Ook dit jaar drooglegging op deel van Lappendag

Raadsvergadering 9 april

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De uitslag van het onderzoek naar de noodzaak om tijdens Lappendag een drooglegging in te stellen van 18.00 uur tot 00.00 uur wijst uit dat daar nog steeds behoefte aan is. Het college stelt voor dit op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarnaast wil het college de APV aanpassen aan de Model-APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

CDA Hoorn en Fractie Tonnaer dienen een amendement in met het voorstel om de drooglegging in te stellen voor de tijdsruimte van 17.00 uur tot 21.00 uur. De Fracties VVD Hoorn, D66 Hoorn, ÉénHoorn en Hart van Hoorn willen onnodige regeldruk vermijden en stellen een sluiting voor van Horeca en verkooppunten van alcoholische dranken tussen 18.00 en 21.00 uur.

Burgemeester Jan Nieuwenburg stelt dat het voorstel van het college een compromis is van Horeca, politie en gemeente. Het is echt nodig om na 21.00 uur de stad schoon te maken onder rustige en veilige omstandigheden. Hij doet een dringend appèl op de fracties die de moties hebben ingediend om ze in te trekken. Hij herhaalt dat het vooral de wens is van de politie die deze dag een zware inzet heeft geleverd. Hij maakt duidelijk dat het schoonmaken van de stad al eerder plaatsvindt. Door algemene opening van de horeca na 21.00 uur toe te staan, zal de politiecapaciteit weer waargemaakt moeten worden en dat is tegenwoordig heel lastig. Het open zijn met vergunning geeft de gemeente de kans om de vinger aan de pols te houden. De horeca die wel open wil zijn zal zelf de beveiliging op orde moeten hebben.

Het amendement van het CDA en Fractie Tonnaer haalde het niet en ook het amendement van VVD, D66, ÉénHoorn en Hart van Hoorn werd verworpen.

Niek Heijne (D66) komt tijdens de vergadering met een motie, waarin gevraagd wordt het aantal regeltjes voor openstelling te beperken of er coulant mee om te gaan en dit kenbaar te maken in de aan te passen APV. De burgemeester stelt dat de horeca het voorstel niet ervaart als regeldruk. Het raadsvoorstel wordt aangenomen en ook deze motie haalt het.

Burgemeester Nieuwenburg over de APV op lappendag Burgemeester Nieuwenburg over de APV op lappendag