Stichting Hoorn 650 organiseert historische optocht

ingevoerd op 5-2-2007

Op zaterdag 17 maart barsten de festiviteiten rond het 650-jarig bestaan van Hoorn los. Een spectaculair onderdeel van de officiële opening van het feestjaar is de historische optocht die wordt georganiseerd door de Stichting Hoorn 650. Zij nodigt de inwoners van Hoorn, Zwaag en Blokker van harte uit om in de stoet mee te lopen. De optocht begint om 13.00 uur bij de Oosterpoort en eindigt om 15.00 uur op de Roode Steen. Deelnemers ontvangen als blijk van dank en als herinnering een attentie en een foto.
 
Het is de bedoeling dat de optocht een tijdsbeeld geeft van de afgelopen eeuwen. De organisatie van de optocht zorgt er zelf voor dat de middeleeuwen vertegenwoordigd zijn. De Stichting Hoorn 650 nodigt de inwoners van de stad van harte uit om ook andere tijdperken te verbeelden. Wie aan de historische optocht wil deelnemen, heeft volop keus.

Natuurlijk kan men zich verkleden als pestlijder uit de middeleeuwen of als sjieke dame uit de pruikentijd, maar er zijn in de geschiedenis veel meer fascinerende en leuke perioden geweest waarmee de optocht kan worden ingevuld. Er zijn baanbrekende ontdekkingen en uitvindingen gedaan, wereldzeeën zijn bevaren, er zijn oorlogen en zeeslagen geweest. Bekende namen uit de geschiedenis van Hoorn zelf zijn er ook: de gevreesde VOC-gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen bijvoorbeeld, onze eigen geschiedschrijver Theodorus Velius en de avontuurlijke schipper Willem Bontekoe.

Overigens hoopt de organisatie dat de meer recente geschiedenis niet wordt vergeten. Het zou geweldig zijn als niet alleen figuren uit lang vervlogen eeuwen meelopen, maar ook personen die nog niet zo lang geleden historie schreven. Het zou zomaar kunnen dat de Beatles, die in 1964 in Blokker een uniek optreden hadden, in 2007 opnieuw opduiken! Of neem de tijd van de hotpants en de minirok: een revolutie in de mode. Niet erg lang geleden, maar wél geschiedenis. Wie weet ligt er nog zo’n rokje in de verkleedkist of hangt er een vergeten petticoat op zolder. Zo niet, dan biedt de naaimachine wellicht uitkomst.

En wat te denken van die grote rage van het hoelahoepen, eind jaren vijftig van de afgelopen eeuw? Voor iemand met twee rechterhanden is het maken van zo’n hoepel niet moeilijk.

Mogelijkheden zijn er dus genoeg. Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u aan de historische optocht deelnemen? Meldt u zich dan snel aan bij evenementen@vansoelen.nl, tel. 0229- 214924. Edith Hartog of Frank Ootes helpen u verder op weg.

Kijk op de website van de Stichting Hoorn 650 voor meer informatie over de verschillende tijdperken van de geschiedenis, www.hoorn650.nl.