Reis langs oude en nieuwe monumenten

ingevoerd op 31-3-2007

Met de overhandiging van het eerste exemplaar van het leerlingenboekje aan burgemeester Onno van Veldhuizen op vrijdag 30 maart, ging het lesproject Hiep Hiep Hoorn officieel van start.
 
Via een reis langs oude en nieuwe monumenten leren kinderen van de basisscholen in Hoorn de geschiedenis van hun stad kennen.Het lespakket is ontwikkeld op initiatief van de werkgroep basisonderwijs Hoorn650. Samensteller is Gytha  Heeren van het Architectuurcentrum Hoorn.
Het is de bedoeling dat de kinderen die Hiep Hiep Hoorn krijgen daar hun hele schoolperiode mee werken. Ieder leerjaar staat een ander Hoorns moment centraal. De makers van het boekje hopen dat er dit feestjaar, aan het eind van het schooljaar, per school een feestelijke presentatie komt van wat leerlingen met “hun” monument hebben gedaan.

Monumenten die in het boekje aan bod komen zijn onder andere De Waag, de Hoofdtoren, de Oosterpoort, de Statenpoort, maar ook de nieuwe schouwburg, de brandweerkazerne en de voormalige Winstonbioscoop.
Burgemeester Van Veldhuizen schreef het voorwoord voor het lesboek. “Als je als monument spreken kon, zou je tegen de kinderen die langskomen willen zeggen: Dag kinderen van Hoorn, kom maar binnen, de stad is jarig.”