VVD Hoorn wil nu wel eens helderheid rond Kinderboerderijen

ingevoerd op 5-3-2007

De Hoornse VVD-fractie is het spoor bijster. Is een Kinderboerderij nu wel of niet een taak van de Gemeente? En waarom wordt er jaren gesproken over de overdracht van de Kinderboerderijen terwijl nu lijkt dat de Gemeente wel het beheer kan en wil betalen? In een brief aan het College vraagt men om uitleg.

Na jarenlang overleg met betrokkenen maakte het nieuwe College van B&W recent duidelijk dat men toch zelf de boererijen en het hertenkamp blijft runnen. Kosten 160.000 euro.

Lees hier de (ingekorte) brief van de VVD:

Geacht college,
 
Per brief van 23 februari 2007 heeft uw college de leden van de adviescommissie van de Raad geïnformeerd over het besluit ten aanzien van wijze waarop beheer en onderhoud van de kinderboerderijen en hertenkamp t/m het jaar 2009 zal gaan plaatsvinden. Het college geeft daarbij tevens aan dat het voortbestaan van zowel de kinderboerderijen als de hertenkamp, ook na de huidige collegeperiode, geen punt van discussie is.
.........
En dan nu, de brief van 23 februari 2007 (bijna 1 1/2 jaar nadat het college de raad voor het eerst heeft geïnformeerd over het gesprek met een externe organisatie) waarin wordt gesteld dat partijen (gemeente Hoorn en de Stichting Philadelphia) elkaar alsnog niet konden vinden binnen de financiële bandbreedte van € 160.000,-- zoals genoemd in de notitie “New Time”.
Tevens merkt het college op dat uit onderzoek gebleken is dat een alternatief aanwezig was: de gemeente kan het beheer en onderhoud van de kinderboerderijen en hertenkamp ook zelf uitvoeren binnen het beschikbare budget van € 160.000,--.  Tegelijkertijd bevestigt het college evenwel dat dit besluit tot uitvoering niet strookt met het uitgangspunt van de notitie “New Time”. In deze notitie geeft het college immers zelf aan dat beheer en onderhoud van de kinderboerderijen niet tot de kerntaak van de gemeente behoren.
De brief van het college van 23 februari geeft ons aanleiding tot het stellen van de volgende vragen.

Vraag 1 – Eigen beheer
Zoals aangegeven in de notitie “New Time” was het college van mening dat beheer en onderhoud van de kinderboerderijen niet tot de kerntaak van de gemeente Hoorn behoren en nu blijft de gemeente Hoorn toch nog 4 jaar lang zelf het beheer en onderhoud uitvoeren.
Hoe verhoudt zich deze visie met de keuze die het college nu maakt?

Vraag 2 - Philadelphia
De eerste gesprekken met Stichting Philadelphia Zorg dateren al van november 2005.
Naar wij hebben vernomen, was het voor de Stichting Philadelphia Zorg wel degelijk mogelijk het beheer van de kinderboerderijen uit te voeren binnen het beschikbare gestelde budget van € 160.000,--.
a) Waarom heeft het zo lang moeten duren voordat het college tot de conclusie kwam dat de gemeente het beheer en onderhoud van de kinderboerderijen en hertenkamp zelf kon uitvoeren binnen het beschikbare jaarbudget van € 160.000,--?

In een artikel van het NHD d.d. 27 februari jl. laat wethouder Van Es weten dat “de mening van personeel niet doorslaggevend is geweest bij het besluit de boerderijen in eigen beheer te houden”.
b) Waarom is dan toch besloten niet met Philadelphia in zee te gaan?

Vraag 3 – Oriëntatie op mogelijkheden uitbesteden beheer
Bij onderzoek naar het uitbesteden van werkzaamheden is het immer een goed gebruik om met meer dan één partij in overleg te treden om zo aanbiedingen met elkaar te kunnen vergelijken. Ons is bekend dat b.v. ook een organisatie als Esdégé over de mogelijkheden beschikt en de ambitie heeft om het beheer en onderhoud van de kinderboerderijen en hertenkamp uit te voeren.
a) Heeft het college in de afgelopen maanden contact met Esdégé gehad?
b) Zo nee, waarom is het college geen gesprek met Esdégé of een andere daarvoor in aanmerking komende partij aangegaan?

Vraag 4 – Berekeningswijze kosten beheer
In de brief van 23 februari geeft het college aan: “om toch recht te doen aan het uitgangspunt van de notitie “New Time” dat in de totale exploitatie zal worden uitgegaan van de werkelijke kosten. Door deze berekeningswijze ontstaat er een kostenoverzicht op basis van werkelijke kosten die vergelijkbaar is met de exploitatie door derden. Daarom zal voor toezicht, overhead en coördinatie een beperkt aantal uren worden toegerekend”.
Hoe verhoudt de opmerking van het college over toerekening van een beperkt aantal uren zich tot de opmerking met betrekking tot de werkelijke kosten? Graag zouden wij een opbouw zien van de kosten op grond waarvan wethouder Van Es (het college) aangeeft binnen deze € 160.000,-- te kunnen blijven.

Vraag 5 - Prestatieovereenkomst
In het besluit van het college, genomen tijdens de collegevergadering van 13 februari jl., konden wij reeds lezen dat besloten was het onderhoud en beheer van de kinderboerderijen en hertenkamp gedurende deze collegeperiode in eigen beheer voort te zetten conform prestatieovereenkomst.
a) Met welke partij gaat het college/de gemeente Hoorn, als beheerder van de voorzieningen, een prestatieovereenkomst aan?
b) Waarom hebben de leden van de raad nog geen kennis kunnen nemen van deze prestatieovereenkomst?
c) Op welke termijn kunnen wij deze prestatieovereenkomst tegemoet zien?

Vraag 6 - Openingstijden
a) Hoe staat het met de openingstijden gedurende de nog resterende collegeperiode?
b) Hoe gaat het college die openstelling waarborgen?

Vraag 7 - Vrijwilligers
Hoe gaat het college, als beheerder van de kinderboerderijen en hertenkamp, ervoor zorgen dat de vrijwilligers enthousiast blijven om zo te voorkomen dat er slechts “kijk-boerderijen” gaan ontstaan?

Vraag 8 – Samenwerking kinderboerderijen en MAK / Personeel
a) Hoe staat het momenteel met het aantal personeelsleden dat werkzaam is bij genoemde instellingen?
b) Hoe verhoudt de afspraken met betrokken werknemers zich ten aanzien van de openingstijden van de kinderboerderijen?
c) Ook zou de fractie van de VVD-Hoorn graag het college de vraag willen voorleggen: Is een fusie nog steeds in beeld?
d) Zo nee, waarom niet?

Vraag 9 – Beleidsvisie kinderboerderijen en MAK
De fractie VVD-Hoorn heeft in het verleden meermalen aandacht gevraagd voor het feit dat het van belang is om eerst een discussie aan te gaan over het te voeren beleid t.a.v. kinderboerderijen en dan pas te spreken over het budget. Het college heeft zich in de vorige bestuursperiode steeds negatief uitgesproken t.a.v. het opstellen van een beleidsvisie Kinderboerderijen, hertenkamp en MAK?
Hoe staat het huidige college hier tegenover?

Vraag 10 – Verantwoordelijk wethouder
De memo met informatie over “Overdracht beheer en exploitatie kinderboerderijen en hertenkamp”d.d. 15 september 2006 was ondertekend door twee wethouders, t.w. de heer J. van Es en de heer R. Witteveen. Tijdens besprekingen over het onderhavige onderwerp voert wethouder Van Es veelvuldig het woord.
Wie is m.b.t. het onderhavige onderwerp de portefeuillehouder?

Inge Wiebes, raadslid VVD-Hoorn