Gemeente gaat optreden tegen illegaal gebruik openbaar groen

ingevoerd op 19-4-2007

Burgemeester en Wethouders van Hoorn gaan gericht optreden tegen het illegaal in gebruik nemen van openbaar groen door inwoners. Meestal gebeurt dit om de tuin te vergroten, maar ook om bijvoorbeeld een oprijpad te maken of zelfs een schuur te plaatsen. De gemeente staat dit ongevraagd en ongeoorloofd innemen van grond absoluut niet toe.

In de visie van de gemeente is openbaar groen van iedereen en voor iedereen en heeft het een belangrijke functie in de woonomgeving. Daarom verkoopt de gemeente op een enkele uitzondering na geen openbaar groen meer.
Om tegen het illegaal gebruik te kunnen optreden, maakt Hoorn een inventarisatie van alle illegaal in gebruik genomen openbaar groen. De gemeente gaat overal controleren om zicht te krijgen op de omvang van het probleem. Als blijkt dat er geen onoverkomelijke bezwaren zijn om stukjes grond te verkopen, dan krijgen de bewoners de grond aangeboden. Tegen alle andere geconstateerde overtredingen treedt de gemeente direct op. In eerste instantie wordt de kans geboden om zelf het strookje in originele staat te herstellen. Als dat niet wordt gedaan dan doet de gemeente dat op kosten van de overtreder.
 
Het maken van de inventarisatie neemt ongeveer een half jaar in beslag. Wie in de tussentijd een aanvraag doet om stukjes groen te kopen, krijgt een standaard afwijzingsbrief. Daarin staat dat de gemeente bezig is met een inventarisatie en dat eventueel in aanmerking komende stukjes grond voor aankoop door de bewoners persoonlijk worden aangeboden. Het heeft dus geen zin om een aanvraag in te dienen voor de aankoop van een stukje groen.

Reacties
Reactie: (zeurtjes)
23-4-2007, 16:42
waar gaat dit over klagers.
ga in de klagers buurt wonen ongelofelijke zieltjes zijn jullie twee

Reactie: (D1RK)
22-4-2007, 22:30
Zomaar bomen omtrekken mag niet!
Alleen als ze op gemeente grond groeien, zouden ze iets kunnen doen maar overhangen, dat doen alle bomen, maar als het achterpad door gemeente groen dat meer overhangt dan mijn coniferen, dan kan er weinig, en een rechtszaak komt dan zeker!

ze moeten eerst een waarschuwing geven en vragen om verwijdering!

Als je naar de rechter gaat, veel gemeente bomen maken schade aan prive eigendommen, afgebroken takken, en takken in mijn dakgoot, dus over onze voortuin heen, en ik snoei dan zelf wel, en dat gaat dus met meerdere meters!

Er is nog een rechter, en foto’s zijn geduldig, dus omdat ik alles fotografeerde, staat de gemeente zwak als ze zomaar iets zouden doen!

Succes Onno, maar het hangt er wel vanaf of het redelijk is of niet, en hoegroot en belangrijk de overtreding is!

Een boom die fout staat en de vuilnis auto of brandweer beperkt is het gewoon zagen, maar een conifeer die al jarenlang zo langzaam groeide is het anders, zeker gezien de overkant, die eigendom is van die andere ONNO....

Reactie: (Onno)
22-4-2007, 13:12
Dirk, geloof mij...de gemeente heeft poep aan verjaringstermijnen (tenzij het om ontvangen gaat), zij halen er kaarten en foto’s bij van het kadadster en hebben op de millimeter nauwkeurig jouw huisje op papier staan.
Gemeente stuurt vervolgens een paar grote jongen van gemeente werken en trekken gewoon je coniferen om...


Reactie: (D1RK)
22-4-2007, 11:12
Als je een huis koopt en na een jaar ziet dat de schutting door de vorige bewoners ooit iets te ver naar achteren is gezet, en bij info dit al 5 bewoners terug en 18 jaar oud is, kun je dan nog iets als gemeente?

Omdat ik er 3 jaar woonde dus nu 21 jaar terug hebben deze kopers geen bewijs dat het verjaard is, dus moet de gemeente dan maar met bewijzen komen!
Wie eist bewijst!
Ze hadden wel eens eerder kunnen reageren, en boetes zijn dus lastig, en een oude schutting of schuurtje verplaatsen is veel werk voor 30 cm teveel!
Gezien het soms makkelijke manier van onderhouden, hobbels in straten, te hoge struiken die over paden heen hangen, als ze dat eerst eens zelf doen, en dus het goede voorbeeld geven!
Mogen mijn coniferen 15 cm over de stoep hangen als de gemeente zelf 70 aan de overzijde pakte?
Het achterpad is dus nu 85 cm smaller, en het gemeente deel is nu door mij gesnoeid, maar ik kan bewijzen met foto’s hoe het was!
De door mij in 2006 gekochte coniferen staan al sinds 1983, bij oplevering geplaatst, die zijn alleen kaal te snoeien, dus verjaard na 24 jaar!

Of de gemeente rechten heeft? Na zoveel jaren gedogen moeten ze bewijzen dat het niet te lang geleden is, tenzij je in een nieuwere woning in de laatste wijken woonde!

Nog beter is het in bruikleen te geven, zodat ik eventueel tegen de onderhoudsverplichting het saaie en matige grasstrookje bloemrijker kan maken, mooie buurt, en ik doe dan het werk wel, en dan mag iedereen hiervan genieten, dus wat garage inritten , ja dan hebben ze gelijk, maar als je het juist mooier wilt maken, niet verkopen maar bruikleen tegen onderhoudsverplichting, ook geen huur, en bij verhuizen indien de volgende bewoners niets willen om mijn kosten in oude staat terug brengen regel!

Dus bij onderhoud en verbetering door meerdere buren mooiere en beter onderhouden groenstroken, meer bloemen en zo, en goedkoper voor gemeente, en bewoners zullen met meer plezier daar langer blijven wonen!

Dus probeer het na deze Razzia eens andersom!

Reactie: (Onno)
20-4-2007, 22:38
Ach en wee, de gemeente gaat optreden tegen landje pik, zouden de buurgemeente daar nu ook blij mee zijn??

Gaat de gemeente dan op dezelfde wijze de stukjes onderhouden als in de rest van de stad?? Dan zie ik liever dat de bewoners dat extra stukje kunnen/mogen kopen.