Parkeren op Noorderveemarkt zonder overleg aangepast

ingevoerd op 24-3-2007

Hoewel de Gemeenteraad van Hoorn ooit heeft besloten dat men op de Noorderveemarkt achteraf het parkeren kon afrekenen, is dit recent zonder overleg gewijzigd. CDA-raadslid Van der Tuin is zeer verbolgen: ”Onlangs kreeg ik namelijk van burgers te horen dat ze het teleurstellend vinden dat het achteraf betaald parkeren op de Noorderveemarkt is afgeschaft. Nog niet bekomen van de verbazing hierover heb ik kort daarna inderdaad moeten constateren dat de bestaande apparatuur buiten werking is gesteld en dat er één parkeermeter klantonvriendelijk centraal op het parkeerterrein is geplaatst en dat een schreeuwerig lelijk bord aangeeft dat hiermee een gewijzigd betaalsysteem is ingevoerd. Hoe communiceren wij!”
 
In een brief vraagt het CDA-raadslid om opheldering:
(brief om technische redenen ingekort)

Aan:   College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn

Datum:  23 maart 2007

Betreft:  Vragen ex Art. 43 RvO inzake uitvoering raadsbesluit m.b.t. achteraf betaald parkeren op de Noorderveemarkt

Geacht college,

Op 27 april 2004 besprak de raadscommissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving het door uw college opgestelde conceptraadsvoorstel om de “roadblocks” te verwijderen op het Pelmolenpad, het Transferium en de Noorderveemarkt.  Aanleiding was het aantal storingen aan en aanrijdingen met deze wegversperringen.

...................

Blijkens dit verslag wordt deze opvatting (CDA wil achteraf betalen, red.) onderschreven door de woordvoerders van VVD, VOCH en PvdA. De reactie van de wethouder: “Momenteel wordt onderzocht of het achteraf betalen mogelijk is ten behoeve van het middellang parkeren. De resultaten van dit onderzoek zullen aan de commissie worden voorgelegd. Als de commissie van mening is dat het achteraf betalen op de Noorderveemarkt gehandhaafd moet worden, kan het raadsvoorstel als zodanig aangepast worden.”
De voorzitter concludeert “dat de wethouder heeft toegezegd dat het achteraf betaald parkeren op de Noorderveemarkt en het eerste half uur gratis parkeren op het Transferium gehandhaafd blijft.”

Reden om te pleiten voor achteraf betalen is voor het CDA onder meer dat het klantvriendelijker is. Mensen betalen immers precies voor de duur dat ze hebben geparkeerd. Bij vooraf betalen moet je inschatten hoe lang je zult parkeren en op basis van die schatting een kaartje uit de parkeerautomaat trekken. Met als gevolg dat je soms terug moet om een nieuw kaartje te trekken of juist dat je achteraf gezien teveel hebt betaald omdat je eerder weg ging dan vooraf gedacht. Dit pleit voor systemen van achteraf betalen.

De commissiebehandeling leidde tot een herzien raadsvoorstel van uw college, d.d. 11 mei 2004. Onder Keuze en overwegingen met betrekking tot het voorstel lezen we onder meer: 
“Een voorstel om de blocks van zowel het Pelmolenpad, het Transferium en de Noorderveemarkt te verwijderen is behandeld in de vergadering van de Commissie Stadsontwikkeling en Leemomgeving van 27 april jl.  De commissie was van mening dat niet overgegaan zou moeten worden tot verwijdering van de blocks op het parkeerterrein Noorderveemarkt. Deze parkeer-locatie maakt onderdeel uit van het middellang parkeren. De commissie acht verwijdering van de blocks op dit moment in strijd met de wens om te komen tot zoveel mogelijk locaties met achteraf betaald parkeren in de “ring” van middellang parkeren. Een onderzoek daartoe loopt op dit moment. Wij hebben begrip voor het standpunt van de commissie, het voorstel hebben wij daarom aangepast. Wij stellen thans voor om alleen over te gaan tot verwijdering van de blocks van het Pelmolenpad en het Transferium en de blocks van de Noorderveemarkt te handhaven tot een besluit wordt genomen over een nieuw, op meerdere locaties in te voeren systeem van achteraf betaald parkeren.” Einde citaat.
Het betreffende raadsvoorstel werd daarna unaniem aangenomen.
Vervolgens werden de roadblocks op het Pelmolenpad en het Transferium buiten gebruik gesteld; dit was voordeliger dan verwijderen. Bovendien was (en is) de raad in afwachting van de resultaten van het nieuwe, op meerdere locaties in te voeren systeem van achteraf betaald parkeren. Op de Noorderveemarkt bleef het achteraf betaald parkeren gehandhaafd. Je neemt ten slotte niet voor niets een raadsbesluit.

Prima dus, tot voor kort… Onlangs kreeg ik namelijk van burgers te horen dat ze het teleurstellend vinden dat het achteraf betaald parkeren op de Noorderveemarkt is afgeschaft. Nog niet bekomen van de verbazing hierover heb ik kort daarna inderdaad moeten constateren dat de bestaande apparatuur buiten werking is gesteld en dat er één parkeermeter klantonvriendelijk centraal op het parkeerterrein is geplaatst en dat een schreeuwerig lelijk bord aangeeft dat hiermee een gewijzigd betaalsysteem is ingevoerd. Hoe communiceren wij!
College, wij zijn “niet blij”, om het vriendelijk te zeggen. Achteraf betaald parkeren wordt in strijd met een raadsbesluit afgeschaft, de daarbij behorende communicatie blijft achterwege.

We zijn daarom gaan bellen en hebben vernomen dat de betaalautomaat voor het achteraf betalen definitief onbruikbaar is geraakt en dat er om die reden voorlopig één betaalautomaat is geplaatst die vooraf betalen vereist. Dit in afwachting van een definitieve oplossing.

De vraag is nu hoe uw college dan omgaat met de uitvoering van het raadsbesluit m.b.t. het achteraf betaald voor middellang parkeren. Wat de CDA-fractie betreft wordt het raadsbesluit onverkort uitgevoerd. De daarin gestelde kaders m.b.t. het achteraf betalen zijn volstrekt helder. De raad wacht overigens nog steeds op de resultaten van een onderzoek naar een nieuw, op meerdere locaties in te voeren systeem van achteraf betaald parkeren.

Wij willen u de volgende vragen stellen:
1. Hoe staat het met het aangekondigde onderzoek naar een nieuw, op meerdere locaties in te voeren systeem van achteraf betaald parkeren?
2. Is genoemd raadsbesluit volledig uitgevoerd?
3. Vindt u dat u voldoende heeft gecommuniceerd richting burgers en de raad over de wijziging op de Noorderveemarkt?
4. Wanneer gaat u op uw schreden terugkeren en het achteraf betaald parkeren op de Noorderveemarkt herstellen?
Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.

Hoogachtend,
Namens de CDA-fractie,

Johan van der Tuin

Reacties
Reactie: (mike)
26-3-2007, 10:38
de mensen hebben er zelf om gevraagd gewoon door rijden bij rood en dan boven op zo’n blok rijden en dan de hele auto aan gord dat is ook niet klant vriendelijk en kost ook een hoop geld zo’n reparatie zowel aan je auto als de reparatie aan de blokken dus achter af betalen is nog lang zo gek nog niet en betalen vooraf doen we bijna in heel nederland en ja in amsterdam krijg je als je niet betaald een bonus jaja een wielklem dus de bevolking moet gewoon niet zo zeuren

Reactie: (gewoon vooraf betalen. zeikers)
26-3-2007, 10:01
dat komt er van als de boel gesloopt word .
krijg je vanzelf vooraf betalen dus de mensen willen gratis parkeren.
dus als er 2 maanden die roadblocks kapot zijn hoor je men niet zeiken maar als er weer betaalt moet worden hoor je iedereen weer zeiken

Reactie: (onno(zel))
25-3-2007, 12:12
Ik schrok er zelf een beetje van, maar ik ben het voor de volle 100 procent eens met onze Onno!

Reactie: (Onno)
24-3-2007, 18:14
Het colege van B&W der gemeente Hoorn heeft altijd al te kennen gegeven niet te willen/kunnen comminiceren met de bevolking maar dat nu zelfs de gemeenteraad er buiten wordt gehouden blijkt maar weereens hoe diep triest het gesteld is met het hoge ambtelijke apparaat in Hoorn. En nog steeds volhouden dat er geluisterd wordt naar de wensen en meningen van de bevolking of andere instanties? De heren/dames zulen alvast in een te hoge feeststemming zijn gekomen, dat beloofd dus wat voor de rest van het feestjaar