7 maart: u heeft het voor het zeggen!

ingevoerd op 27-2-2007

Nog een paar dagen en dan is het zover: op 7 maart 2007 mogen alle inwoners van Noord-Holland van 18 jaar en ouder naar de stembus voor de provinciale verkiezingen. 
 
Provinciale Staten vormen het algemene bestuur van de provincie, vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Den Haag en de gemeenteraad in uw gemeente. Door te gaan stemmen op 7 maart oefent u als kiezer invloed uit op de beslissingen die de provincie de komende vier jaar gaat nemen. Provinciale Staten kiezen daarnaast ook de leden van de Eerste Kamer. Die kijkt of de regering haar werk goed doet. De samenstelling van Provinciale Staten heeft dus invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Door op 7 maart te gaan stemmen oefent u dus ook invloed uit op de landelijke politiek!

Waar gaat de provincie over?
De provincie regelt zaken die te klein zijn voor het rijk en te groot de gemeenten. De beslissingen van provinciale staten hebben rechtstreeks invloed op u en uw leefomgeving. Zo bepaalt de provincie waar gemeenten in Noord-Holland woningen en bedrijventerreinen mogen aanleggen en waar het groen moet blijven. Ook houdt de provincie toezicht op de Jeugdzorg in Noord-Holland. Wegen houden zich niet aan gemeentegrenzen, daarom zorgt ze ook voor een goede bereikbaarheid van steden en dorpen. Het zijn slechts een paar voorbeelden van zaken waar de provincie over gaat en waarover ú dus kunt meebeslissen op 7 maart.

Hoe kunt u stemmen?
Als u stemgerechtigd bent (18 jaar en ouder en in het bezit van de Nederlandse nationaliteit) heeft u inmiddels een oproepingskaart of een stempas ontvangen. Dat verschilt per gemeente.

Oproepingskaart
Met een oproepingskaart kunt u alleen stemmen in het stembureau dat op uw kaart vermeld staat. Bent u uw oproepingskaart kwijtgeraakt? Dan kunt u zich melden in uw vertrouwde stembureau! Op vertoon van uw identiteitsbewijs kunt u dan gewoon stemmen.

Stempas
Een aantal gemeenten nemen deel aan het experiment ‘stemmen in een willekeurig stemlokaal’. In dat geval heeft u in plaats van een oproepingskaart een stempas ontvangen. Met een stempas mag u in elk stembureau in uw gemeente stemmen. Zonder stempas kunt u niet stemmen, ook niet op vertoon van een identiteitsbewijs! Stempas kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe aan bij uw gemeente!

Op wie stemmen?
Noord-Hollanders kunnen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart kiezen uit tien politieke partijen: PvdA; VVD; CDA; GroenLinks; SP; D66; ChristenUnie-SGP; Ouderenpartij NH/VSP; Noord-Holland Anders / De Groenen en de Partij voor de Dieren. In hun programma’s doen de verschillende partijen onder andere uitspraken over de kwaliteit van de jeugdzorg, de voorzieningen in kleine dorpen, de toekomst van Schiphol, waar in Noord-Holland meer windmolens geplaatst kunnen worden en of we het Groene Hart vol moeten bouwen of juist open moeten laten. Kijk op www.noord-holland.nl voor meer informatie over de deelnemende partijen, een programmavergelijking en de stemwijzer!