Gemeente Hoorn staat bloembakken bij terrassen toe

ingevoerd op 2-8-2006

De dit jaar geplaatste bloembakken rond enkele terrassen op de Rode Steen worden voorlopig door de gemeente toegestaan. Enkele jaren geleden had de gemeente bereikt dat er door alle horeca-ondernemers uniforme terrasschotten op het plein werden gebruikt. Maar enkele ondernemers wilden hun terras meer afschermen en plaatsten op eigen houtje bloembakken.

Aanvankelijk kregen de horecazaken te horen dat de bloembakken niet toegestaan waren, maar het College van B&W heeft nu toch ingestemd. Wel moet restaurant Sweet Dreams zorgen dat de bakken niet tegen elkaar staan zoals nu het geval is. Ook De Waag moet een afstand open houden tussen de bloembakken.

Overigens zijn de bloembakken onder meer geplaatst omdat de ondernemers hun gasten een veilige zitplaats willen bieden. Dat is soms ook wel nodig omdat regelmatig auto’s en brommers met hoge snelheid langs de terrassen rijden en de Gemeente voorlopig afziet van het autovrij maken van de Rode Steen. Slechts bij enkele evenementen is de Gemeente Hoorn bereid om het plein autoluw te maken. Het lijkt er sterk op dat men op het stadhuis bang is weer terug gefloten te worden door een rechter en daarom echte verkeersmaatregelen uitstelt.

Recent heeft het College besloten om ”de drie ondernemers schriftelijk informeren dat de afscheiding in de vorm van bloembakken mogelijk is, mits deze voldoen aan de regels die ook gelden voor terrasschotten en naast elkaar gelegen bedrijven hun terrasafscheiding zoveel mogelijk afstemmen.”

De terrasafscheiding parallel aan de weg bij Sweet Dreams en De Waag mag blijven staan, mits de ruimte tussen de bloembakken even groot is als de bloembak zelf.
Op de open plaatsen mag geen andere afscheiding geplaatst
worden. De inrichting van terrassen is onderwerp van gesprek voor het nieuwe terrassenbeleid en aan de huidige
terrasafscheiding kunnen geen rechten voor de toekomst
worden ontleend.

Reacties
Reactie: (rudi dus)
17-8-2006, 09:36
Voor v. Weel telt wellicht maar één ding en dat is haar positie in het stadhuis. Verder heb je volgens mij helemaal niets aan v. Weel. Vooral veel woorden en weinig goede daden.
Wij leven in een democratisch land dus kan het snel opgelost zijn vanaf de eerstkomende verkiezingen. Maar het volk krijgt toch de leider en in dit geval de bestuurder die het verdient?

Reactie: (m.schurink)
6-8-2006, 20:30
Het politieke gehannes met de Rode Steen is werkelijk een aanfluiting. Het vorige college van burgemeester en wethouders kwam bij zijn aantreden in 2002 aanzetten met een beleidsprioriteitenlijst. Hoog op die lijst: afsluiting van de Rode Steen en een autoluwe binnenstad. Toenmalig wethouder van Verkeer Cecilia van Weel verklaarde dat ze haar schoenen zou opeten als die afsluiting niet zou worden gerealiseerd tijdens haar bewind. Daar hoor je haar niet meer over en ook het college en de gemeenteraad hullen zich, uit schaamte waarschijnlijk over hun falen in deze kwestie, in stilzwijgen over de toekomst van de binnenstad. Geluk bij een ongeluk is dat deze wethouder zich bij wijze van straf nu bezig moet houden met speelterreintjes. Daar kun je je geen buil aan vallen.

Reactie: (piet)
6-8-2006, 13:39
Bij Sweet Dreams mogen dus bloembakken staan, maar je mag er van de eigenaar overdag niet gaan zitten.
’s avonds wel , maar dan alleen als je er minstens twee gangen eet, want ja voor een klein hapje eten ga je je niet uitsloven.

Veel toeristen vinden dat eigenaardig en ik vind dat ook, maar zo is wel meteen duidelijk dat gastvrijheid daar in de huiskamer van Hoorn liefst duur betaald moet wordenl

Reactie: (kees )
6-8-2006, 11:25
Een paar HELE bloembakken mogen geplaatst worden in het dorp? Weten jullie het zeker ambtenaren???
Maar betonduivels, kijken jullie uit dat Hoorn niet te groen wordt? (voor je het weet raakt er een paar vierkante meter beton uit beeld hoor!)

Reactie: (Daniël)
5-8-2006, 11:11
Terrassen met bloembakken moeten dus voorkomen dat je biertje of cola van tafel gereden worden door die testosteronbommen?? Ik las enige tijd geleden dat de roode steen als de huiskamer gezien wordt van Hoorn.Ik weet natuurlijk niet hoe anderen hierover denken maar als er toch in mijn huiskamer gereden werd met een auto of scooter...laten we ons nu eens hard maken om het mooiste plein van wetsfriesland auto en scootervrij te maken..puntje voor de volgende raadsvergadering of verkiezingsstrijd??