Politieke partijen in Hoorn stellen kritische vragen over sloop en nieuwbouwplannen

12-04-2024

HOORNGIDS HOORN | De lokale politieke partijen HOE?!, Fractie Tonnaer en Hart van Hoorn stellen kritische vragen aan het college over sloop en nieuwbouw. In een gezamenlijke inspanning hebben raadsleden Lisa Klinkenberg (HOE?!), Renzo van Houten (Fractie Tonnaer) en Chris de Meij (Hart van Hoorn) een reeks kritische vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn. 

De vragen richten zich op de overwegingen rondom sloop en nieuwbouw, met een specifieke focus op de sociale, ecologische en gedragsmatige aspecten, naast de bekende financiële en woningnoodargumenten.

Sociale en ecologische impact
Lisa Klinkenberg benadrukt het belang van een integrale benadering: ”Het is cruciaal dat we in ons beleid niet alleen kijken naar de cijfers, maar ook de sociale en ecologische impact van onze beslissingen meewegen. Mensen, natuur en klimaat verdienen onze volledige aandacht in deze discussie.” Daarnaast maakt ze zich zorgen over de verhouding tussen gesloopte sociale huurwoningen en koopwoningen en verwijst daarbij naar een recente publicatie van hoogleraar André Thomson: ”Het valt niet te ontkennen dat er een discrepantie is in hoe sociale huurwoningen versus koopwoningen worden behandeld als het gaat om sloop. We willen graag weten hoe groot dit verschil is in onze gemeente.”

Stimuleren van renovatie en innovatie
Renzo van Houten voegt hieraan toe: ”Je onttrekt voor meerdere jaren woningen van de woningmarkt en risico’s op vertraging zijn groot door materiaal- en personeelstekorten. Het stimuleren van renovatie en het behoud van bestaande gebouwen moet een prioriteit zijn.”
Chris de Meij richt zich op innovatie: ”Het bevorderen van innovatie in duurzame bouw- en renovatietechnieken is essentieel om onze afhankelijkheid van sloop en nieuwbouw te verminderen. Hoewel we niet tegen sloop en nieuwbouwontwikkelingen zijn, moeten we ervoor zorgen dat ons beleid evenwichtig en rechtvaardig is, en ten goede komt aan de gemeenschap van Hoorn.”

Stedelijke ontwikkeling
De partijen HOE?!, Fractie Tonnaer en Hart van Hoorn benadrukken het belang van een breed gedragen beleid dat rekening houdt met alle facetten van stedelijke ontwikkeling. Ze roepen het college op om in hun reactie duidelijkheid te verschaffen over hoe deze overwegingen een plek vinden in het huidige en toekomstige beleid.
De verzonden brief aan het college van burgemeester en wethouders is hieronder te lezen.

Geacht college,
Op welke wijze houdt het college – naast financiële aspecten en de woningnood – rekening met de sociale en gedragsmatige aspecten van sloop in het huidige en toekomstige beleid?
Welke stappen onderneemt het college om de negatieve impact van sloop op mensen, natuur en klimaat te minimaliseren?
Hoe bevordert het college de renovatie en het behoud van bestaande gebouwen als alternatief voor sloop?
Zien we in onze gemeente ook een groot procentueel verschil tussen sociale huurwoningen en koopwoningen die in aanmerking komen voor sloop, zoals in Figuur 1 in het commentaar van hoogleraar Thomsen?
Welke lessen zijn er geleerd in voorgaande sloop-nieuwbouwprojecten (bv. Siriusstraat) die het college beoogt mee te nemen bij mogelijk toekomstige sloop-nieuwbouwprojecten (bv. Hoorn-Noord)?
Welke initiatieven of beleidsmaatregelen heeft het college ingevoerd – of overweegt het college - om innovatie in duurzame bouw en renovatietechnieken te stimuleren, met als doel de afhankelijkheid van sloop en nieuwbouw te verminderen?
Is het college bereid om externe partijen te laten meedenken over renovatiemogelijkheden of zelfs te laten uitvoeren, zoals een Stichting Stadsherstel? 
Lisa Klinkenberg – Hoorn Open & Eerlijk
Renzo van Houten – Fractie Tonnaer
Chris de Meij – Hart van Hoorn

Zuiderkruisstraat sloop flat april 2024 Zuiderkruisstraat sloop flat april 2024