Vertraging ontwikkeling Bangert en Oosterpolder

ingevoerd op 12-10-2006

Het centrumgebied van de nieuwe Hoornse wijk Bangert en Oosterpolder is niet, zoals was gepland, in 2009 gereed maar op zijn vroegst in 2011. Dit komt omdat de wedstrijd voor de ontwikkeling van het centrumgebied, die is uitgeschreven onder ontwikkelaars, uiteindelijk geen winnaar heeft opgeleverd. B en W van Hoorn hebben beslist dat de gehele procedure opnieuw moet worden opgestart.

De wedstrijd startte in juni 2005. Na een uitgebreide selectieprocedure waren er drie ontwikkelaars overgebleven die in oktober 2005 zijn gestart met een voorlopig ontwerp. Voor een van de ontwikkelaars bleek het project niet haalbaar en haakte af. De twee overgebleven ontwikkelaars, Giebers MaasDijken en Heijmans/Proper-Stok, hebben begin dit jaar voorlopige ontwerpen en maquettes gepresenteerd. Tijdens de beoordeling van de ontwerpen en bijbehorende stukken werd duidelijk dat beiden zich niet hadden gehouden aan de eisen uit het wedstrijdprogramma.

Gezamenlijk voorstel
In maart 2006 heeft de gemeente besloten om de ontwikkelaars alsnog in de gelegenheid te stellen hun ontwerpen en grondaanbiedingen in overeenstemming te brengen met de eisen en voorwaarden uit het wedstrijdprogramma. Beide ontwikkelaars hebben ook in tweede instantie daar niet aan kunnen voldoen. Zij hebben toen wel aangegeven gezamenlijk een voorstel te willen doen om het gebied te ontwikkelen en te bebouwen op basis van het ontwerp van Giebers MaasDijken. Dat voorstel moest van de gemeente ook voldoen aan het wedstrijdprogramma, om schadeclaims van eerder afgevallen ontwikkelaars te voorkomen. Nadat diverse keren door de gemeente uitstel was verleend, hebben de ontwikkelaars uiteindelijk half september aangegeven het plan financieel niet rond te kunnen krijgen zonder compensatie door de gemeente. Hun voorstellen wijken echter op essentiële onderdelen af van het wedstrijdprogramma. De gemeente ziet daarom geen basis meer om verder te gaan met deze ontwikkelaars en is tot de conclusie gekomen dat de planontwikkeling geheel opnieuw moet worden opgestart.

Tijdelijke voorzieningen
De planontwikkeling moet opnieuw worden gestart waardoor het centrumgebied in plaats van 2009 op zijn vroegst in 2011 gereed komt. Dit houdt in dat er voor de wijk diverse tijdelijke voorzieningen moeten komen. In het bestemmingsplan zijn hiervoor gebieden gereserveerd tussen de Dorpsstraat en het centrum.  Op basis van de laatste leerlingenprognoses moeten er op 1 januari 2008 al tijdelijke schoollokalen in Bangert en Oosterpolder staan. Deze hadden er echter ook moeten komen als het centrumgebied volgens de planning van het wedstrijdprogramma was ontwikkeld.