Meer woningen bouwen in Noord-Holland noodzakelijk

ingevoerd op 12-10-2006

De woningbouwproductie in Noord-Holland is aangetrokken in vergelijking met 2004, maar er worden nog steeds te weinig woningen gebouwd. Dit blijkt uit woningbouwcijfers over de periode 2000-2005 van de provincie Noord-Holland, waarvan Gedeputeerde Staten kennis hebben genomen. Met name de situatie in het zuiden van Noord-Holland baart Gedeputeerde Staten zorgen. Hier zijn sinds 2000 ongeveer 10.000 woningen te weinig gebouwd ten opzichte van de taakstelling uit het streekplan (155.000 woningen tussen 2000 en 2020).

Om te voldoen aan de woningbehoefte en het tekort aan woningen weg te werken, moeten er in Noord-Holland jaarlijks ongeveer 13.000 woningen gebouwd worden. Nieuwe  woningen zijn nodig om te voldoen aan de vraag naar woningen in verband met de groei van het aantal huishoudens en de individualisering. Zo blijven bijvoorbeeld ouderen langer zelfstandig wonen.  In werkelijkheid worden de laatste jaren zo’n kleine 9000 woningen per jaar gebouwd. Hierdoor is er in Noord-Holland Zuid sinds 2000 een achterstand van zo’n 10.000 woningen ontstaan. In Noord-Holland Noord is de achterstand sinds 2004 ongeveer 1.500 woningen.

In verband met de afgenomen bevolkingsgroei zal de streekplantaakstelling  Noord-Holland-Zuid worden geëvalueerd. Maar ook al wordt de woningbouwtaakstelling naar beneden bijgesteld, voor verantwoordelijk gedeputeerden Ton Hooijmaijers en Albert Moens is het duidelijk dat de provincie hier nog meer bovenop moet zitten. Voldoende woningen zijn onder meer nodig om het voorzieningenniveau op peil te houden. Zij willen er binnen de  beperkte mogelijkheden van de provincie alles aan doen om de woningbouwproductie op te voeren.

Gedeputeerde Staten hebben besloten dat het Aanjaagteam Wonen onverkort  doorgaat met haar activiteiten om bouwplannen bij gemeenten of andere betrokken partijen vlot te trekken, door bijvoorbeeld specifieke expertise in te zetten en hulp te bieden bij stagnerende procedures. Daarnaast overlegt de provincie met betrokken gemeenten hoe de met het Rijk overeengekomen woningbouwafspraken tijdig worden uitgevoerd. Ook vraagt de provincie de achterblijvende regio’s meer inzicht te geven in de knelpunten bij de woningbouwplannen. Deze informatie wordt betrokken bij de evaluatie van de woningbouwtaakstellingen in het streekplan die dit najaar plaatsvindt. Op basis van de evaluatie bekijken Gedeputeerde Staten of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Stijgende lijn productie
Uit een analyse van de afgegeven bouwvergunningen in 2005 blijkt dat de woningbouwproductie wel in de lift zit. In 2005 zijn meer woningen gebouwd dan in 2004, maar tegelijkertijd werden er in dat jaar ook meer woningen gesloopt. De verwachting is dat de totale productie in 2006 op 11.000 woningen in heel Noord-Holland uitkomt. Dat is echter nog altijd minder dan de 13.000 woningen per jaar die nodig zijn om het woningtekort terug te dringen.

Situatie Noord-Holland Zuid
De regio’s Zaanstad, Waterland en Amstel-Meerlanden liggen goed op schema. Zorgelijk is met name de situatie in de Gooi- en Vechtstreek en Amsterdam, omdat hier te weinig woningen zijn gebouwd en er ook te weinig ‘zekere’ bouwplannen zijn voor nieuwe woningen. Hoewel in de hele provincie veel plannen voor woningbouwlocaties bestaan, is een groot deel daarvan nog erg onzeker. Naar verwachting zullen nog veel plannen uitvallen door bijvoorbeeld bezwaren van omwonenden of milieuregels. Op basis van eerdere cijfers houdt de provincie rekening met een uitval van 30 %.

Situatie Noord-Holland Noord
Ook Noord-Holland Noord loopt achter met de woningbouwproductie. Hier is de situatie echter minder ernstig dan in het zuiden van de provincie. Er zijn voldoende ‘zekere’ bouwplannen, waardoor de woningbouwproductie in de komende jaren kan aantrekken. De streekplantaakstelling van 34.500 woningen (in de periode 2004-2014) lijkt daardoor niet in gevaar.

Binnenstedelijk bouwen
In Noord-Holland Zuid is het (steekplan)doel om 50% van de woningen binnenstedelijk te bouwen. In Noord-Holland Noord is dat 40%. Deze doelstellingen zijn in de periode 2000-2005 gehaald.