Schouwburg en horeca zelfstandig vanaf 2008

ingevoerd op 5-10-2006

B en W van Hoorn hebben besloten Schouwburg en Congrescentrum het Park in één keer per 1 januari 2008  in zijn geheel te verzelfstandigen. Begin november beslist de gemeenteraad over een voorstel daartoe: op 18 oktober wordt het voorstel in de commissie Mens en Maatschappij besproken. Het eerdere plan om vooruitlopend op verzelfstandiging de horeca te verpachten aan een ondernemer, is daarmee van de baan.  Met de verzelfstandiging volgt Hoorn de landelijke trend. Op dit moment is 70% van de circa 110 schouwburgen verzelfstandigd.  Met de verzelfstandiging kan Het Park zich verder ontwikkelen tot een veelzijdig, financieel gezond en slagvaardig bedrijf met een transparante organisatie en heldere bestuurlijke verantwoordelijkheden.
 
Eind 2005 heeft het toenmalige college van B en W besloten onderzoek te laten verrichten naar de mogelijkheden om de horeca van Schouwburg en Congrescentrum het Park te verpachten aan een ondernemer. Inmiddels zijn bestuur en gemeente op grond van het ondernemingsplan van Het Park gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat het  beter is de schouwburg in een keer als geheel te verzelfstandigen. De gemeente stelt hierbij de voorwaarde dat de gemeentelijke subsidie op geen enkele wijze wordt aangewend voor horeca en commerciële activiteiten en dat deze activiteiten economisch, organisatorisch en juridisch volledig zijn gescheiden van de culturele activiteiten.

De gedachten gaan nu uit naar de oprichting van twee aparte werkmaatschappijen met daarboven een volledig van de gemeente losstaande stichting die het bestuur vormt. Horeca en theateractiviteiten worden in twee aparte, financieel volledig van elkaar gescheiden werkmaatschappijen ondergebracht. De staf- en beheerfuncties komen in een beheermaatschappij. Het is de bedoeling dat de gemeente eigenaar van het gebouw blijft en de werkmaatschappijen de benodigde ruimten gaan huren. Via een helder prestatiecontract en subsidieafspraken houdt de gemeenteraad ook bij volledige verzelfstandiging invloed op de kwaliteit en variëteit van het culturele aanbod en de financiële toegankelijkheid voor bezoekers en niet-commerciële gebruikers.

Zo ontwikkelt de schouwburg zich verder tot een veelzijdig, financieel gezond en slagvaardig bedrijf met een transparante organisatie. Horeca en zakelijke activiteiten moeten het mogelijk maken het hele jaar door een breed cultureel programma te bieden met voorstellingen voor jong en oud, blijkt uit het ondernemingsplan van de schouwburg. Het Park wil landelijk belangwekkend podiumaanbod brengen, maar ook ruimte bieden aan regionaal talent en hoogwaardige amateurkunst.

Het personeel zal in de toekomst niet langer in dienst zijn van de gemeente. Een nog te maken sociaal plan zorgt voor rechtspositionele garanties voor het personeel in vaste dienst.

Reacties
Reactie: (sander)
6-10-2006, 00:32
Gewoon verkopen die schouwburg. Dat ding heeft met bouwen miljoenen gekost, misschien komt daar bij verkoop nog iets van terug.
Daarnaast is het natuurlijk belachelijk dat Hoorn na verzelfstandiging 1,6 miljoen per jaar bij blijft dragen aan zo’n theater waar de meeste inwoners van Hoorn nooit komen. Als het de bedoeling is om daarmee het amateurtoneel goedkoop de zaal te laten huren, dan kan dat geld beter direct aan de amateurverenigingen gegeven worden. Elders in Hoorn e.o. zijn wel goedkopere zaaltjes te huren dan de schouwburg.