Gemeente Hoorn voert jeugdlintje in

ingevoerd op 22-11-2006

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om per 2007 een gemeentelijke onderscheiding in te voeren voor de Hoornse jeugd: het jeugdlintje. Het jeugdlintje zal worden uitgereikt als blijk van waardering voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Hoornse gemeenschap.
 
Jaarlijks worden tijdens de lintjesregen koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan bijzondere Hoornse volwassenen. Er zijn in Hoorn echter ook jeugdigen die zich belangeloos inzetten voor anderen of voor de stad. Bij de toekenning van koninklijke onderscheidingen of gemeentelijke legpenningen vallen zij echter buiten de boot. Zij kunnen immers onmogelijk voldoen aan het criterium om minimaal vijftien jaar maatschappelijke activiteiten te ontplooien. Om deze jongeren de aandacht te geven die zij verdienen, is het jeugdlintje ingevoerd. Jaarlijks zullen maximaal tien jongeren tijdens de jaarlijkse lintjesregen (de laatste werkdag voor Koninginnedag) een jeugdlintje ontvangen.

Wie komt in aanmerking?
Het jeugdlintje is bedoeld voor leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs (globaal 6 tot en met 18 jaar) die in Hoorn wonen en die zich belangeloos inzetten voor anderen, voor de gemeente Hoorn of die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Hierbij kan gedacht worden aan jongeren die een onbaatzuchtige inzet tonen voor de medemens, natuur, cultuur of sport gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld ‘vrijwilligerswerk’ zoals boodschappen doen of computerles geven aan bejaarden. Ook een ‘eenmalige’ bijzondere prestatie kan beloond worden met een jeugdlintje. Voorbeelden hiervan zijn reddingsacties of jongeren die een landelijke prijs hebben gewonnen voor een werkstuk.

Hoe verloopt de aanmelding?
Iedereen kan het hele jaar door, tot 2 maanden voor de lintjesregen (tot 27 februari 2007), een kandidaat aanmelden voor een jeugdlintje. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van een aanmeldingsformulier. Er moeten 2 referenties worden opgegeven, die niet tot dezelfde familie behoren. Deze referenties kan de gemeente benaderen bij de behandeling van de voordracht.
Het jeugdlintje is een gemeentelijke onderscheiding. Het college beslist welke tien jongeren tijdens de lintjesregen het jeugdlintje zullen ontvangen.

Wilt u iemand aanmelden?
Vanaf heden kunnen kandidaten worden voorgedragen voor een jeugdlintje. Heeft u vragen of wilt u een aanmeldingformulier aanvragen? Mailt u dan naar m.commandeur@hoorn.nl (telefoonnummer 252211).