Museum van de Twintigste Eeuw nu 100 % rookvrij

ingevoerd op 6-4-2007

Sinds 4 april 2007 is het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn 100 % rookvrij. Het museum zelf en de MuseumShop waren al rookvrij, maar nu is ook de horeca, het MuseumCafé, verboden terrein voor rokers. Het museum had al een rookvrije ruimte, maar in overleg met alle medewerkers is gekozen voor een geheel rookvrije horeca.

Omdat het Hoornse museum geen overheidsinstelling is, was een rookvrij MuseumCafé (nog) niet verplicht. Aangezien er ook veel kinderen regelmatig in het museum komen en de meeste medewerkers ook niet roken, is tijdens een medewerkersvergadering besloten tot een geheel rookvrije horeca. Dan hoeft niemand meer ‘mee te roken’. Hiermee loopt men vooruit op te verwachten ontwikkelingen in de Nederlandse horeca.

Keuze medewerkers
Volgens directeur Hans Stuijfbergen voldeed de rookvrije ruimte achter het MuseumCafé niet optimaal: “Soms moesten bezoekers ook door deze ruimte lopen en door de lage plafonds in deze voormalige kaaspakhuizen was het toch snel rokerig. We wilden het iedereen naar de zin maken en kozen lange tijd voor het slechts op verzoek brengen van asbakken, maar dat was ook geen goede oplossing. Nu kwam er vanuit de medewerkers zelf de vraag of we niet alvast helemaal rookvrij konden worden en hebben we dit na enige discussie in goed overleg besloten.”

Drijvend terras
Veel mensen, ook niet-museumbezoekers kunnen er terecht, hebben het sfeervolle MuseumCafé al ontdekt en drinken er bijvoorbeeld op zaterdag- of zondagmiddag een kopje cappuccino of een wijntje. Voor kinderen is er een speelhoekje met een keukentje en leesboekjes. Ook zijn er in het MuseumCafé verschillende actuele tijdschriften en bordspellen. In de zogenaamde patio, een ruimte met een daklicht, kan men zelfs met minder weer een buitengevoel krijgen. En vanaf Pasen is met mooi weer ook het drijvend terras voor het museum weer in gebruik. Op dit terras mag men nog wel een sigaret opsteken!

Het museum is voorzien van een lift, een MuseumCafé (rookvrij) en een MuseumShop.
De openingsuren zijn dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. De entree bedraagt voor volwassenen € 4,- en voor kinderen van 4 tot 16 jaar € 2,-. Met de MuseumKaart heeft men gratis entree. Voor informatie kunt u bellen met 0229-214001 of kijken op www.museumhoorn.nl

Reacties
Reactie: (museum liefhebber)
15-4-2007, 14:26
Ach Dirk, zijn naam is niet voor niets onnozele Onno. Bepaalde iq beperkingen zijn vaak aangeboren. We kunnen het hem niet kwalijk nemen.

Reactie: (Dirk)
12-4-2007, 19:14
Beste Onno,
Ik rij met een rollator nooit zo hard, want 50 KM is hard genoeg voor plezier op de drempels...

Verder wil ik je persoonlijk bedanken, maar als je gezond oud word, kun je veel plezier hebben, ik zag vorig jaar zelfs Sinterklaas er een gebruiken, dus je komt ze steeds meer tegen, maar ik ben soms jaloers, ik moet mijn tassen nog zelf sjouwen, dus hoewel ik nog niet de leeftijd heb, best makkelijk, altijd een zitplaats als je naar het carnaval in Zwaag wilt kijken, bergruimte voor de digitale camera en de batterijen, hapje drankje, en dat zonder zware tassen mee zeulen!
Waarom benader je deze groep zo negatief, vele 80+ers zijn nog online, sommige hebben een 28"tv scherm nodig voor jou kleine letters, maar het E mailen is het enige wat ze vaak sneller kunnen als die zogenaamde wiskids!
Groetjes, een tevreden al een beetje grijze Horinees!

Reactie: (Onno)
11-4-2007, 19:10
@Dirk, dat is in theorie zo, maar hoe zit dat in de praktijk?? Ik heb bijvoorbeeld in theorie geleerd dat ik niet harder dan 50 in de bebouwde kom mag rijden, maar zie om mij heen mensen die dat waarschijnlijk niet geleerd hebben of vergeten zijn. Ik ben dus wel een roker en rook mijn sigaretje ALTIJD op plaatsen waar mensen er geen last van hebben, zelfs niet in de kroeg, waar het nu nog wel is toegestaan. Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn bijdrage aan de schatkist kan en mag leveren op een wijze die ik verkies en spreek de nadrukkelijke wens uti dat je er nog lang van mag genieten achter je rollator strakjes, dan ben ik er niet meer maar kan ik in ieder geval zeggen dat ik geleefd heb zoals ik dat wenste en niet zoals de doktor of media mij voorschrijft.

Reactie: (Dirk)
11-4-2007, 10:02
Beste Rokers,

Hartelijk dank voor Uw gulle bijdrage in de schatkist, en de pensioen fondsen!
Als niet roker zal ik dus daar extra lang van kunnen proviteren, en ook ik zal ooit gaan roken, maar niet in dit museum, maar in het crematorium!

Ik zal U verstokte rokers niet uitnodigen, want in theorie zal ik toch wel langer leven!

Nogmaals, hartelijk dank voor Uw niet genoten pensioen, zodat ik lang kan genieten.
Dirk.

Reactie: (karel)
8-4-2007, 14:57
Poepen doe je op de wc,
roken doe je buiten uit de buurt van anderen.
Een beschaafd mens laat ook geen rufter in het bij zijn van anderen.
Iets wat al vele jaren een verkeerde gewoonte is (nl. je rook aan anderen opdringen) is door de gewoonte moeilijk te begrijpen voor de rookverslaafden.
Op een heel ander gebied: Een kind-soldaat begrijpt niet wat er fout is om iemand even te doden want hij weet niet anders. Of zoiets....

Reactie: (museum liefhebber)
7-4-2007, 17:08
Tja, Onnozele Onno. Je snapt het niet. Dat kan. Zeker als je niet goed kunt lezen. Eigenlijk wil je het niet snappen, alleen maar een zinloze discussie aanroeren. Maar goed, ik ben net als jij niet een van de slimsten dus voeren we de discussie op dat niveau verder. Het zit als volgt Onnozele; je bent van harte welkom, maar mag tijdens je bezoek niet roken. En als je wel wilt roken ga je gezellig met Huesje op een terras zitten. Krijg je ook nog eens sociale kontakten. Kijk, waar een rookverbod al niet goed voor is.

Reactie: (Huesje)
7-4-2007, 12:00
Ha ha, wel als roker welkom maar niet actief op dat moment...denk ik. FF naar buiten, tiet fur un pafke nemen. Toch smaakt een biertje/koffie dan anders, maar ja, het zijn barre tijden voor ons, als nicotinegebruikers, de newbi-paria’s. Dan maar rokend meedrijven op het buitenterras, wordt mooi weer, dat scheelt. :)

Reactie: (Onno)
7-4-2007, 00:13
Sinds 4 april 2007 is het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn 100 % rookvrij. Het museum zelf en de MuseumShop waren al rookvrij, maar nu is ook de horeca, het MuseumCafé, verboden terrein voor rokers.


Dus ik als roker zijnde ben niet langer welkom in het museum?? Of bedoelt u te zeggen dat ik binnen niet meer mag roken maar als bezoeker nog wel welkom ben?? Ik snap het even niet meer.