Hoorn eerste gemeente met multi-culti-kalender

ingevoerd op 1-11-2006

Donderdag 2 november overhandigt burgemeester Onno van Veldhuizen het eerste exemplaar van de Hoornse kalender ‘feesten met de buren’ aan mevrouw S. Yalgin. De kalender is opgedragen aan haar overleden echtgenoot de heer Necmettin Yalgin, oud-secretaris van de Islamitische Moskee. Dit uit waardering voor zijn inspirerende inzet voor de interculturele dialoog.
  
De kleurrijke kalender bevat alle religieuze feestdagen en een uitgebreide uitleg over deze dagen. De kalender is het initiatief van de Werkgroep Interculturele Ontmoeting. Voor zover bekend, is Hoorn de eerste gemeente in Nederland die zo’n kalender uitgeeft.
De kalender ‘feesten met de buren’ bevat mooie foto’s van verschillende religieuze feesten, onder meer genomen in Hoorn, en een uitgebreide uitleg over deze feesten. Alle religieuze feestdagen staan vermeld in de kalender. De Werkgroep Interculturele Ontmoeting*) heeft de kalender gemaakt. De voorzitter van deze werkgroep, burgemeester Onno van Veldhuizen, hoopt dat veel stadsgenoten de kalender ‘feesten met de buren’ zullen kopen. Hij licht toe: ‘Hoorn is een kleine wereldstad met veel verschillende mensen, die niet allemaal hetzelfde denken en niet allemaal hetzelfde geloven. Ontmoeten, leren kennen en respecteren komt niet vanzelf. Deze kalender is een kaart naar onbekend gebied dat vlakbij te vinden is.’
Vanuit een door de gemeente geïnitieerd overleg met vertegenwoordigers van religieuze organisaties in Hoorn is de Werkgroep Interculturele Ontmoeting ontstaan. Doelstelling van de werkgroep is het bevorderen van de dialoog tussen Hoornse inwoners met verschillende culturele achtergronden en religies en het creëren van momenten waarop zij met elkaar in contact komen.
Er zijn in totaal 2.000 kalenders gedrukt. De leden van de werkgroep hebben de helft van financiering bijeengebracht door middel van collecten, financiële bijdragen en afname van een deel van de kalenders. Het andere helft van de kosten is door de gemeente Hoorn betaald.
De kalender is voor 5 euro te koop bij de voorlichtingsbalie van het stadhuis, Nieuwe Steen 1 in Hoorn en bij boekhandel Bakker aan de Nieuwstraat 17-19. Voor meer informatie of verkoop buiten Hoorn, kan worden gemaild naar Manja Commandeur (m.commandeur@hoorn.nl).
*) De Werkgroep Interculturele Ontmoeting bestaat uit vertegenwoordigers van de volgende organisaties: R.K. Parochie Zwaag, Parochiële Charitas Instelling, Raad van Kerken Hoorn-Zwaag,
St. Jay Perkash, Turks Islamitische Stichting Hoorn, Stichting Mediterrania, Stichting Netwerk, Apostolisch Genootschap, Vredesgroep Blokker/Schellinkhout, Stuurgroep Vrede en Internationale Samenwerking (VIS), Ban Topa, Soefi geloofsgemeenschap, R.K. regio Hoorn. De burgemeester is voorzitter van de werkgroep.