Hoorn 650 kiest opvolgers voor Rolf, Hajo en Padde

ingevoerd op 13-3-2007

Hoorn heeft drie nieuwe scheepsjongens van Bontekoe. Het zijn Bryan Stricker, Sil Reitsma en Sytse de Vries. Dinsdag gaven zij voor het eerst acte de presence bij de presentatie van de afscheidsmusical Hip Hop Hoorn voor alle basisscholen in Hoorn. Die presentatie vond plaats bij de beeldengroep van Hajo, Rolf en Padde nabij de Hoofdtoren.

De drie scheepsjongens die wereldberoemd werden door het spannende boek van de schrijver Johan Fabricius, zijn al vele jaren de meest gefotografeerde jongens van Hoorn. In het feestjaar zullen de drie nieuwe scheepsjongens van Bontekoe een aantal keren prominent aanwezig zijn. Zo lopen zij op zaterdag 17 maart mee in de historische optocht.

Het boek De scheepsjongens van Bontekoe werd in 1923 geschreven door Johan Fabricius en is inmiddels toe aan zijn dertigste druk. Het vertelt het spannende verhaal over de Hoornse jongens Hajo, Rolf en Padde die in 1618 met schipper Bontekoe uitvoeren op de Oostindiëvaarder Nieuwhoorn. Van het boek is inmiddels een musical gemaakt en het wordt op dit moment ook verfilmd.

De nieuwe Hoornse scheepsjongens zijn na een auditie uit acht kandidaten gekozen door een deskundige jury. Bryan Stricker (14) heeft als hobby onder andere toneelspelen en kruipt graag in de huid van een ander. Hij gaat dit jaar als Rolf door het leven. Syl Reitsma (12) wordt Padde en Sytse de Vries (bijna 13) wordt Hajo. Ook hij houdt erg van toneelspelen en zit op de theaterschool in Purmerend. Er zijn ook twee reserves gekozen: Leon van Gorkum en Mike van der Lee.

De musical Hip Hop Hoorn is in opdracht van Stichting Hoorn 650 speciaal vanwege het 650-jarig bestaan van de stad geschreven door de leerkrachten Hans Malagride  en Frank Heijne. Beiden  zijn leerkracht van groep 8 in respectievelijk Enkhuizen en Berkhout en verbonden  aan het muziekbedrijf Nootladder, dat al een aantal succesvolle scholenmusicals op zijn naam heeft staan.

De eerste scène van de musical speelt zich af bij de beeldengroep van Rolf , Hajo en Padde aan het Houten Hoofd in Hoorn. De drie eigentijdse scheepsjongens in de musical dwalen vanaf de Hoofdtoren door allerlei bekende Hoornse straten en brengen bijvoorbeeld een bezoek aan het Westfries Museum. Onderweg verbazen ze zich over de veranderingen, maar gelukkig zien ze ook veel herkenningspunten uit hun eigen tijd.

Reacties
Reactie: (Sytse de Vries)
3-10-2009, 18:05
heey heey

ik vond het echt heel leuk om te doen en ik denk er nog vaak aan terug ook is het al 2 jaar geleden ik had een vijne tijd

met vriendelijke groet sytse