Zuiderdijk Hoorn-Enkhuizen kan worden versterkt

ingevoerd op 26-10-2006

Het Landelijk Bestuurlijk Overleg Hoogwater (LBOH) heeft het hoogwaterbeschermingsprogramma 2006-2011 vastgesteld. Dit betekent dat voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier geld beschikbaar is gekomen om onder meer de Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen te versterken. Ook is er geld beschikbaar voor andere dijkvakken in Hollands Noorderkwartier die tussen 2006-2011 verbeterd dienen te worden. Het gaat om een totaalbedrag van 130 miljoen euro. De provincie en het hoogheemraadschap zijn beide blij dat het geld nu beschikbaar komt, zodat de veiligheid van het gebied verbeterd kan worden.

Zuiderdijk Hoorn-Enkhuizen
De voorbereiding van de Zuiderdijk stond al geruime tijd in de startblokken. Het wachten was op groen licht van de minister van Verkeer en Waterstaat. Nu dat er is kan meteen met de voorbereiding worden gestart. Dat betekent voor dit jaar: de benodigde grond aankopen en depots realiseren. Volgend voorjaar wordt de dijk in volle omvang aangepakt.

De uitvoering is verdeeld in twee percelen. Het eerste perceel  beslaat het deel van Enkhuizen tot gemaal “De Drieban” bij Venhuizen. Het werk bestaat uit het aanbrengen van een damwand langs de provinciale weg N506 ter plaatse van de camping en de aanleg van een voorland net ten westen van het industriegebied Krabbersplaat. Verder wordt voor een deel de bekleding van de dijk verbeterd en zal op enkele plaatsen een steunberm worden aangelegd.

Enkele maanden na de start van het eerste perceel zal met het tweede worden begonnen dat loopt vanaf De Weed bij Venhuizen tot en met het Julianapark in Hoorn. Dit perceel omvat grote hoeveelheden grondverzet. Over de diverse secties wordt de dijk naar buiten versterkt, verhoogd en wordt een binnendijkse berm(steunberm) aangelegd of een combinatie daarvan.

De totale dijkversterking neemt naar verwachting zo’n vijf jaar in beslag. Deze lange uitvoeringstermijn wordt vooral veroorzaakt doordat de grond in lagen aangebracht moet worden en elke laag tijd nodig heeft om in te klinken. De totale kosten worden geschat op circa 50 miljoen euro.
 

Reacties
Reactie: (Sapperdeflap)
27-10-2006, 10:35
Zal nodig zijn, maar wel jammer dat het zo lang gaat duren want het is daar zo prachtig fietsen.
Vijf jaar......, Sapperdeflap!