Westfries Museum in Hoorn zoekt nieuwe directeur

ingevoerd op 30-5-2007

Komende vrijdag is de laatste dag dat Ruud Spruit zich namens het Westfries Museum mag profileren. Dan is de museumdirecteur, die in april de deur achter zich dicht trok, nog aanwezig bij de start van de nieuwe expositie ”De zoektocht naar de Hoorn”. In een afscheidsboek dat recent verscheen kon hij nog wraak nemen op alle Hoornse politici en ambtenaren die hem het leven zuur hadden gemaakt. Best spannend dus hoe het Hoornse gemeentebestuur hem vrijdag dank betuigd...

In ieder geval is de zoektocht naar een opvolger van Ruud Spruit nu eindelijk echt gestart: Op de museumsite staat sinds heden een vacature en functieomschrijving. Als u van oude spullen houdt, graag reist, boeken schrijft, af en toe een tv-programma maakt en een flamboyant type bent en genoegen neemt met een inkomen van circa 5000 euro per maand.... solliciteer dan nu!

De vacature zoals te lezen op www.wfm.nl:

Het museum zoekt een inspirerend cultureel ondernemer als directeur Westfries museum  m/v
 
De directeur fungeert als boegbeeld voor het museum en levert een actieve bijdrage aan het kunst- en cultuurklimaat in Hoorn en West-Friesland. De directeur stimuleert de totstandkoming van attractieve tentoonstellingen en publieksgerichte activiteiten in een efficiënt werkende organisatie, die volop in beweging is.

Het museum, de collectie en de organisatie
Het Westfries museum is gehuisvest in een van de opmerkelijkste gebouwen van Hoorn. Achter een 17de eeuwse pronkgevel vol leeuwen en stadswapens gaat een complex schuil met statige zalen, intieme kamers, hoge zolders en geheimzinnige kelders. Een historisch museum met een zeer gevarieerde collectie. In 25 zalen en kamers zijn een enorme hoeveelheid voorwerpen te zien op het gebied van bijvoorbeeld de geschiedenis van de stad Hoorn, de kunstnijverheid, de schutterij, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de handel en archeologie.
Het museum maakt op dit moment deel uit van de gemeentelijke organisatie. De komende jaren zal duidelijk moeten worden wat de toekomstige relatie van het Westfries museum met de gemeente zal zijn.

Het functieprofiel
De directeur is een cultureel ondernemer die in staat is ontwikkelingen in de samenleving en de culturele sector te vertalen naar attractieve tentoonstellingen en publieksgerichte en educatieve activiteiten, waarbij een verbinding gelegd wordt tussen heden en verleden. De directeur is het boegbeeld van het museum binnen en buiten Hoorn. Als netwerker en inspirator levert de directeur een actieve bijdrage aan de verdere ontwikkeling van een levendig kunst en cultuurklimaat in Hoorn.

De directeur is verantwoordelijk voor de algehele leiding van het museum en geeft op inspirerende wijze leiding aan een team van circa 25 medewerkers (14 fte). De directeur ontwikkelt een visie op de toekomst van het museum, actualiseert het beleidsplan, zorgt voor heldere werkafspraken en een efficiënte inzet van mensen en middelen. De directeur is besluitvaardig en resultaatgericht maar heeft ook oog voor de kleine dingen die er toe doen.

De eisen/competenties
aantoonbare affiniteit met de museumwereld en cultuurhistorisch erfgoed
relevante opleiding op hbo of academisch niveau
meerjarige werkervaring als integraal manager
competenties: omgevingsbewust, resultaatgericht, analytisch vermogen, samenwerken en creativiteit

Een assessment maakt deel uit van de procedure.

Het salaris
Afhankelijk van ervaring en opleiding bieden wij een salaris van maximaal € 4768,- bruto per maand (schaal 12). Voor zeer ervaren kandidaten behoort benoeming in de uitloopschaal 13 tot de mogelijkheden (max. € 5173,-).
Informatie en reageren

Voor informatie over deze functie en de sollicitatieprocedure kunt u contact opnemen met de heer P.M. Westenberg, waarnemend directeur, telefoon (0229)-280028 of met  mevrouw C. van Keulen, afdelingshoofd Welzijn, telefoon (0229) 252668.

Tot uiterlijk 18 juni 2007 kunt u uw sollicitatie met curriculum vitae richten aan Burgemeester en Wethouders van Hoorn, t.a.v. de afdeling Personeel en Organisatie, Postbus 603, 1620 AR Hoorn. U wordt verzocht het vacaturenummer 25/07/WEL linksboven op de envelop te vermelden.

De selectiegesprekken zullen plaatsvinden op 3 juli n.m. (1e ronde) en 11 juli n.m. (2e ronde).
 
 

Reacties
Reactie: (Ronald Koeman)
12-6-2007, 01:42
Is wel wat voor Louis van Gaal. Die snapt net zo min iets van kunst als van voetbal als van omgang met de pers als van fatsoensnormen. De juiste man op de juiste plaats dus.

Reactie: (gerrit)
31-5-2007, 22:10
Jantje smit misschien geschikt? Volgens de Hoornse ambtenaren waarschijnlijk wel...

Reactie: (Rob Verhoek)
31-5-2007, 00:48
Wonderlijk toch, dat deze functiebeschrijving totaal niet lijkt op de manier waarop Spruit zijn werk deed......