C.R.A.Z.Y. bij Filmhuis Hoorn

ingevoerd op 30-11-2006

Filmhuis Hoorn vertoont donderdag 30 november, vrijdag 1, zaterdag 2, en zondag 3  december de film C.R.A.Z.Y. van regisseur Jean Marc Vallée, een film vol muziek, waarvan de rechten de makers een kapitaal hebben gekost. Op maandag 4, dinsdag 5 en woensdag 6 december is er de debuutfilm van voormalig cameraman Lajos Koltai naar een biografie van Nobelprijswinnaar Imre Kerész over diens ervaringen in de concentratiekampen.
En op zondagmiddag: Lotte van het uitvindersdorp, animatiefilm voor kinderen vanaf 4 jaar, Nederlands ingesproken.

C.R.A.Z.Y., Jean Marc Vallée, Can. 2006
In dit komische Canadese drama staat de jonge Zac centraal die in de jaren ’60 en ’70, omringd door vier broers, opgroeit en de aandacht van zijn norse vader probeert te houden, op zoek naar een beetje geluk. De film heeft een aanstekelijke soundtrack met authentieke nummers van The Rolling Stones, Pink Floyd en Jefferson Airplane. De film won maar liefst tien Genie Awards (de Oscars van Canada) en de prijs voor Beste Canadese Film (Toronto International Filmfestival).
 
Fateless, Lajos Koltai, Hong./Dui/,Eng.,2004
Fateless is een aangrijpende film gebaseerd op de bestseller van Nobelprijswinnaar Imre Kertész ’Onbepaald door het lot’ uit 1975, een semi-autobiografisch werk over zijn ervaringen in een concentratiekamp als veertienjarige jongen. Marcell Nagy speelt Gyuri Köves, een jongen wiens vader zich moet melden bij een werkkamp. Door een advies van een buurtbewoner besluit Gyuri in plaats van de trein de bus naar zijn werk te nemen. Dit brengt hem echter niet op zijn werk, maar in Auschwitz. Na de bevrijding keert Gyuri terug naar huis, maar zijn ziel is achtergebleven in het kamp. Nergens verliep de deportatie van de joden naar de vernietigingskampen zo soepel als in Hongarije. Tijdens de daarop volgende veertig jaar communisme is er nooit serieus gepraat over deze zwarte bladzijde in de Hongaarse geschiedenis, met de komst van deze film is dat uiteindelijk wel gebeurd.

Lotte van het uitvindersdorp, Heiki Ernits, Janno Poldma, Est. 2006
Kleurrijke animatiefilm over de puppy Lotte en haar beste vriend, de kat Bruno. In het dorp waar zij wonen is er dankzij een Japanse bij een nieuwe rage: karate. De vrolijke, behulpzame Lotte woont in Uitvindersdorp, met andere honden, katten, konijnen, beren, varkens, mollen, lieveheersbeestjes en heel veel insecten. In het dorp wordt ook een uitvinderswedstrijd georganiseerd. Lottes vindingrijke vader wint de wedstrijd jaar in jaar uit, hoewel de concurrentie alles uit de kast haalt om hem de loef af te steken.

Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree: € 7,00,CJP pas, 65+ en donateurs €  5,00. Kindervoorstellingen:
Kinderen tot 15 jaar € 4.00, vanaf 15 jaar tijdens de kindervoorstellingen € 5,00.
Reserveren en meer info. www.filmhuishoorn.nl of telefonisch op weekdagen, tussen 10.00 uur en 12.00 uur 0229-210048.
.