Gemeente Hoorn wil veiliger stad

ingevoerd op 2-4-2007

Voorkomen èn genezen. Onder dat motto presenteert het college van B en W een plan van aanpak voor een veilige stad. Het tweejarenplan bevat zo’n vijftig activiteiten. Ze worden opgepakt door een tiental belangrijke partijen die samen werken aan sociale veiligheid.

Per maatregel is aangegeven wat men ermee wil bereiken. De activiteiten richten zich op vier prioriteiten: hulp en begeleiding van kwetsbare groepen, overlast, criminaliteit en dienstverlening. Zo komt er onder andere een advies- en steunpunt huiselijk geweld, een gerichte aanpak van overlastveroorzakende hanggroepen op straat en komt er een alcoholmatigingsbeleid. Op 17 april bespreekt de gemeenteraad het plan in commissieverband.

Onder het motto voorkomen èn genezen willen B en W onder andere adequate hulp organiseren voor meer dan twintig probleemgezinnen. Verder komen er maatregelen om het aantal structurele spijbelaars fors terug te dringen en komt er een advies- en steunpunt huiselijk geweld. Daarnaast wil de gemeente gericht beleid voeren om de groepen die zich schuldig maken aan overlast en criminaliteit te verminderen, waarbij ook de Antillianenproblematiek aan de orde komt. Verder worden ex-gedetineerden begeleid bij het vinden van huisvesting en werk.

Hoorn kent een aantal gezinnen, waar sprake is van een opeenstapeling van problemen. Dan gaat het om zaken als werkloosheid, schulden, verslaving, relatieproblemen, opvoedingsproblemen en huisvestingsproblemen. Door intensieve gezinsbegeleiding en goed functionerende buurtnetwerken kan ook voorkomen worden dat leden van deze gezinnen overlast veroorzaken of in de criminaliteit belanden.

Hanggroepen
Dit jaar wordt een top 5 van meest overlastgevende hanggroepen opgesteld. Doel is het aantal meldingen van overlast met 10 procent te verminderen. Vanaf dit jaar komen er in Hoorn acht speciale jeugdagenten. Verder worden er via het jongerenwerk activiteiten voor deze groepen aangeboden.

Drank- en drugsgebruik
Om de overlast van drank en drugsgebruik tegen te gaan komt er een pilotproject “Jeugd en Alcohol” in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het project zal de aanzet geven voor een aanscherping van het horecabeleid en een alcoholmatigingsbeleid. Nu al kan via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) met behulp van een samenscholingsverbod, blow- en alcoholverboden, verblijfsontzeggingen of eventueel preventief fouilleren worden opgetreden als er sprake is van overmatige overlast.

Terugdringen criminaliteit
Bij het terugdringen van criminaliteit richt de aanpak zich op het verminderen van het aantal geweldsmisdrijven en straatroven, woninginbraken, auto-inbraken en autodiefstallen, verminderen van het aantal diefstallen uit bedrijven en fietsendiefstallen. Dit gebeurt onder andere door de zogenoemde zeer actieve draaideurcriminelen aan te pakken. Door ze hulp te bieden, hinderlijk te volgen en ze snel en met een zo hoog mogelijk straf te straffen. Verder wordt doorgegaan met het (intern) verspreiden van winkeldiefposters en het verbod op geprepareerde tassen (daarmee kan het winkeldiefstalarm worden omzeild). Ook wordt het Keurmerk Veilig Ondernemen verder uitgebreid.
Verder komt er een nieuw convenant tussen een aantal partijen, waaronder nutsbedrijven en belastingdienst, om de hennepteelt aan te pakken.

Meer aangiftes
Op het gebied van dienstverlening wil de politie bereiken dat meer mensen aangifte doen of zaken melden. Dit gebeurt onder andere door betere voorlichting, klantenpanels en het project Service aan Melders. Bij dit laatste project houdt de politie de melder op de hoogte van wat er met hun melding is gedaan. In totaal is voor de maatregelen uit het plan van aanpak voor een veilige stad de komende twee jaar minimaal zo’n 300.000 euro extra per jaar nodig. Voor een aantal maatregelen krijgt de raad nog een apart financieringsvoorstel voorgelegd.

Reacties
Reactie: (Piet)
4-4-2007, 09:58
Dat Hoorn een veiliger stad wil, suggereert dat het nu veilig is.
Gelet op het aantal berovingen en andere vormen van criminaliteit, is Hoorn nu niet echt veilig te noemen. Laat men eerst maar eens proberen om de bewoners het gevoel te geven dat men in een enigszins veilige stad woont en dat er daadwerkelijk iets verandert aan de huidige situatie.

Reactie: (Willem H(aha))
3-4-2007, 23:23
Wordt Hoorn dan net zo veilig als de zwaar beveiligde rechtbank (bijnaam de bunker) in Amsterdam Zuid/Oost ? Ik heb er alle vertrouwen in. Gewoon weer ferme taal dus en weinig daden uiteindelijk. Heerlijk land toch, Nederland. Heerlijke stad toch Hoorn. Verhuizen zegt u ? Heb ik al gedaan. Ik woon nu in Bergeijk.

Reactie: (Dirk)
3-4-2007, 23:09
Ik ben voor een totaal alcoholverbod in de horeca. Ongeacht wanneer. Meteen ook de softdrugs afschaffen, heeft niets dan ellende gebracht. Laat die verslaafden gewoon aan het werk gaan. Als je dorst hebt drink je maar water, als je stoned wil worden sla je maar met een hamer op je kop, zie je de wereld ook anders. En bespaart de maatschappij (lees wij; lees onze belastingcenten) heel wat aan zorg en begeleiding. Allemaal losers die zuipers, blowers en snuivers. Ga wat nuttigs doen. O ja, ik neem nu mijn laatste biertje. Proost. Hik.

Reactie: (f.beek)
3-4-2007, 20:21
Gaat dat alcoholmatigingsbeleid ook gelden op Lappendag, de traditionele hoogtijdag voor Horinese zuipschuiten?