Museum zoekt historie van Hoornse ondernemers

ingevoerd op 13-2-2007

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is op zoek naar voorwerpen van Hoornse bedrijven. De stad kent een rijke ondernemerstraditie en vanwege de viering van 650 jaar stadsrechten toont het museum van 25 maart t/m 24 juni 2007 de tentoonstelling “Hoorns Glorie, Historie van befaamde Hoornse bedrijven”. Wie nog producten heeft van oude Hoornse bedrijven of herinneringen heeft aan het werken bij een Hoornse ondernemer, kan contact opnemen met het museum.

Het museum kan voor de tentoonstelling putten uit het enorme foto-archief dat persfotograaf Harry Bedijs achterliet. Er zijn prachtige foto’s geselecteerd uit de jaren ’50 en ’60 van de afgelopen eeuw die tal van Hoornse bedrijven tonen die inmiddels niet meer bestaan. Uit hetzelfde Bedijs-archief worden ook foto’s getoond van de viering van 600 jaar Hoorn in 1957. Dit gebeurt, ook van 25 maart t/m 24 juni 2007, op de expositie “Hoorn viert 600 Jaar Stad!, Foto’s uit de Collectie Harry Bedijs” in het Museum van de Twintigste Eeuw. Niet eerder getoonde foto’s in zowel zwart-wit als kleur!
 
Op de expositie “Hoorns Glorie, Historie van befaamde Hoornse bedrijven” is niet alleen plek voor grotere bedrijven met een Hoornse achtergrond, zoals winkelketen Blokker en supermarkt Deen, maar ook kleinere bedrijven komen aan bod. Ook ondernemingen die niet meer bestaan, zoals metalenwarenfabriek Scholten of Pool’s Tabaksfabriek. Zelfs foto’s van kleine middenstanders als een snoepwinkeltje of de melkboer of de schillenboer (met paard, wagen en hond!) zijn welkom voor de expositie over Hoornse bedrijven.

Heeft u nog iets in huis van bijvoorbeeld blikfabriek Blikemba of heeft u een mooie foto van arbeiders in een Hoornse werkplaats of fabriek? Heeft u bij een Hoorns bedrijf gewerkt en kunt u hier interessante anekdotes over vertellen? Het Museum van de Twintigste Eeuw verneemt het graag. U kunt mailen naar info@museumhoorn.nl of een brief sturen naar Bierkade 4, 1621 BE  Hoorn of bellen naar 0229-214001 en vragen naar Hans Stuijfbergen.