Nieuwjaarsreceptie aftrap voor Hoorn 650 feestjaar

ingevoerd op 5-1-2007

Met het aanbieden van een smeekschrift, de onthulling van de feestvlag en de officiële adoptie van een eenhoorn voor het 1 Hoorn ART Kunstproject is de aftrap gegeven voor de festiviteiten voor 650 jaar Hoorn. Dat gebeurde tijdens de drukbezochte gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in het Hoornse stadhuis.
 
Graaf Willem V in eigen persoon was aanwezig om uit handen van schout burgemeester Onno van Veldhuizen een kist met 1.550 gouden schilden in ontvangst te nemen, waarmee Hoorn in 1357 het stadsrecht kocht. Daarmee raakte de stad verlost van de bemoeienissen van de baljuw die zetelde in Medemblik.

Willem V gaf te kennen het verzoek om stedelijke rechten welwillend te overwegen en nodigde schout en schepenen van schoutambacht uit om op 17 maart naar de Roode Steen te komen om zijn beslissing te vernemen.

Dat Hoornaars en Horinezen wel vertrouwen hebben in die beslissing bleek uit het feit dat de feestvlaggen al zijn besteld. Poorter Dick Louwman, beter bekend als voorzitter van de Stichting Hoorn 650, overhandigde burgemeester Van Veldhuizen de eerste stadsvlag. De vlag, met het logo van Hoorn 650 in de kleuren rood en blauw, is 70 bij 100 centimeter en vanaf deze week te koop voor 10 euro. De vlag is onder andere te koop bij de voorlichtingsbalie in het stadhuis en zaterdag 6 januari in de stand van de Stichting Hoorn 650 op de hoek Veemarkt/Dal.

Vervolgens onthulden de burgemeester en Dineke Vermulst, voorzitter van de Stichting 1 Hoorn ART gezamenlijk de eerste 2.20 meter hoge eenhoorn in het kader van het 1 Hoorn ART Kunstproject. Er zijn er 34, die de komende maanden belangeloos worden beschilderd door Nederlandse topkunstenaars, onder wie ook acht kunstenaars uit Hoorn. De eenhoorns worden geadopteerd en gaan vanaf 12 mei deel uitmaken van een kunstroute door de binnenstad en het havengebied. Na afloop van het kunstproject worden de kunstwerken op 30 september geveild. De opbrengst van het kunstproject is onder andere bestemd voor de Stichting Care tot Move Holland – Ghana. Hier wordt in Koforidua medische ondersteuning geleverd onder andere door een team van het Westfries Gasthuis. De stichting beraadt zich nog over een bestemming voor een tweede goed doel in Hoorn en/of de regio.

Tijdens de receptie werden speciale Hoorn 650-wijnen, een feestelijk likeurtje en een bijzonder Hoorns biertje geschonken.
Zie voor meer informatie over de nieuwjaarsreceptie, de verjaardagsfestiviteiten en het kunstproject ook www.hoorn650.nl en www.1hoorn-art.nl.