Hoorn (Westfriesland) heeft meer resten  van Hunebedden dan Drenthe

12-04-2024

HOORNGIDS HOORN - Bij de aanleg van het stadsstrand en onderhoudswerkzaamheden aan de dijk zijn oude  rotsblokken gevonden afkomstig van voormalige hunebedden in Drenthe. Hart van Hoorn en de PvdA willen dat we in Hoorn meer over deze geschiedenis gaan vertellen en willen een replica van een hunebed op het stadstrand realiseren. Het biedt volgens de beide politieke partijen een unieke kans om een stukje prehistorie terug te brengen naar Hoorn en tegelijkertijd ons cultureel erfgoed te verrijken.

Waar werden deze stenen voor gebruikt?
Waar Drenthe veilig boven NAP ligt moest men rond de Zuiderzee dijken bouwen om de woeste zee buiten te houden en de voeten droog te houden. De middeleeuwse dijken waren van zoden, zeewier en houten palen. In 1731 ontstond een invasie van paalwormen die alle palen van de dijk opaten. De dijk was kwetsbaar geworden en om wegspoelen te voorkomen werden grote hoeveelheden natuurstenen naar de randen van de Zuiderzee gebracht. Aanvankelijk kwamen veel van deze stenen uit Drenthe waar de hunebedden werden gesloopt om de dijk te versterken. Later kwamen de stenen ook uit Scandinavië. Duidelijk is wel dat zonder deze hunebedstenen uit Drenthe de stad Hoorn niet had bestaan. Tijd om hier dan ook iets mee te doen en het verhaal hierover te vertellen vinden Chris de Meij van Hart van Hoorn en Arnold Wegner van PvdA-Hoorn.

Beschermde status
In 1734 werd in Drenthe een resolutie aangenomen waarin het vernielen van de gedenktekens strafbaar wordt. Er stond een boete van 100 gulden op de vernieling van een graf of de roof van stenen. Toch verdwenen na het aannemen van deze resolutie nog vele hunebedstenen en minstens zeven complete hunebedden. In de loop van de negentiende eeuw nam de belangstelling voor hunebedden, en voor het verleden in het algemeen, toe, en werden ze beschermd. 

Realisatie Hoorns hunebed
Chris de Meij: ”Het idee wat Hart van Hoorn samen met de PvdA heeft is dat wij met de kennis over deze rotsblokken er ook meer over gaan vertellen. Het is een uniek verhaal en zal daarmee veel bezoekers trekken. Duidelijk is dat Stichting Archeologie West-Friesland in onze ogen hier een belangrijke rol in kan spelen.” 
Mogelijk kan er een aantal lezingen gegeven worden:
- geschiedenis van hunebedden en de uitleg hoe die stenen in Hoorn terecht gekomen zijn
- Hoorn achter de dijken: veiligheid en recreatie in een veranderende wereld.
Hart van Hoorn en de PvdA stellen voor om deze historische hunebedstenen in Hoorn te herstellen en te integreren in een ’Hoorns Hunebed’, als een eerbetoon aan onze voorouders en een unieke attractie voor zowel inwoners als toeristen.

Historische Significatie
Het behoud en herstel van deze hunebedstenen biedt een unieke kans. Het Hunebed in Hoorn kan gaan dienen als een tastbare herinnering aan ons verleden en zal educatieve mogelijkheden bieden voor scholen en historische rondleidingen ’Hoorn en de strijd tegen het water’.

Toeristische aantrekkingskracht
Een Hunebed in Hoorn zal een unieke attractie vormen voor toeristen, die niet alleen geïnteresseerd zijn in de rijke maritieme geschiedenis van de stad, maar ook in de prehistorische cultuur van Nederland. Het zal de lokale economie stimuleren door meer bezoekers naar de stad te trekken en de horeca en detailhandel te ondersteunen.

Om verdere stappen te kunnen ondernemen hebben de beide initiatiefnemers een schrijven verzonden aan het college van B&W. Deze vragen zijn hieronder te lezen.

Geacht college,
Wij hebben de volgende vragen:
Kan het college aangeven wat de status is van de recentelijk ontdekte hunebedstenen in Hoorn, afkomstig van voormalige hunebedden in Drenthe?
Hoeveel hunebedstenen denkt het college dat er in Hoorn zijn, inclusief de stenen opgeslagen in depot?
Bent u het met ons eens dat deze stenen, die thans oneerbiedig als autowering worden gebruikt een veel prominentere rol in onze stad zouden kunnen gaan spelen?
Wat vindt het college van de plannen van Hart van Hoorn en de PvdA om een replica van een hunebed te realiseren op het stadstrand?
Is het college bereid om samen te werken met relevante organisaties zoals Stichting Archeologie West-Friesland iets unieks met deze stenen te doen?
Als het project “het Hoornse Hunebed” budgettair neutraal uitgevoerd zou kunnen worden bent u dan bereid hier uw medewerking aan te verlenen?
Namens,
Chris de Meij, Hart van Hoorn
Arnold Wegner,    PvdA-Hoorn

Hunebed in Hoorn Hunebed in Hoorn