Luilakviering geen vrijbrief voor vernielingen

Politie controleert streng op naleven regels

In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 mei wordt er weer Luilak ‘gevierd’. Het is van oudsher een kwajongensfeest waarbij de jeugd vroeg uit bed gaat om langslapers wakker te maken. Maar jongeren plegen tegenwoordig ook ernstige vormen van baldadigheid of vernieling. De politie wil met name ouders wijzen op hun verantwoordelijkheid. Want wanneer ouders door de politie worden aangesproken op de vernielzucht van hun kinderen reageren ze soms verbaasd met de mededeling: ‘Ja maar het is toch luilak?’.

De politie werkt op een aantal locaties in de regio samen met haar partners om vernielingen tijdens deze nacht te voorkomen en te bestrijden. Het gaat bijvoorbeeld om winkeliersverenigingen, bewakingsbedrijven in opdracht van de gemeente en jongerenwerkers. De Luilakviering is geen vrijbrief voor het plegen van vernielingen. Sommige ouders verlenen hun kinderen toestemming om er aan mee te doen. Ze zijn soms verbaasd wanneer de politie hen meldt dat hun kind is opgepakt wegens het plegen van vernielingen.
Het smeren met zeep, zoals de kleinste deelnemers ‘onschuldig’ doen, is al een overtreding (baldadigheid). Smeren of gooien van boter of eieren op gevels is een misdrijf (vernieling) aangezien er voor het reinigen soms professionele apparatuur nodig is. Dat levert vaak honderden euro’s schade op.

Veel vernielingen gepleegd
Op verschillende plaatsen in de regio Noord-Holland Noord zijn er vorig jaar wederom vernielingen gepleegd en brandjes gesticht. Ook werden ramen en deuren van woningen en auto’s beklad met allerlei materialen. De samenleving pikt dit soort vormen van ‘vermaak’ niet meer. Bewoners proberen hun eigendommen te beschermen en hebben veel last van de baldadigheid van sommige jeugdigen. Mensen die geconfronteerd worden met vernielzuchtige jeugd worden verzocht de politie te bellen op het nummer 0900 – 8844. De politie zet extra agenten in om te surveilleren in gebieden waar dat nodig blijkt te zijn. De politie treedt waar mogelijk op maar zij doet ook een beroep op ouders en verzorgers om hun kinderen te begeleiden en zeker niet alleen met materialen de straat op te laten gaan. Organiseer bijvoorbeeld een gezamenlijke fietstocht ’s ochtends vroeg waarbij blikjes achter de fietsen worden gebonden. Nodig vriendjes van de kinderen uit om allemaal vroeg op te staan en een feestje te vieren. Ga samen dauwtrappen en koppel er een spelochtend aan vast. Op die manier kan de luilakviering voor iedereen weer het feest worden zoals het oorspronkelijk bedoeld was: langslapers wakker maken!
 
 
 

Reacties
Reactie: (Kees)
12-6-2007, 01:46
Maar jij bent een luilak Jenni. Als je wat eerder dan 14.00 uur met je luie kont je bed uit komt had je wel wat gehoord. Gewoon niet zoveel zuipen, blijf je helder en krijg je alles mee.

Reactie: (Jenni)
27-5-2007, 13:14
Hier idem dito, ik heb helemaal niets gemerkt van Luilak. Ik dacht eigenlijk dat het volgend weekend was (verkeerd gelezen). Hier in ieder geval doodse stilte en gelukkig ook geen vernielingen of iets van die aard.

Reactie: (Huesje)
26-5-2007, 23:27
Ik merk al jaren niks van Luilak en dan ben ik toch echt een lichte slaperd en woon in een onrustige buurt. Wat dat betreft heb ik echt niks te klagen, met mijn complimenten voor alle kwajongens...:)

Reactie: (Theo van Dam)
26-5-2007, 13:37
Goed zo anoniem ****. Grote jongen hoor. Tjee wat vinden wij jou stoer. Ik wou dat ik jou was. Zo’n geweldige vent, zo ontwikkeld en zo’n gevoel voor humor. Ik vind je de meest fantastische man van Nederland. Laat al die losers maar praten hoor, dat je alleen niet durft en zo. Ik weet zeker dat het wel zo is. Nogmaals, ik maak een diepe knieval voor karakterjongens zoals jij. Toppertje !!!!!

Reactie: (****)
25-5-2007, 10:57
Dat is geen geheim, kom maar gerust naar Benningbroek de sportlaan , als ik dan wel verzoekjes mag aanvragen.
Ik sta deze luilak zelf ook in Benningbroek een muziekje te knallen (op de zaterdag).


Reactie: (D1RK)
24-5-2007, 17:58
Graag het prive adres van ****
want ik wil zondag ochtend als hij uitslaapt een leuke muziek draaien voor zijn huis....

Jammer dat je die toeter gebruikte, er zijn tegenwoordig zoveel Boomcars, rijdende radio’s waar je ook nog boodschappen mee kunt doen!

En Lawaai hoeft niet eens, probeer maar eens met zelf oordoppen in en een oude pan en een vork en maar krassen, niet luid maar wel vreselijk, zo vliegen ze echt tegen de ramen, en dan liefst met een bordje op je rug....
Stilte A.U.Beeetje....

Reactie: (****)
24-5-2007, 16:43
Ik heb een keer met eieren gegooid en toen kwam de bewoner uit zijn huis om te zeggen dat we geen eieren mochten gooien maar dat hij het niet erg vond als we veel herie zouden maken. Zo gezegd zo gedaan, een jaar later stonden we voor zijn huis met een scheepstoeter waar we een compressor op aan hadden gesloten, dit maakt zoveel herie dat iedereen in de wijk het hoorde. Ik dacht hier ziet hij de grap wel van in maar hij werd woest, maar wij lekker doorgaan terwijl hij machteloos toe stond te kijken. Dat is nog vééééél leuker dan eieren gooien en dingen vernielen, echt de grootste takke herie maken zodat iedereen wakker word, en heel toevalig is dat precies datgene waar luilak over gaat.

Reactie: (devries)
24-5-2007, 14:12
Dan zetten ze toch een batteljon van die gordelcontroleurs in om de boel in de gaten de houden, het is maar wat je belangrijk vindt of mag het geen geld kosten of worden de targets dan niet gehaald ? Ik vraag me wel eens af hoe het zit, vorig jaar gebeld over vernieleingen en na 2 uur kwam men eens kijken ja dan kan je net zo goed wegblijven.