Presentatie conceptwijkplan Binnenstad

ingevoerd op 15-1-2007

Op woensdag 24 januari 2007 heet de gemeente Hoorn de binnenstadsbewoners welkom op een wijkbijeenkomst die geheel en al op de binnenstad is gericht. Tijdens deze avond vindt de presentatie plaats van het conceptwijkplan 2007-2010 Binnenstad. De wijkbijeenkomst vindt plaats in de Oosterkerk, Grote Oost 60. De inloop is om 19.30 uur en de bijeenkomst start 20.00 uur.
 
Het conceptwijkplan ligt ter inzage op de volgende plaatsen:
• Stadhuis gemeente Hoorn, Nieuwe Steen 1
• Wijkcentrum ’t Hop, Gerritsland 67 en
• De centrale bibliotheek, Wisselstraat 8
Het is ook mogelijk een digitale versie te downloaden van de gemeentelijke website, www.hoorn.nl.

Wijkgerichte aanpak
Na Risdam-Zuid, Zwaag, Blokker, Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier is dit het zesde wijkplan dat tot stand is gekomen door de wijkgerichte aanpak die voor heel Hoorn is ingevoerd. Naast leden van het gemeentebestuur zijn op 24 januari vertegenwoordigers van de politie, de Stichting Netwerk, IntermarisHoeksteen en het Overleg Leefbaarheid Binnenstad aanwezig.

Hoorn gaat voor een schone, hele en veilige leefomgeving. Om dat te bereiken is gekozen voor een aanpak waarbij de gemeente en in de wijk actieve organisaties samenwerken in wijkteams en waarbij samen met de wijkbewoners gewerkt wordt aan de totstandkoming en uitvoering van een wijkplan. Voor de binnenstad ligt er nu een conceptwijkplan op tafel. Het plan voor de komende vier jaar bevat op hoofdthema’s een analyse van de wijk en de ervaringen van de bewoners. Daarnaast bevat het plan een aantal specifieke aspecten van de binnenstad en een uitvoeringsplan met concrete actiepunten voor het jaar 2007. Het gaat daarbij om onderwerpen die uiteenlopen van veiligheidsmaatregelen en de herinrichting van wegen en openbaar groen tot het tegengaan van verkeersoverlast en de aanpak van activiteiten voor jongeren.

Concrete actiepunten
Zo staan voor de binnenstad onder andere op het programma:
• plaatsing van nieuwe bomen of vervanging van bestaande bomen op de Gedempte Appelhaven, het Gerritsland en de Gravenstraat;
• voorbereiding van de herinrichting van het Westerdijkgedeelte vanaf de Gortsteeg tot en met het kruispunt Breed, Hoge Vest en Westerdijk; tevens komt er een onderzoek naar de herinrichting van de Breestraat;
• extra speelplekken voor de jeugd;
• aanstelling van een jongerenwerker en start van een buurtnetwerk door Stichting Netwerk;
• inrichting van straten als 30-kilometergebied;
• vervanging van fietsrekken en verbeteren van de openbare verlichting bij het station;
• maatregelen ter verbetering van het beheer van het Julianapark en de Nieuwe Wal.

Een deel van de maatregelen en activiteiten wordt gefinancierd uit de reguliere budgetten of reserves van de gemeente, politie, de Stichting Netwerk en IntermarisHoeksteen. Daarnaast is voor een aantal onderdelen een apart investeringsbudget voor de ‘wijkaanpak nieuwe stijl’ beschikbaar van 100.000 euro.