Ondernemers in Nieuwstraat laaiend op Gemeente Hoorn

ingevoerd op 12-10-2006

De ondernemers in de Nieuwstraat in Hoorn zijn boos op de Gemeente Hoorn. Deze week kregen ze een brief waarin staat dat de zogenaamde Precario-heffing met sprongen stijgt en tegelijkertijd werd ze verteld dat op zaterdagen geen artikelen meer voor de winkel mogen staan. Verschillende ondernemers grepen naar de telefoon en deden hun beklag. Ze hebben het gevoel dat Hoorn weer eens ”ondernemers aan het pesten is”.

Wrang voor de ondernemers is dat recent nog bleek dat juist marktkooplui regels overtreden met te grote uitstallingen en de doorgang blokkeren tijdens de zaterdagse markt op de Nieuwstraat. Nadat een winkelier hier over klaagde, leek de situatie enkele weken goed te zijn en verklaarde de Gemeente in een brief dat de brandweer er weer door kon. De doorgang was zelfs met een brandweerauto getest aldus de Gemeente. Nu komt men hier op terug en worden niet de marktkooplieden aangepakt maar de ondernemers die zich juist aldoor aan de regels hielden. Zij hebben immers toestemming om tot 1.20 meter buiten de gevel kaartenmolens e.d. te plaatsen.

Wat de ondernemers erg steekt is dat zij juist op de drukste dag van de week niets meer buiten mogen plaatsen en toch veel meer belasting (Precario) moeten betalen. Overigens zijn de problemen ontstaan nadat de Gemeente de Nieuwstraat opnieuw had ingericht en trottoirs breder en de rijweg smaller had gemaakt. Ook werden enkele lantaarns en afvalbakken ongelukkig geplaatst. Enkele zijn er inmiddels weer verwijderd. Bij de herinrichting van de Nieuwstraat was de winkeliers voorgehouden dat er dankzij de bredere stoepen juist meer ruimte zou komen voor uitstallingen. Het tegendeel lijkt nu in de optiek van de Gemeente het geval.

Zaterdag gaan de ondernemers praten met de marktmeester. Ook worden er vanuit de politiek vragen gesteld aan het College.