Inhuldiging van veertig nieuwe Nederlanders in Hoorn

Tijdens naturalisatiedag op donderdag 24 augustus

Tijdens de landelijke naturalisatiedag op donderdag 24 augustus verwelkomt locoburgemeester R.J.R. Witteveen zo’n 40 inwoners van Hoorn als nieuwe Nederlanders. Het gaat om circa 30 volwassenen en 10 kinderen die in 2006 het Nederlanderschap verworven hebben. De inhuldiging van de nieuwe Nederlanders vindt plaats in het Statenlogement aan de Nieuwstraat in de Hoornse binnenstad.
 
Draaiorgelmuziek verwelkomt de nieuwe Nederlanders als zij het Statenlogement betreden. Binnen worden zij onthaald op koffie, thee en Hoornse broeder. Locoburgemeester Witteveen spreekt het gezelschap toe, waarna de volwassenen een paraplu krijgen en de kinderen snoep. Stadsdichter Cornelis Putemmer heeft een gedicht gewijd aan naturalisatiedag en draagt dat voor. Als aandenken krijgen de nieuwe Nederlanders het gedicht van Cornelis Putemmer, de op een paspoort lijkende brochure ‘Welkom’ van het Koninkrijk der Nederlanden en een boekje over het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix.

Jaarlijks
De ministerraad heeft 24 augustus aangewezen als jaarlijkse nationale naturalisatiedag. Dit is de datum waarop in 1815 de Grondwet in werking trad. Alle gemeenten zijn met ingang van 2006 verplicht op 24 augustus een naturalisatieceremonie te organiseren. Daarnaast kunnen op andere dagen ceremonies plaatsvinden. Het kabinet wil met de naturalisatiedag benadrukken dat naturalisatie als bekroning van het integratieproces geen vrijblijvende zaak is en dat de nieuwe Nederlanders alle rechten en plichten krijgen die bij het Nederlanderschap horen.

Verplicht
Ongeveer 40 Hoornse inwoners die dit jaar Nederlander zijn geworden, zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst in het Statenlogement. Gezien de aantallen Hoornse inwoners die Nederlander worden, zal de gemeente Hoorn een aantal ceremonies per jaar organiseren. Vanaf 1 oktober zijn nieuwe Nederlanders verplicht naar de ceremonie te komen. Zij zijn pas Nederlander na de uitreiking van het schriftelijke besluit tijdens de ceremonie.

Reacties
Reactie: (Lana)
30-8-2006, 23:17
Aan de naturalisatiedag heb ik mij geërgerd.Het is intriest zoals er in dit land met mensen gesold wordt.Het gedicht "welkomstfeest"vind ik simpel en hypocriet.Enige diepgang kan ik niet ontdekken (klei is klei).Ook enig besef van wat er aan de hand is,lijkt deze Prutsemmer niet te hebben.Kortom om je te schamen.

Reactie: (Rob)
30-8-2006, 20:14
Reactionairen in Hoorn

Negativisme is hier de norm
Zwartkijken de onvermijdelijke vorm
Van allerlei zusters en broeders
Met name ene T. Kroeders

Reactie: (t kroeders)
29-8-2006, 12:34
Op verzoek nu de interpunctieversie:Renaissance in Hoorn. Welkom zegt men voor de vorm.In dit dorp is bekrompenheid de norm.Kaaskoppen en takkewijven bepalen hier de sfeer.Vaak nog zult u denken aan de warmte van weleer.

Reactie: (t kroeders)
27-8-2006, 17:28
Renaissance in Hoorn welkom zegt men voor de vorm in dit dorp is bekrompenheid de norm kaaskoppen en takkewijven bepalen hier de sfeer vaak nog zult u denken aan de warmte van weleer

Reactie: (Putemmer)
26-8-2006, 15:16
Welkomstfeest


welkom in uw eigen land
mensen zijn natuurlijk mensen
klei is klei en zand is zand
maar er zijn helaas ook grenzen
aangeduid maar niet verklaard
door stippellijntjes op de kaart

welkom in uw eigen land
waarin u al een tijdje woont
uw geduld was imposant
en wordt feestelijk beloond
die stippellijntjes op de kaart
zijn mét een paspoort niet veel waard

welkom in uw eigen stad
de tijd wordt afgesloten
dat u geen stem of rechten had
dus: welkom landgenoten
vandaag bent u wedergeboren
als echte hollanders uit hoorn!






Cornelis Putemmer 25 augustus 2006