De Eerste Hoornsche Schopstoelententoonstelling

(in het kader van 650 jaar Hoorns Stadsrecht)

Ingezonden bericht:

De Eerste Hoornsche Schopstoelententoonstelling

(in het kader van 650 jaar Hoorns Stadsrecht)

Zoals u allen weet kent de lokale politiek z’n beslommeringen. Soms zijn de vergaderingen slaapverwekkend, echter soms laait de politieke passie hoog op en vliegen amendementen, moties, dubbelzinnige opmerkingen en onderlinge verwijten door de raadszaal.
Wij zijn trots de collectie te mogen uitbreiden met de tweede schopstoel van Roger Léon Hubert Clément Marie Tonnaer, raadslid en voormalig wethouder van Welzijn en Cultuur. Wij hadden reeds een schopstoel in onze tentoonstelling uit november 2005. Maar nu, in februari 2007 is de collectie dus uitgebreid met de tweede schopstoel.

Het pronkstuk van onze collectie is de schopstoel (met ingezaagde poten) van François van Bredehoff, heer van Oosthuizen (1648-1721). Met de steun van Stadhouder Willem III bereikte hij in het laatste kwart van de zeventiende eeuw een ongekende machtspositie in Hoorn. Er werd echter driftig aan de poten van zijn regentenzetel gezaagd door Jacob van Foreest, Allard Merens, Cornelis de Groot en Joan van Akerlaken (stiefzoon van Cornelis). Toen in 1702 de Stadhouder plotseling overleed, was de rol van François van Bredehoff snel uitgespeeld. Hij trok zich terug op zijn landgoed bij Oosthuizen.

Verder in onze collectie nog enkele andere waardevolle zaken, zoals de stok van Pieter Binkhorst, waarmee hij in 1732, na een vermeende belediging, in het ”Oranje Coffijhuis” aan de Roode Steen regent Lucas Merens te lijf ging. Om het handgemeen tussen beide heren te beëindigen moest de schout meerdere van zijn ordehandhavers erbij roepen.

Meer recent zijn de volgende zaken: de motie tegen wethouder Planje en de afvoerput van het Witte Badhuis.
De eerdergenoemde motie tegen Planje heeft betrekking op de roerige maanden september en oktober in 1974. PvdA-fractievoorzitter Joan Fit diende deze motie in één week na de aanstelling van VVD-wethouder Planje in, om vervolgens een maand later samen met de illustere heren collegae Dick Louwman, Loek Jorritsma en Frans van Iersel het eerste (en tot nu toe enige echte) progressieve college van Hoorn te vormen. Dit college werd gesteund door de PvdA en Progressief Hoorn (ProHo), de voorganger van GroenLinks. Het college viel over het Structuurplan Groot Hoorn, waarna het CDA terug keerde in het college. Tijdens de roerige maanden na de val van het college in 1976 werd Loek Jorritsma (eerder wethouder namens ProHo) lid van de PvdA; twee raadsleden van de PvdA stapten echter over naar ProHo, waaronder Henny Wink (later lijsttrekker en fractievoorzitter van ProHo tot 1987).

In de grote vitrine ziet u de afvoerput van ”het Witte Badhuis”. Het zwembad aan het Hoornse Hop werd in 1979 nog totaal vernieuwd en heropend door minister L.J. Ginjaar. Echter tien jaar later werd het reeds gesloten ten behoeve van plannen voor een luxe hotel annex tropisch zwemparadijs. Dit resulteerde in een groot debacle (ook politiek). De meeste inwoners snapten niets van de besluitvorming. De vloek van de afvoerput geldt nog steeds. Iedereen kent de problemen rond de nieuwbouw van stadsschouwburg ’t Park: de ingestorte toneeltoren, de slepende gerechtelijke procedures, de tocht in de hallen, de stoep van duur natuursteen dat beton bleek te zijn. Al met al een afvoerput voor vele miljoenen Guldens en Euro’s...

Tenslotte kunt u een blik werpen op onze fraaie collectie bestuurderspluche door de eeuwen heen. Daaronder bevinden zich veel uitgesleten exemplaren, zoals die van Paulus A. Elenbaas (23 jaar raadslid, van 1979 tot 2002), Gerard Hendrik van Hoolwerff (apotheker en daarnaast 23 jaar raadslid van 1892 tot 1915), Simon W. Commandeur (30 jaar raadslid van 1976 tot 2006) en pronkstuk het pluche van W.C.J. de Vicq (burgemeester en tevens 42 jaar raadslid van 1850 tot 1892).

Bijna onversleten is het pluche van C.S. Rietveld, voormalig raadslid namens de Centrum-Democraten. Na de turbulente beëdiging, waarbij nog de M.E. de actievoerders uit het gemeentehuis diende te verwijderen, vertoonde hij zich slechts tijdens de Algemene Beschouwingen om voor te lezen uit het verzameld werk van drs. Janmaat. Waarbij hij zich menigmaal zo misdroeg dat hij zelf door de politie uit het Stadhuis werd verwijderd.

Het tentoonstellingscomité houdt zich aanbevolen voor nieuwe aanwinsten voor onze collectie. Zo willen wij in de nieuw te bouwen zaal van decepties graag aandacht besteden aan ”afgeschoten en niet uitgevoerde plannen”. We denken daarbij aan het plan van ”de rondweg door het Havenkwartier” (eind jaren zestig), het ”hotel aan het Hoornse Hop” (jaren tachtig) en ”de woontoren op het Visserseiland” (midden jaren negentig), en meest recentelijk de plannen voor een ”megacampus middelbaar onderweijs”...

Uw curator:

Thomas Diepenbrock.