Krachtige aanpak nazorg ex-gedetineerden

ingevoerd op 21-8-2006

Met ingang van 1 september gaan de Stichting Reclassering Nederland, woningcorporatie IntermarisHoeksteen en de gemeente Hoorn samenwerken aan een goede nazorg voor ex-gedetineerden, zodat zij na hun verblijf in de gevangenis succesvol in de samenleving kunnen terugkeren. Het is de verwachting dat de samenwerking leidt tot terugdringing van de recidivecijfers en een efficiëntere inzet van de beschikbare middelen.

Op woensdag 30 augustus ondertekenen de drie partners daartoe een overeenkomst.
Het project draagt de naam “Aansluiting Nazorg” en vloeit voort uit het beleid van het Ministerie van Justitie, waarbij de nazorg voor ex-gedetineerden buiten het justitiële kader een verantwoordelijkheid is van gemeenten en zorginstellingen. Justitie bereidt de kandidaten voor op hun instroom in het project en meldt ze aan bij het gemeentelijk coördinatiepunt. In Hoorn gaat de Reclassering het coördinatiepunt bemannen en krijgt daarvoor kantoorruimte aangeboden in het stadhuis van Hoorn. Er is gekozen voor deze vorm, omdat de Reclassering kennis van en ervaring met de doelgroep heeft en personeel voor de duur van het project kan inzetten. Zij hebben in verschillende mate behoefte aan begeleiding; als voor de betreffende gedetineerde al een reïntegratieplan beschikbaar is, dan wordt de nazorg op dit plan gebaseerd.
Bij de nazorg gaat het met name om begeleiding bij:
• het aanvragen van nieuwe identiteitsdocumenten;
• het verwerven van zelfstandige huisvesting;
• het verwerven van inkomen/uitkering, scholing of werk;
• het aanvragen van zorg door een zorginstelling en zo nodig schuldhulp.

De gemeente Hoorn treedt op als opdrachtgever en deelt de kosten met IntermarisHoeksteen. De totale kosten (excl. huisvesting) bedragen op jaarbasis € 57.000.
Jaarlijks worden in Nederland ruim 30.000 gedetineerden uit de gevangenis ontslagen, die zich vervolgens in een gemeente vestigen. Vaak is dit de gemeente van herkomst. Uit de cijfers blijkt dat het voor de gemeente Hoorn om zo’n 100 gedetineerden per jaar gaat die na hun straf naar  Hoorn terug willen. Velen van hen leven al langere tijd in de marge van de samenleving, zorgen voor onrust en overlast en kosten de gemeenschap veel geld aan opvang, extra zorg, politie-inzet en oplossen van huurachterstand. Het recidivecijfer onder gedetineerden is hoog: 71 %. Dit wordt voor een deel veroorzaakt door een gebrekkige aansluiting van de detentie en de vrije maatschappij. Een gedetineerde die vrij komt heeft vaak moeite met het vinden van huisvesting, het aanvragen van een uitkering en de toeleiding naar scholing of werk.

Na een jaar vindt evaluatie van de samenwerking plaats, mede op basis van de door de Reclassering op te stellen evaluatierapporten. Op grond daarvan zullen de partners besluiten tot het al dan niet continueren van het project.