Vragen over huisvesting Polen in Hoorn

ingevoerd op 3-5-2007

Woningen in de Kersenboogerd worden gebruikt voor het huisvesten van Poolse werknemers. Enkele raadsleden zijn hier recent door omwonenden op aan gesproken. De verwachting is dat met het openen van de Nederlandse grenzen o.a. Poolse werknemers ook in Hoorn zal toenemen. VVD, CDA en GroenLinks vragen nu aan het college van B&W of bekend is hoeveel Poolse werknemers in Hoorn zijn gehuisvest, wat de regels zijn voor het huisvesten van werknemers en hoe die regels worden gehandhaafd.
 
Lees hier de brief:

Aan:   College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn

Cc:   raadsleden, pers, griffie

Datum:   1 mei 2007

Betreft:   Vragen ex art. 43 RvO inzake Poolse werknemers
Geacht College,
 
De laatste jaren is in Nederland sprake van een groeiende instroom van Poolse werknemers. Dit blijkt uit landelijke cijfers die bekend zijn gemaakt door de heer Marnix Krop, de Nederlandse ambassadeur in Polen. De verwachting is ook dat deze stijgende lijn verder zal doorzetten, niet in de laatste plaats omdat vanaf vandaag, 1 mei, de Nederlandse grens helemaal wordt opengesteld voor werknemers uit Polen en andere nieuwe Oost-Europese lidstaten van de EU. Deze werknemers hebben allen behoefte aan huisvesting en komen soms in slechte omstandigheden terecht.
 
Dat er een toename van onder meer Poolse arbeiders in Hoorn te signaleren valt blijkt uit de geluiden die ons bereiken. Met name in de Kersenboogerd blijken meerdere woonhuizen te zijn opgekocht die vervolgens worden gebruikt voor de huisvesting van Poolse werknemers. Bij de presentatie van het wijkplan Kersenboogerd begonnen meerdere bewoners hierover. Wij hebben een bezoek gebracht aan enkele panden waar Polen zijn gehuisvest en via een tolk met hen gesproken. Deze mensen bleken zelf lang niet ontevreden over de omstandigheden waaronder ze in Nederland wonen en werken.
 
Dat de komst van Poolse medewerkers en anderen uit de nieuwe lidstaten van de EU naar Nederland een huisvestingsvraagstuk met zich meebrengt is helder. Dat is op zich niet primair een probleem van de gemeente, maar de huisvesting zal wel onder acceptabele omstandigheden dienen te gebeuren. De gemeente kan hier wellicht een rol spelen. Minister Donner gaat met gemeenten en de belastingdienst overleggen of gemeenten adresgegevens kunnen krijgen die ze nodig hebben voor handhaving van het huisvestingsbeleid. De gemeente Den Haag start met de belastingdienst een proef om gegevens uit te gaan wisselen.

Een en ander roept bij ons de volgende vragen op:
1. Is het college bekend met dit verschijnsel?
2. Zo ja, kunt u ons  - bij benadering – zeggen om hoeveel panden en om hoeveel mensen het gaat en of dit zich wel of niet beperkt tot de Kersenboogerd?
3. Is hier sprake van pension verschaffing?
4. Zo ja, is dit wel of niet in overeenstemming met het bestemmingsplan?
5. Zo nee, hoe zou u deze woonvorm dan willen noemen en is deze legaal?
6. Indien er sprake is van pensionvoorzieningen, aan welke regels dienen deze dan te voldoen? Hoeveel mensen per pensionwoning zijn er in dat geval toegestaan?
7. Hoe wordt de naleving van de regels gecontroleerd en gehandhaafd?
8. Wat zijn de mogelijkheden van de lokale overheid om uitbuiting op het gebied van huisvesting te voorkomen dan wel te bestrijden?

 
In afwachting van uw antwoord,
met vriendelijke groeten,

 
Michiel Pijl – CDA
Peter Manshanden – GroenLinks
Chris de Meij - VVD

Reacties
Reactie: (John)
2-9-2018, 11:31
Motieven over drugsdealers of puberende jongeren, het zal mij allemaal wel. Daar probeert de huurvereniging met haar mijns inziens ietwat (te) strenge huisregels al wat aan te doen. Tokken zitten uiteindelijk overal, maar met de hoge huur/koopprijzen in ons land is het niet gek dat juist de wat minder bedeelde lieden/net-uit-huis-gaande jongeren in deze wijken komen wonen. Dat zal bij elkaar in meer overlast kunnen uitmonden. Het is dus, naast een mogelijk trage gemeente, best erg dat veel van de in Hoorn (of in de rest van Nederland) geboren inwoners (helemaal) in deze tijden amper woonkeuze hebben. Dit even om je argument te nuanceren. In alle eerlijkheid vind ik het wel jammer dat ik op sommige dagen vrijwel geen Nederlands meer in mijn straat hoor.. Cliché, maar je zegt het pas als het je echt begint op te vallen. Af en toe is het dan de Eritrese, dan de Poolse taal. Hopelijk hebben de nieuwkomers genoeg kansen dit te leren (anders zou de gemeente daarin moeten voorzien - of althans oog voor moeten houden). Ik heb zonder meer respect voor de hoge werklust, maar (als het enigszins mogelijk is) ook hard werken aan de taal van je nieuwe land. Dan kom je het snelst tot elkaar. De sociale cohesie in een (toch al uitdagende) wijk groeit zo misschien iets sneller.

Reactie: (Hans Wilders)
9-5-2007, 00:45
Gooi alle grenzen weer dicht. Laat die Polen zich op het voetballen concentreren nu ze eindelijk een goede (nederlandse) bondscoach hebben. Dus ga lekker daar trainen, wie weet worden jullie over 8 jaar kampioen. Dus alle Polen jullie zijn allemaal welkom, over 8 jaar, als jullie hebben laten zien iets van voetbal te kunnen. Tot die tijd. No place to stay. Tot in 2012 of 2014 of 2016, weet ik veel.

Reactie: (Pjiotr)
4-5-2007, 16:41
Helaas voor U, maar als de Gemeente traag reageerde op problemen, dan gaan de Nederlanders verhuizen, en de pas aangekochte woningen van Intermaris worden dan doorverkocht aan een verhuurder, de firma Bakker heeft diverse woningen gekocht om op de vrije sector markt te verhuren, en als de wijk verbeterde over enige jaren door te verkopen!
Het zijn meestal de goedkoopste huizen, is buurten met enig overlast van illegale drugs straat dealers, en vlakbij jongeren woningen met vele verhuizingen, langs knetterende brommers zonder nummerplaat en helm, dus de enige die nog een goede prijs voor deze buurt willen betalen zijn hard werkende polen, en als je als echtpaar een huis huurde, dus soms 2 huurders, en je verhuurde kamers aan familie, dan zitter er soms wel erg veel stapelbedden in, en niemand weet dan hoeveel er bij ons slapen, zo worden huizen die normaal €535,- kosten voor ruim €600 verhuurd, en voor Polen zo toch betaalbaar!
Ondanks onze voor Nederlandse begrippen hoge drank consumptie, wij klagen niet over die overlast omdat we niet altijd een tolk hebben, en niet allemaal genoeg de taal beheersen, en als ik dit in het Duits plaats, of heeft U liever Russisch, want we beheersen meestal voldoende de diverse talen!