Griezelige Kerst in Hoorns Museum

Expositie ENG zorgt voor drukte in Kerstvakantie

Tijdens de Kerstvakantie is het in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn lekker eng. Op de derde verdieping in het voormalige kaaspakhuis bij de haven komen allemaal griezelige zaken tot leven en menig kind zal zijn zaklampje aanzetten. Een lampje dat jeugdige bezoekers van de tentoonstelling “ENG, griezelen in het museum” krijgen voor een tot donker spookhuis verbouwde zaal. Het gratis zaklampje hebben ze ook nodig om de opdrachten te beantwoorden en zich een weg te banen tussen het Monster van Frankenstein, heksen en skeletten. De expositie “ENG” is de hele Kerstvakantie te bezoeken, behalve op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
 
Prijswinnaar
Op de site van het museum, www.museumhoorn.nl , staan enkele reacties van bezoekers van de griezelige tentoonstelling. Daaruit blijkt dat kinderen, en volwassenen, het een leuke spannende expositie vinden. Veel kinderen hebben immers via email gereageerd en maken met zo’n reactie kans op een griezelige prijs uit de MuseumShop. Zo kon de 8-jarige Dani Oudshoorn uit Zwaag een boek uitzoeken nadat hij dit mailde:  “Ik vond de griezeltentoonstelling heel erg leuk! Wat ik spannend vond was de kast met de guillotine, schavot en andere manieren waarop mensen gedood konden worden. De opstelling met de mummie, krokodil, schorpioenen etc. vond ik erg mooi. De kast met ’keep out’ en daarin het skelet vond ik ook erg leuk. Ook de voelkasten vond ik eerst een beetje eng, maar nadat papa en mama het hadden gedaan durfde ik het ook.”

Kerkhof
De expositie gaat in op allerlei zaken waar mensen bang voor zijn. Dat kan variëren van spinnen, monsters en ratten tot angst voor duisternis en de dood. Beroemde griezelboeken en –films komen aan bod en één zaal is zelfs spannender dan een spookhuis. Bezoekers belanden in een heksenbos, kijken naar een mummie in een catacombe, worden opgewacht door Trollen en tovenaars, zijn aanwezig bij opnamen van een Frankenstein-film en staan oog in oog met een beul, een guillotine en een galg. Krokodillen, ratten en supergrote spinnen zorgen ook voor de nodige kriebels. Tenslotte belandt men op een ‘spooky’ kerkhof waar graven opengaan, vleermuizen rondfladderen en kraaien wegvliegen.

Dracula
Foto’s, trailers en affiches vertellen over de beroemdste griezelfilms zoals die over Graaf Dracula, het Monster van Frankenstein, Scream, The Mummy en Friday the 13 . De ooit in de Verenigde Staten verboden ‘comics’, stripboeken met griezelverhalen, liggen met moderne varianten als “De Griezelbus” en Harry Potter-boeken in vitrines. Een verzameling Harry Potter-objecten wordt getoond en hedendaagse griezelfiguren maken het compleet. Uiteraard wordt ook de historie van Halloween verteld in een kleurrijke opstelling.

Arrangement
Het museum heeft vanwege de griezelige expositie ENG nu een leuk arrangement voor bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje. Bij de entree van het museum krijg je een puzzeltocht en een zaklampje. Je bezoekt de 6 zalen van het museum, maar vooral natuurlijk de tentoonstelling ENG! Daarna staat er een tafel voor jullie klaar in het gezellige MuseumCafé en krijg je een bakje patat met mayonaise en een toverdrankje... Tenslotte is er voor alle kinderen een griezelig verrassinkje. De totale kosten bedragen 7 euro per kind. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via 0229-214001 of info@museumhoorn.nl . Het Griezel-arrangement kan wegens grote drukte niet voor zondag geboekt worden.
 
Info
De tentoonstelling “ENG !, griezelen in het museum” is nog t/m 4 maart 2007
te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn.
Het museum is voorzien van een lift, een MuseumCafé en een MuseumShop.
De openingsuren zijn dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. De entree bedraagt voor volwassenen € 4,- en voor kinderen van 4 tot 16 jaar € 2,-. Met de MuseumKaart heeft men gratis entree. Voor informatie kunt u bellen met 0229-214001 of kijken op www.museumhoorn.nl