Uitreiking eerste affiche ‘jeugdlintje’ aan Reboundklas

ingevoerd op 17-1-2007

Op donderdag 18 januari 2007 reikt burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen het eerste exemplaar van het affiche ‘Jeugdlintje gemeente Hoorn’ uit aan de Reboundklas van het OPDC. In opdracht van de gemeente heeft deze klas de afgelopen weken gewerkt aan het vervaardigen van een affiche om aandacht te vragen voor jeugdigen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Hoornse gemeenschap.
 
Burgemeester en wethouders hebben op 22 november 2006 besloten om per 1 januari 2007 een gemeentelijke onderscheiding in te voeren voor de Hoornse jeugd: het jeugdlintje. Het jeugdlintje wordt uitgereikt als blijk van waardering voor jongeren tussen 6 en 18 jaar die zich gedurende een bepaalde periode belangeloos inzetten voor een ander of voor de stad Hoorn. Ook een ‘eenmalige’ bijzondere prestatie kan beloond worden met een jeugdlintje. De jeugdlintjes zullen net als de koninklijke onderscheidingen uitgereikt worden op de laatste werkdag voor koninginnedag. Aanmelden van kandidaten kan tot 2 maanden voor de lintjesregen van het betreffende jaar (dit jaar tot 27 februari.

Reboundklas
De Reboundklas bestaat uit jongeren tussen de 13 en 16 jaar die leerplichtig zijn, maar waarmee het momenteel op de eigen school niet loopt zoals het hoort. Deze leerlingen zijn in een vicieuze negatieve cirkel terechtgekomen. Tijdens hun verblijf in de reboundklas krijgen zij een traject op maat aangeboden. Ze gaan aan de slag met motivatie- en gedragsverandering, herstel van verhoudingen, verbetering van leerattitude en het inhalen van leerachterstanden. In dezelfde periode bekijkt men welk vervolgtraject het meest geschikt is voor elke leerling. In sommige gevallen zal dat terug naar de eigen klas zijn, in andere gevallen naar een andere school.
 
De Reboundklas heeft al eerder een affiche gemaakt in opdracht van de politie. Het leek de gemeente Hoorn een goed idee de Reboundklas te vragen om ook voor het jeugdlintje een affiche te ontwikkelen. Dit affiche komt straks in alle scholen, het stadhuis, bibliotheken en dergelijke te hangen. Onder leiding van kunstenaar J. Christiaan Heydenrijk is de klas enthousiast aan de slag gegaan met het bedenken van ideeën. Vervolgens is een sjabloon gemaakt, waarin de verschillende ideeën in graffiti gespoten konden worden. Van de panelen zijn digitale foto’s gemaakt. In zijn atelier heeft J. Christiaan Heydenrijk twee middagen met twee leerlingen gewerkt aan de vormgeving van de digitale foto’s. Daarna kon de klas zich nog buigen over het resultaat. Dit resulteerde al met al in een kleurrijk en aansprekend affiche.