Gemeente schenkt meubilair aan voedselbank

ingevoerd op 25-7-2006

Donderdag 27 juli a.s. overhandigt wethouder Jan de Boer symbolisch een bureaustoel aan een bestuurslid van de Stichting Voedselbank West-Friesland, de heer P. de Vries. De gemeente schenkt de voedselbank twintig bureaustoelen, een aantal bureaus, vergadertafels, archiefkasten en een PC. 

Dit meubilair heeft de gemeente over na de verhuizing van de afdeling Werk en Bijstand naar het Gebouw Werk en Inkomen (GWI). De voedselbank West-Friesland opent in september haar deuren in Hoorn.

Wethouder Jan de Boer: ‘Binnen de kaders van de Wet Werk en Bijstand en ons lokale armoedebeleid zou een particulier initiatief als de voedselbank niet nodig moeten zijn. Maar de praktijk is anders. Veel mensen hebben grote schulden en zijn onbekend met de ondersteuningsmogelijkheden die de gemeente Hoorn biedt. Daarom starten we in het najaar een campagne om mensen met een minimuminkomen te informeren over de gemeentelijke voorzieningen waar zij recht op hebben. We zullen ze onder andere via de voedselbank benaderen.’

Voorzieningen voor mensen met een minimuminkomen

De gemeente Hoorn heeft meerdere aanvullende voorzieningen voor mensen met een minimuminkomen. Hieronder volgt een overzicht:

Sport- en cultuurfonds
Uit dit fonds kan men volledige vergoeding of korting krijgen op uitgaven als:
lidmaatschap van een sportvereniging, vergoeding van sportkleding, zwemlessen en seizoenskaart voor 6 en 7-jarigen,lesgeld muziekschool en instrumentenhuur, schoolreis, vakantiekamp en dergelijke, jaarabonnement op de stadsspeeltuin ‘De Speelhoorn’, telefoonabonnement voor ouderen vanaf 65 jaar, museumjaarkaart, lidmaatschap van de bibliotheek.
Ook kunnen mensen een gratis cultuurstrippenkaart ter waarde van € 50 aanvragen. Deze is te besteden bij meerdere musea en theaters.

Bijzondere bijstand
Uit dit fonds vergoedt de gemeente onverwachte noodzakelijke (extra) kosten als:
• de eigen bijdrage voor de kosten van gehoorhulpmiddelen (gehoorapparaat en batterijen), gezichtshulpmiddelen (bril, lenzen), persoonlijke alarmering, orthopedisch schoeisel en schoenvoorzieningen;
• servicekosten Betsy Perk en aanleunwoningen, de kosten van zorggarant, het serviceabonnement Intermaris;
• woonkostentoeslag, kosten in verband met een noodzakelijke en onvoorziene verhuizing;
• de meerkosten van een warme maaltijd.

Langdurigheidstoeslag
Deze toeslag is bedoeld voor mensen die langdurig van een minimuminkomen moeten rondkomen. Het is een geldbedrag dat de gemeente verstrekt aan mensen tussen de 23 en 65 jaar oud die al vijf jaar of langer van een minimuminkomen leven en de afgelopen vijf jaar geen inkomen uit (of in verband met) werk hebben ontvangen.

Witgoedregeling
Mensen van 65 jaar of ouder die drie jaar of langer een inkomen op minimumniveau hebben, kunnen een beroep doen op de zogenaamde witgoedregeling. De mensen ontvangen een (vrij te besteden) geldbedrag waarmee ze  bijvoorbeeld een koelkast of wasmachine kunnen betalen.

Hulp bij schulden
Plangroep SHV biedt namens de gemeente gratis gespecialiseerde hulp bij schulden. Deze organisatie bemiddelt en adviseert bij financiële problemen. Voor meer informatie: afdeling schuldhulpverlening van Plangroep SHV, tel. 0229-252 620.

Voor meer informatie  over deze voorzieningen en het indienen van een aanvraag kan men terecht bij de receptie van het GWI. Het GWI is gevestigd aan het Dampten 2 in Hoorn. Het is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Voor meer informatie kan men ook terecht bij de belservice, op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur, (0229) 750850 en op de website www.gwihoorn.nl

Reacties
Reactie: (Daniël)
26-7-2006, 20:04
Doe mij dit niet aan laurie..nu ben ik de enige die nog geregeld de vinger op de zere plek moet houden en menig berichtje van commentaar dient te voorzien...

alle gekheid op een stokje,wat ook de reden is van het niet meer reageren op deze site (kan me er wel een voorstelling van maken trouwens) dank ik je voor je heldere en duideluike manier van commentaren...hopelijk tot ooit??

Reactie: (Laurie)
26-7-2006, 10:56
Oh fijn, als nou eerst eens alle bedrijven als de sodemieter vers voedsel afstaan aan de voedselbanken want er dreigen ernstige tekorten ivm de hitte. Zo zie je maar weer, men kan beter bekijken of de getroffen mensen iets meer budget kunnen krijgen, kunnen ze zélf eten kopen ipv de hand op te houden bij diegene die zo ’goed’ zijn ze een doos eten te verschaffen en straks niet tevergeefs langs komen omdat er geen vers eten is.

Zie verder de volgende link wat betreft mijn eerdere bezwaren:
http://www.hoorngids.nl/createsite/news/createnews.asp?b_id=7951&newsPg=2

En wat die gift van de gemeente betreft, schoon wassen van het (eventueel) geweten? Voorzieningen elders zitten ook nog met ouwe troep of zitten te springen om dit soort spullen, kijk daar dan ook eens naar.

En verder stop ik met reageren op hoornggids.nl omdat de redactie niet de moeite wil nemen de geplaatste links correct te melden, want ook nu staat er wéér een punt ACHTER .nl en dan MOET dus niet, zo wél: http://www.gwihoorn.nl Het kan u kennelijk niets schelen, mij ook niet meer.