Radio-ontvangst regio blijft slecht

ingevoerd op 28-12-2006

De slechte ontvangst van vooral de publieke radiozenders via de ether in Noord-Holland wordt op korte termijn niet opgelost. De kans is groot dat de problemen pas na 2011 worden verholpen als de huidige zendvergunningen aflopen.

Het Noord-Hollands Dagblad kreeg honderden klachten van lezers binnen over de slechte etherontvangst. Een in de krant afgedrukte petitie werd in drie weken tijd door meer dan 900 mensen ondertekend. Deze klachten zijn onder meer voorgelegd aan het Agentschap Telecom die toezicht houdt op het frequentiegebruik.

De meeste klachten over de ontvangst komen uit de omgeving van Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Castricum en bij Medemblik. Officiële metingen van de Publieke Omroep en KPN Broadcast (voorheen Nozema) hebben een maand terug ook bewezen dat hier de ontvangst slecht is. In 2003 is er een compleet nieuwe indeling van de frequenties gemaakt vanwege de grote vraag naar nieuwe, vooral commerciële zenders. Om iedereen een plekje in de ether te geven is de FM-band efficiënter ingedeeld . Maar hierdoor kwamen sommige zenders letterlijk in de verdrukking en werd de ontvangst van vooral publieke zenders beroerd. Met de plaatsing van steunzenders via andere frequenties is geprobeerd dit op te lossen. Woordvoerster N. Visser van het Agentschap Telecom zegt verrast te zijn door de vele klachten uit Noord-Holland. Een concrete oplossing kan zij echter niet bieden omdat de noodzakelijke ruimte in de ether er simpel weg niet meer is.
 
BRON: www.radio.nl