Drie Hoornse schepen aangewezen als trouwlocatie

ingevoerd op 28-3-2007

Burgemeester en Wethouders van Hoorn hebben drie schepen aangewezen als trouwlocatie, onder de voorwaarde dat ze aan de gestelde eisen van brandveiligheid en toegankelijkheid voldoen. Het gaat om de Egberdina, De Toekomst en de Bounty.
 
De aanwijzing van de drie huwelijksboten vloeit voort uit het gemeenteraadsbesluit van 14 november 2006, waarbij de raad de richtlijnen voor het aanwijzen van trouwlocaties zodanig had aangepast dat het mogelijk werd op een schip te trouwen. Sindsdien zijn diverse verzoeken binnengekomen om schepen als trouwlocatie aan te wijzen. De bevoegdheid hiertoe berust bij het college van burgemeester en wethouders.

Aangezien het niet wenselijk is elk willekeurig schip waarvoor een aanvraag binnenkomt aan te wijzen, hebben B en W besloten uit het aanbod drie schepen uit Hoorn aan te wijzen als ‘huis der gemeente’ (trouwlocatie): de Egberdina, De Toekomst en de Bounty.
Deze schepen moeten aan een hele reeks eisen op het gebied brandveiligheid en toegankelijkheid voldoen.

Overeenkomst
Welke voorwaarden dat zijn, is neergelegd in een door de eigenaren van de schepen en B en W te ondertekenen overeenkomst die voor twee jaar geldt en na een jaar geëvalueerd wordt. Zo is de aanwijzing onlosmakelijk verbonden met zowel de eigenaar als het schip zelf. Om de openbaarheid te waarborgen moeten de schepen tijdens de huwelijksvoltrekking aan de wal liggen. Ze zullen toegankelijk moeten zijn voor gehandicapten. Andere belangrijke voorwaarden zijn dat de schepen als thuishaven Hoorn moeten hebben en dat ze moeten voldoen aan de in de overeenkomst gestelde eisen.

De tarieven om op een schip te trouwen zullen gelijk zijn aan die voor andere bijzondere trouwlocaties, zoals de schouwburg en het museum. De tarieven bedragen momenteel (prijspeil 2007) op maandag t/m donderdag 446 euro, op vrijdag 492 euro en tijdens het weekeinde en buiten kantooruren 917 euro.

Reserveren kan nog niet
Een trouwdatum vastleggen voor een huwelijksvoltrekking op een schip heeft nog niet veel zin, omdat eerst de schepen aan de voorwaarden moeten voldoen en de overeenkomsten ondertekend moeten zijn. Wanneer de eerste huwelijksvoltrekking op een Hoorns schip zal plaatsvinden is dus nog niet bekend. Onder huwelijksvoltrekking wordt overigens mede verstaan de partnerschapsregistratie.