Hoorn krijgt Pluim voor duurzaam inkopen

ingevoerd op 24-1-2007

De Gemeente Hoorn heeft namens alle gemeenten in de kop van Noord-Holland de PPPluim voor Duurzaam Inkopen ontvangen. Op het VNG-congres Goed Besteed! reikte de heer Jaap Stokking, programmaleider Duurzame Bedrijfsvoering Overheden van het Ministerie van VROM, namens SenterNovem de prijs uit aan burgemeester Onno van Veldhuizen. Gemeente Hoorn heeft het initiatief genomen om de inkopen en aanbestedingen van gemeenten en samenwerkingsverbanden in de regio zo veel mogelijk gezamenlijk te doen en daarbij voortaan duurzaamheidscriteria mee te nemen.
 
Burgemeester Van Veldhuizen, landelijk ambassadeur van het VNG-project Goed besteed!, toonde zich blij verrast met de pluim. ‘Elke cent die je als gemeente uitgeeft is belastinggeld. Dat hoort goed besteed te worden, want het is geld van de burgers. Daar hoort een inkoop- en aanbestedingsbeleid bij waarbij integriteit, transparantie en duurzaamheid sleutelbegrippen zijn. Hoorn is daar heel actief in. Bijkomend voordeel van transparant, efficiënt en duurzaam inkopen en aanbesteden is dat het bezuinigingen kan opleveren. Door gezamenlijk in te kopen zijn ook belangrijke besparingen te bereiken. Zo kopen we met 29 gemeenten hulp bij het huishouden in voor de Wmo.’

Gemeente Hoorn
Het initiatief van de gemeente Hoorn is ontstaan uit een project om energie in te kopen. Hiervoor dient een aanbesteding plaats te vinden. De werkgroep Inkoop Energie van de West-Friese gemeenten, o.l.v. Renee Huijsman, hoofd Facilitaire Zaken van de gemeente Hoorn, stelde voor om SenterNovem hierin te betrekken zodat duurzaam inkopen en duurzaamheidscriteria bij deze aanbesteding gegarandeerd zouden worden. Ook het Inkoopplatform Noord-Holland Noord heeft de intentie zich aan te sluiten bij het initiatief.

Naast energie wordt ook onderzocht of andere productgroepen duurzaam aanbesteed kunnen worden, zoals catering, bedrijfskleding, brandstof en bedrijfsauto’s. Om duurzaam inkopen te stimuleren, zullen er voor 29 Noord-Hollandse gemeenten in Hoorn workshops gehouden worden, waarin aan bestuur en ambtenaren voorlichting wordt gegeven over markt- en productontwikkelingen op dit gebied. 

Waarom duurzaam inkopen?
Bij duurzame inkoop houdt men rekening met milieu- en sociale criteria bij de inkoop van producten, diensten en werken. Als alle overheden duurzaam inkopen, heeft dat invloed op de markt voor duurzame producten. Het aanbod van deze producten wordt groter en dus voor overheid en bedrijfsleven beter toegankelijk. De regering heeft overheden opgeroepen om in 2010 bij 50% van de inkopen en aanbestedingen duurzaamheid als zwaarwegend criterium mee te nemen. Rijksoverheden zullen in 2010 zelfs voor 100% duurzaam inkopen en aanbesteden.

PPPluim voor een duurzame samenleving
De PPPluim is een stimulans en aanmoediging voor overheden die zich meer dan gemiddeld inzetten om duurzaam te gaan inkopen. PPPluim staat voor People Planet Profit: aandacht voor mens, milieu en economie. De pluim wordt uitgegeven door het programma Duurzame Bedrijfsvoering Overheden, dat zich bezighoudt met duurzaam inkopen en uitgevoerd wordt door SenterNovem. Het programma ondersteunt overheden met advies en hulpmiddelen bij de invoering van duurzaamheid in de eigen bedrijfsvoering, waaronder inkopen en aanbestedingen. Het programma Duurzame Bedrijfsvoering Overheden is een initiatief van het Ministerie van VROM. Ministeries, het interprovinciaal overleg (IPO), de VNG en de Unie van Waterschappen werken in dit programma samen. SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.