Acties van fracties

Column van Sjaak Grosthuizen

Ik vind het heerlijk om te zien, hoe onze lokale politici hun verantwoordelijkheden oppakken en professionele pogingen doen om het gemeentebeleid in een gewenste richting om te buigen. Het opstellen van een lap tekst die moet passen binnen een initiatiefvoorstel vraagt om een aantal bijzondere vaardigheden. Nu zijn in Hoorn deze vaardigheden in ruime mate voorhanden bij onze ambtenaren, die elke week wel een paar raadsvoorstellen in elkaar kunnen zetten, zodat ze eruit zien als voornemens voor echt goed overdachte besluitvorming. Iets, waarmee een wethouder zonder aarzelingen zware tegenwind kan doorstaan.

Raadsleden hebben ook de mogelijkheid voor het indienen van een raadsvoorstel. Dat vergt iets meer ambtelijk handelen dan een motie of amendement. Maar liefst zes fracties hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn erin geslaagd een initiatiefvoorstel te formuleren. Je kunt het via de website van de gemeente ergens opduikelen en doorlezen. Ik heb dat gedaan en ik zeg tegen de fracties: chapeau! Het leest als een stuk vanuit het college en de gebezigde argumenten om het voorstel te ondersteunen ogen als argumenten waar je nauwelijks tegen kunt zijn. We beschikken over raadsleden die straks zomaar het ambtelijke apparaat kunnen versterken.

De zaak waar het om draait is het groen in en van het Julianapark. Dat moet behouden blijven en mag niet opgeofferd worden aan allerlei andere plannetjes. En bovendien is er een burgerinitiatief over de groene toekomst van het park tot stand gekomen en op de juiste plekken gedeponeerd. We mogen ook niet vergeten dat er een Groenvisie ligt, die het groen in alle diversiteit ook wil behouden en verbeteren. Voor hen die nog steeds niet begrijpen wat het belang is van het initiatiefvoorstel is ook nog een lesje biologie toegevoegd waarin wordt uitgelegd hoe het allemaal werkt in een groene omgeving en waarom dat juist voor ons, mensen in het algemeen en burgers van Hoorn in het bijzonder, zo belangrijk is.

Kortom, een stuk waar je eigenlijk geen nee tegen kunt zeggen en wat boft Hoorn toch maar dat de politici die dit moois voor de stad en haar bevolking voor elkaar willen brengen zitten in de fracties van Hart van Hoorn, Fractie Tonnaer, Hoorn Sociaal, ChristenUnie, PvdA en HOE. Alle oppositiefracties. Samen brengen ze nog geen meerderheid van stemmen op, maar die meerderheid moet komen van het goed doortimmerde verhaal. Als je daar tegen stemt, dan ben je niets minder dan een leefklimaatverwoester, een betonfreak die er serieus op uit is de samenleving op te zadelen met een onleefbare stad. Eigenlijk moet je zeggen dat tegenstemmers een kwaadaardige soort politici zijn.

Natuurlijk mogen wij ze aanwijzen, want zij vormen de fracties die de coalitie steunen. Hoorn Lokaal, GroenLinks (wat??? GroenLinks ook??? Ja, GroenLinks ook!), ÉénHoorn, VVD, D66 en CDA. Ook zes fracties. Wat zouden die lieden dan wel willen? Welnu, zij willen een Julianapark waar het groen een zeer belangrijke functie behoudt plus het verantwoord beheer van de recreatieve functie die het park nu ook al heeft. En onlangs kon men het ontwerp zien van de nieuwe skatebaan die er ook moet komen dankzij een burgerinitiatief.

Een nieuwe skatebaan? Die zie ik helemaal niet genoemd in het raadsvoorstel van de zes groenbeschermende fracties! Gunst! Zouden ze die skatebaan vergeten zijn te noemen? Nee hoor, zo moet je werken. Stel je bent tegen iets waar een aantal mensen wel wat in zien en je merkt, dat een flinke groep mensen die je in verkiezingstijd graag wilt herinneren aan je meelevende instelling, dat helemaal niet zien zitten, dan moet je dat handig aanpakken. Natuurlijk zeggen de zes oppositie voerende fracties niet direct dat ze tegen het aanleggen zijn van een flink stuk beton waar jongeren zonder al te veel geluidsoverlast te veroorzaken. Wat je het beste kunt doen is een mooi positief verhaal te maken. Een verhaal dat instemming vraagt van veel weldenkende mensen. Dan noem je alle mogelijke argumenten om een heel mooi park te garanderen. Wie daar voor stemt maakt jammerdebammer de aanleg van een nieuwe skatebaan onmogelijk.

Ik ben blij met onze politici, met hun vaardigheden om zaken op intelligente wijze te brengen. Zouden zij dezelfde handigheid gaan gebruiken om de voetbalvelden te verminderen of weg te krijgen? Je kunt je bijna geen voorstelling maken van de hoeveelheid biodivers leefgebied dat je daar kunt creëren voor ons groene Hoorn! Ik ben zo nieuwsgierig naar de reacties van de andere fracties!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Foto skater: NH Nieuws

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Acties van Fracties Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Acties van Fracties