naar huis mag, is er dit jaar voor het eerst een buurtbewoonster, Monica, die kinderen schminkt in het kader van het groene thema. Kinderen tot en met 13 jaar worden door Monica voorzien van een vlinder, een boom, een bloem, een groene tak en nog veel meer.

Tegelwippen
Om de vergroening van Risdam-Noord en heel Hoorn te stimuleren brengt de gemeente Hoorn het NK-tegelwippen onder de aandacht. Dit jaar kun je de ‘gewipte’ tegel inleveren tijdens de plantjesmarkt. Als dank krijgt ieder een gratis plant. Hiervoor geldt een maximum van drie tegels. Er mag niet vergeten worden om het aantal gewipte tegels op te geven via: www.nk-tegelwippen.nl 

Voedselbank voor bijen
’Risdam-Noord Groen’ is ‘Voedselbank voor bijen’. Deze nationale organisatie verschaft een aantal zadenzakjes die op 13 april kunnen worden afgehaald. Daarnaast zijn er vogelnestkastjes te koop en geeft de KNNV voorlichting.


Buitenkans
Kortom, dit jaar is het weer een veelzijdige plantjesmarkt die de vrijwilligers uit de wijk organiseren. Vorig jaar kwamen meer dan 400 liefhebbers naar de markt, dat was inclusief de burgemeester en alle zes wethouders terwijl Hart van Nederland een reportage maakte. Dit lustrumjaar staat de markt op een andere manier in de spotlights.
Voor tuinliefhebbers is deze markt zaterdag 13 april een buitenkans. Bij slecht weer wordt de markt verplaatst naar binnen in Wijkcentrum De Cogge. Geadviseerd wordt om contant geld mee te hebben omdat er niet gepind kan worden.                                                                                                                                                         

Tosiamarkt
Veel vrijwilligers bij Risdam-Noord Groen zijn al druk plantjes aan het verzamelen voor de Tosiamarkt. Op dit stukje plein komen gratis plantjes en zaden, voor en geschonken door wijkgenoten. In deze tijd komen er allerlei zaailingen (nieuwe plantjes) op in de tuin op plekken waar je ze niet wil. Je kunt ze verplaatsen, maar vaak zijn het er teveel. Niet in de groene afvalbak doen, je kunt er een ander zo blij mee maken. Neem ze mee naar de plantjesmarkt, waar je ze vanaf 9.30 u kunt inleveren of breng ze op een eerder tijdstip naar een asielbak in de wijk: in de Ossenweide, de Paardenweide en bij de Historische Fruittuin. De organisatie zorgt dan dat ze op de markt komen. Graag de naam zetten op de potjes, bijv. op een ijsstokje. Lege potjes kun je vinden in de asielbakken. Dit leuke initiatief is een aantal jaren geleden bedacht door Tosia, destijds een basisschoolleerlinge uit de Grote Waal.

Risdam Noord Groen Plantjesmarkt Risdam Noord Groen Plantjesmarkt