Westfries Gasthuis gaat garantie op operatie geven

ingevoerd op 18-5-2007

Een aantal Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Westfries Gasthuis, wil garantie geven op operaties. De kosten van het behandelen van complicaties komen daarmee voor rekening van het ziekenhuis en niet voor die van de patiënt. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) verwacht dat de garantie over vier á vijf jaar mogelijk is.
 
Een van de ziekenhuizen die een garantieregeling overwegen, is het Westfries Gasthuis in Hoorn. Directeur Hugo Keuzenkamp van die instelling denkt dat een garantie vooral kwaliteit oplevert. Als ze bijdraagt aan minder fouten en minder complicaties, is dat volgens hem goed voor de patiënt en zijn verzekeraar.

VVD-Kamerlid Edith Schippers is voorstander van de regeling. ’Als we nagaan dat per dag vijf mensen overlijden en tachtig mensen lijden onder dingen die misgaan in het ziekenhuis, dan moeten we er alles aan doen om dat terug te dringen.’

NVZ-voorzitter Joan Leemhuis voorziet nog enkele problemen voordat de invoering van de garantie een feit is. Aansprakelijkheidsaspecten als vermijdbaarheid van de fout of het oorzakelijk verband tussen de fout en de schade moeten in de regeling worden opgenomen.