Enge expositie in Hoorn roept rillingen op

Griezelen in het Museum

Spinnen, spoken, Dracula, Frankenstein, Harry Potter, heksen; allemaal zijn ze van 15 oktober 2006 t/m 4 maart 2007 te vinden in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn (NH). De tentoonstelling “ENG !, griezelen in het museum” belooft voor kinderen, maar misschien nog wel meer voor hun (groot)ouders, best spannend te zijn. Kinderen mogen alleen onder begeleiding naar binnen en krijgen bij de entree een gratis zaklampje om zich een weg te banen door de duistere opstellingen zoals een kerkhof, een heksenbos en een erker met skeletten. Met Halloween (31 oktober) is het museum doorlopend geopend van 10.00 tot 22.00 uur.
 
De expositie gaat in op allerlei zaken waar mensen bang voor zijn. Dat kan variëren van spinnen, monsters en ratten tot angst voor duisternis en de dood. Beroemde griezelboeken en –films komen aan bod en één zaal is zelfs spannender dan een spookhuis. Bezoekers belanden in een heksenbos, kijken naar een mummie in een catacombe, worden opgewacht door Trollen en tovenaars, zijn aanwezig bij opnamen van een Frankenstein-film en staan oog in oog met een beul, een guillotine en een galg. Krokodillen, ratten en supergrote spinnen zorgen ook voor de nodige kriebels. Tenslotte belandt men op een ‘spooky’ kerkhof waar graven opengaan, vleermuizen rondfladderen en kraaien wegvliegen.

Foto’s, trailers en affiches vertellen over de beroemdste griezelfilms zoals die over Graaf Dracula, het Monster van Frankenstein, Scream, The Mummy en Friday the 13 . De ooit in de Verenigde Staten verboden ‘comics’, stripboeken met griezelverhalen, liggen met moderne varianten als “De Griezelbus” en Harry Potter-boeken in vitrines. Een verzameling Harry Potter-objecten wordt getoond en hedendaagse griezelfiguren maken het compleet. Uiteraard wordt ook de historie van Halloween verteld in een kleurrijke opstelling.

De directie van het Museum van de Twintigste Eeuw acht de expositie geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar mits zij onder begeleiding de donkere en enge zalen betreden. Overigens sluit men bij het museum niet uit dat juist volwassenen het meeste moeten griezelen… Kinderen van nu zijn best wel wat gewent. Voor kinderen zijn er onder andere voelkasten om enge objecten te voelen, knoppen waarmee heksen in beweging komen en een speurtocht. In een filmzaaltje worden fragmenten van klassieke griezelfilms vertoond en in de MuseumShop worden heksen, tovenaars en andere griezelspullen verkocht. Het MuseumCafé biedt verder gelegenheid voor enge en minder enge hapjes en drankjes.

De tentoonstelling “ENG !, griezelen in het museum” is van 15 oktober 2006 t/m 4 maart 2007
te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn.
Het museum is voorzien van een lift, een MuseumCafé en een MuseumShop.
De openingsuren zijn dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. De entree bedraagt voor volwassenen € 4,- en voor kinderen van 4 tot 16 jaar € 2,-. Met de MuseumKaart heeft men gratis entree. Voor informatie kunt u bellen met 0229-214001 of kijken op www.museumhoorn.nl.