Start grondwatersanering Lidl Hoorn

ingevoerd op 26-1-2007

Lidl heeft in opdracht van de gemeente en de provincie Noord-Holland een plan van aanpak opgesteld om de pH-waarden van het grondwater structureel normaal te houden. In 2005 kwam uit onderzoek naar voren dat het grondwater onder het terrein van distributiecentrum Lidl een te hoge pH-waarde had. Met andere woorden, de zuurgraad van het grondwater was te hoog. De provincie heeft het plan inmiddels goedgekeurd en in de week van 5 februari moet Lidl uiterlijk starten met de grondwatersanering.
 
De problemen waren veroorzaakt door het gebruik van zogenoemde LD-staalslakken voor de ophoging van het bouwterrein van Lidl. Dit veroorzaakte ook verstoring van de zuurgraad van het omliggende oppervlaktewater. Sindsdien zijn er allerlei maatregelen genomen. Zo wordt via een net van peilbuizen de stroming van het grondwater permanent in de gaten gehouden. Inmiddels is de zuurgraad van het oppervlaktewater al gedurende lange tijd normaal.
De grondwatersanering houdt het volgende in. Het verontreinigde grondwater wordt uit het slakkenpakket opgepompt en geloosd via de persleiding van het gemaal van de Corantijn. Deze persleiding loost direct op de hoofdpersleiding van het Hoogheemraadschap naar Wervershoof. Hiermee wordt stilstand van het water voorkomen, waardoor kalk niet neerslaat en de zuurgraad door menging met rioolwater snel blijvend onder de grenswaarde komt. Verder wordt het grondwaterpeil in de bodem enigszins verlaagd, zodat contact van het grondwater met de verontreinigde slak wordt uitgesloten en er geen nieuwe verontreiniging meer kan ontstaan.

De voorbereidende werkzaamheden duren ongeveer twee weken. De duur van de gehele sanering is nog onbekend.