Burgemeester Hoorn: ”Hoorn groeit straks niet meer”

ingevoerd op 4-1-2007

Hoorn en regio moeten zich voorbereiden op krimp. De daling van de bevolking, waarvan vanaf 2035 in heel Nederland sprake is, heeft ook gevolgen voor Hoorn en West-Friesland. Tot de 20 procent gemeenten die daadwerkelijk te maken krijgen met een afnemende bevolking, behoort ook Hoorn met een krimp van 0 tot 5 procent.

De voormalige gemeente Wognum dreigde met een bevolkingsdaling van 26,1 procent zelfs de snelst krimpende gemeente van Nederland te worden. Het is dan ook niet verstandig te blijven inzetten op groei, maar als regio gezamenlijk een nieuw toekomstscenario te ontwikkelen. Dat zegt burgemeester Onno van Veldhuizen in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij pleit voor een Agenda van de Toekomst, zowel op lokaal als regionaal niveau.
Hoorns burgemeester Van Veldhuizen noemt in zijn nieuwjaarstoespraak de 650ste verjaardag van de stad (in 2007) een keerpunt. “Niet langer zijn wij een van de opvangbekkens van de Amsterdamse bevolkingsgroei. De laatste veertig jaar is de stad gegroeid van 17.000 naar 68.000 inwoners. In 2005 is de bevolking voor het eerst in 45 jaar een heel klein beetje gekrompen. Het afgelopen jaar groeiden we weer met zo’n vierhonderd inwoners.”

Van Veldhuizen verwacht dat de daling van het inwonertal heel geleidelijk zal gaan. Na eerst nog een bescheiden groei door de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Bangert en Oosterpolder, zal de eerste tien jaar sprake zijn van stabilisatie en daarna een afname. In 2025 wordt voor Hoorn een krimp van minder dan 5 procent verwacht.
De centrale opgave is dan ook in te spelen op de langzame maar onvermijdelijke krimp. Daarbij is het volgens de burgemeester beter om samenwerking te zoeken dan elkaar op leven en dood te beconcurreren. Ervaringen tot nu toe leren dat overal wordt gekozen voor dezelfde aanpak. Zulke concurrentie kan uiteindelijk onrendabele investeringen en onomkeerbare negatieve ruimtelijke ontwikkelingen tot gevolg hebben, vindt Van Veldhuizen. “Dus niet op voorhand maar bouwen en bedrijventerreinen in de uitverkoop doen in de hoop het laatste restje groei binnen te halen”.

Van Veldhuizen stelt de gemeenteraad voor om met enige regelmaat een avond aan de Agenda van de Toekomst te wijden en het onderwerp krimp ook op de regionale bestuursagenda te zetten.
De burgemeester van Hoorn is in zijn nieuwjaarstoespraak optimistisch over de toekomst van de stad. “We hebben – zo leert onze geschiedenis – wel voor grotere uitdagingen gestaan en krimp schept vast ook kansen. Het is zeker geen doemscenario.”

Lees via onderstaande link de hele Nieuwjaarstoespraak:

Reacties
Reactie: (kees de bruin)
9-1-2007, 09:57
PS "Hoorn groeit straks niet meer"
Hier had volgens mij beter passend kunnen staan "Hoorn kan (straks) niet meer groeien"

Reactie: (kees de bruin)
9-1-2007, 09:52
Maar meneer de burgemeester, waarom noemt u alleen de woonwijk Bangert en Oosterpolder? U bent mede verantwoordelijk voor het bebouwen van Hoorn op de laatste kleine open plekjes. Bijv. aan de Astronautenweg waar nog een heel klein beetje licht tussen flats en huizen door komt en waar de gemeente een flat wil bouwen; Aan de Holenweg waar je nog -zeldzaam in Hoorn- een heel klein stukje kunt wandelen zonder dat je je om de 5 passen bekeken hoeft te voelen vanuit huizen; ook hier zitten de heipalen al in de grond voor woningen en aan de overkant hiervan gaat ook gebouwd worden; dit betreft een piep klein stukje natuur met riet waar de Bosrietzanger z’n territorium had maar niet meer zal hervinden; Aan de blokweer waar de gestapelde woningen het voormalige leuke stukje natuur hebben doen slopen; Aan de Blauwe Berg waar -op een ongeschikte plek, dat is al gebleken- een ijsbaan is komen te liggen op een stukje natuur waar voor het eerst een ijsvogel had gebroed, en waar nog meer gebouwd gaat worden: huizen bioscoop en disco (waar de huidige kunstmatige kindertjes turend op hun mobieltjes hun pilletjes kunnen slikken zodat de politie straks aan hun prestatie contract kan voldoen.) Krankzinnig allemaal, enz. enz..
De verhouding ruimte versus bebouwing is compleet zoek in Hoorn. De enkele kleine parkjes die nog over zijn liggen vrijwel allen langs een drukke provinciaalse weg. Het Julianapark ligt niet direct langs een drukke weg maar is al grotendeels verslechterd door asfalt en bebouwing en gaat er nu helemaal op achteruit door een hele grote lelijke lawaaierige jachthaven (op het territorium van een ijsvogel die straks geen kant meer op kan in Hoorn.) en het kapppen van bomen.
Je kunt nergens meer rustig wandelen. Hoorn is niet groter dan het is meneer de burgemeester.
Waar u als burgemeester/gemeente mijns inziens mee bezig bent is middels een gemene gluiperige werkwijze steeds meer plekjes en plekken bebouwen. Mede u zult de geschiedenis ingaan als een burgemeester van de boekhouding met de cijfertjes. U hebt geen oog voor cultuur, natuur, schoonheid, normen en waarden. Met een ding ben ik het met u eens en dat is dat uw visie inderdaad zeker geen doemscenario is want een doemscenario dat gaat over de toekomst en het verval van Hoorn is zeker geen toekomst..........
Erg triest allemaal.