Gemeente investeert in bedrijventerreinen

ingevoerd op 10-9-2006

Gemeente Hoorn wil deelnemen in de Stichting Parkmanagement Hoorn, een park-managementorganisatie bestemd voor alle bedrijventerreinen in Hoorn.  Naast deelname in de Stichting heeft de gemeente eerder al een financiële bijdrage van ruim 100.000 euro voor de duur van drie jaar toegezegd. Parkmanagement is het gestructureerd organiseren van het beheer en onderhoud van bedrijventerreinen met als doel de kwaliteit van de terreinen te verbeteren en te waarborgen voor de toekomst. Wethouder J. de Boer steunt deelname aan het Parkmanagement ten volle. ‘We steunen het Parkmanagement niet alleen met geld maar ook door een rol te spelen in de Stichting. Op die manier hebben we een goed middel in handen om de bedrijventerreinen van Hoorn een kwalitatieve impuls te geven.’
 
De parkmanagementorganisatie levert diensten, al dan niet op collectieve basis, aan de ondernemers op de diverse bedrijventerreinen. Dit betreft zaken als bijvoorbeeld groenonderhoud, bewegwijzering van het bedrijventerrein, inzameling van afval, beveiliging, schoonmaak van de panden, energie, communicatie (telefoon en computerverbindingen) en dergelijke.

Continuïteit
De organisatie gaat ook werkzaamheden uitvoeren voor ondernemersverenigingen. Het gaat hier om zaken als ledenwerving, secretariële en administratieve werkzaamheden. Om de continuïteit van het parkmanagement te waarborgen is het nodig toegevoegde waarde voor de klanten, de gemeente en ondernemers, te blijven leveren. De Parkmanagementorganisatie moet ook continu aandacht hebben voor het ontwikkelen van diensten, ideeën, concepten en dergelijke. Op termijn zal deze serviceorganisatie meer als een soort facilitaire dienst functioneren met een lidmaatschap.

Stichting
De activiteiten zijn van zodanige aard en omvang dat het van belang is om een formele organisatie op te richten. Gekozen is voor een stichting met daaronder een besloten vennootschap waarin de feitelijke activiteiten worden uitgevoerd. De partners, te weten de Hoornse Ondernemers Compagnie (HOC), de Stichting Beveiliging Hoorn en Omstreken en de gemeente nemen elk met een bestuurslid zitting in de Stichting Parkmanagement Hoorn.

Vervolg
Het voorstel wordt ter behandeling gebracht in de commissie Mens en Maatschappij van 13 september. Deelname van de gemeente aan deze rechtsvorm dient volgens de Gemeentewet aan de raad te worden voorgelegd, zodat wensen en bedenkingen kenbaar kunnen worden gemaakt. Na behandeling in de raad neemt het college van Burgemeester en Wethouders een besluit. Dit besluit wordt ter goedkeuring gelegd aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.