Wijk Bangert en Oosterpolder mag verder groeien

ingevoerd op 26-5-2007

De Raad van State heeft het verzoek van projectontwikkelaar MEGA-projecten en de heren
W. Ooijevaar en T. Ooijevaar om een voorlopige voorziening betreffende de goedkeuring van het bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder afgewezen. Dit betekent geen schorsing van het bestemmingsplan en geen bouwstop voor de woningbouw in Bangert en Oosterpolder. De uitspraak is op 25 mei 2007 schriftelijk gedaan door de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en is te vinden op www.raadvanstate.nl

MEGA en de heren Ooijevaar hadden gezamenlijk tegen het op 3 oktober 2006 door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland goedgekeurde bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder beroep ingesteld. Omdat zij binnen de beroepstermijn niet om schorsing van het goedgekeurde bestemmingsplan hadden verzocht, was het bestemmingsplan al wel in werking getreden. Daarom zijn er ook voor fase 2 al bouwvergunningen verleend. In afwachting van de behandeling van het beroep in de bodemprocedure, die naar verwachting in september/oktober 2007 plaatsvindt, is het bestemmingsplan nog niet onherroepelijk. Nadat eind 2006 de eerste bouwaanvragen voor fase 2 werden ingediend, vroeg MEGA alsnog schorsing van het bestemmingsplan aan. Daarmee wilde MEGA voorkomen dat er in fase 2 daadwerkelijk woningen gebouwd worden. In fase 1 kon al worden gebouwd op grond van een onherroepelijke vrijstelling.

MEGA heeft onder meer aangevoerd dat zij een belang heeft bij een andere fasering. In dat geval zou in fase 5, waar MEGA gronden heeft, eerder gebouwd kunnen worden. MEGA heeft daarbij  de bezwaren die zij tegen het milieueffectrapport (MER) heeft als argument aangevoerd. Die bezwaren zouden volgens MEGA een andere uitvoering dan wel fasering van het plan rechtvaardigen.

De Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak ziet in de stukken noch in het verhandelde ter zitting aanknopingspunten voor het oordeel dat het MER tot een andere fasering zou kunnen leiden. De voorzitter hecht daarbij voorts belang aan het toetsingsadvies van de Commissie voor de milieueffectrapportage. Verder oordeelt de voorzitter dat schorsing van de goedkeuring van het bestemmingsplan niet betekent dat het plan zou moeten worden uitgevoerd volgens de door MEGA gewenste fasering.

Door deze uitspraak kunnen de werkzaamheden in fase 2 worden voortgezet. MEGA heeft ook tegen al verleende bouwvergunningen in fase 2 bezwaren ingediend. Bezwaren schorsen echter niet automatisch de bouwvergunningen. Met de bouw van de woningen in fase 2 kan daarom worden begonnen. Ook kan fase 3, het centrumgebied, bouwrijp worden gemaakt.

Uiteindelijk is de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak in de bodemprocedure aan het eind van 2007 van belang. Met die uitspraak kan een einde komen aan de slepende juridische procedures rond het bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder.

Reacties
Reactie: (ruis)
22-11-2007, 20:00
Inderdaad

Reactie: (Harry)
22-11-2007, 10:48
Wat een idioterie allemaal, de mensen die commentaar hebben moeten maar eens in de Randstad gaan kijken. Wees blij en trots op de ruimte die je in deze regio hebt. Als de wijk er eenmaal staat zullen er ook veel mensen heel blij mee zijn en geloof me, het is een hoop geld, maar zeker wel betaalbaar als je dat vergelijkt met prijzen rondom de steden.

Reactie: (ruis)
20-11-2007, 20:37
zeker geen geld om wat te kopen he
lekker afkraaken

Reactie: (Erwin)
8-6-2007, 20:09
Kees,,,

Heb je überhaupt wel een naar het bestemmingsplan gekeken? Ik denk dat de uitspaken die je nu doet volkomen onterecht zijn ten opzichte van het bestemmingsplan. En waarop baseer je je conclusies over de criminaliteit..?

En wat het berichtje van ’de vries’ betreft, heb je alternatieven?

Reactie: (kees)
28-5-2007, 14:29
inderdaad, het openbaar groen bestaat straks nog slechts uit een paar boompjes en smelle gras-strookjes langs betonnen stratenen. En wat dacht je van de agressie die zal gaan toenemen door het steeds enger worden van Hoorn in het algemeen? Als niemand zich straks nog ergens op een rustige plek kan terugtrekken omdat elk stukje ruimte is opgevuld met wat dan ook, dan voorspel ik dat de criminaliteit gaat toenemen!
Let maar op.....

Reactie: (devries)
27-5-2007, 11:00
Daar wil je toch voor geen goud wonen, peperduur veel te dicht op elkaar en stampvol met auto’s, over de inrichting van het openbaar groen nog maar niet gesproken wat een ongeoorganiseerde janboel. Een schande voor Hoorn !